САД и Украјина критиковале Вулинов одлазак у Москву, ПС: Србија не разговара језиком претњи и уцена

Амбасаде Украјине и Сједињених Америчких Држава у Београду поново су прешле линију дипломатског бонтона и упутиле критике због учешћа директора БИА на конференцији

Након завршетка Међународне безбедносне конференције у Москви, амбасаде Украјине и Сједињених Америчких Држава у Београду упутиле су критике због учешћа директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Србије Александра Вулина на скупу.

Председник Градског одбора "Покрета социјалиста" Београд Владимир Илић огласио се тим поводом и рекао да Вулина неће заплашити претње моћних и великих амбасада.

"Србија је суверена, слободна и независна земља која не разговара језиком претњи и уцена. Србија је слободна земља која на свом челу има последњег слободног председника у Европи Александра Вучића, који своје одлуке доноси самостално и захваљујући коме Србија није увела санкције својим вековним пријатељима Руској Федерацији, упркос многобројним притисцима", рекао је Илић одговарајући америчком амбасадору Кристофу Хилу.

Илић је, како је пренето у саопштењу Покрета Социјалиста, оценио да је "штета што господин амбасадор Хил није за све ово време које борави у Србији, увидео и схватио колико српски народ цени слободу, колико држава Србија води рачуна о својој независности и држи до своје слободе".

"Јер да јесте, никада не би био безобразно непристојан и никада му не би пало на памет да се меша у унутрашња питања Србије и држи слово о томе где директор БИА сме, а где не сме да борави и са ким сме, а са ким не сме да се састане", рекао је Илић.

Он је додао да се Александар Вулин бори да његов народ буде безбедан и сигуран, и да га "неће заплашити претње моћних и великих амбасада, знамо да ће наставити да се бори за Србију и за све Србе".

"Ми из Покрета социјалиста смо поносни на свог оснивача и подржавамо активности које су усмерене ка сарадњи Србије са свим слободним земљама света", преноси се у саопштењу.

Амбасадор САД Кристофер Хил, раније је данас у писаној изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ) навео да "не би требало ико да даје легитимитет руској акцији тако што ће сарађивати са Кремљом као да је све у реду".

"Агресија Русије против њеног мирног суседа, Украјине, је незаконита и неразумна. Владимир Путин је започео овај брутални рат. Он може и треба одмах да га прекине и заустави смрт и разарања која његов рат чини", навео је Хил.

Вулинову посету Москви коментарисао је и амерички сенатор Крис Марфи који је у посети Београду, где се састао са председником Србије Александром Вучићем.

"Русија ових дана тражи пријатеље и за српске грађане би било добро да се Србија усклади са санкцијама према Русији и да и сада буде уз Европску унију по том питању. Не мислим да је конструктивно за било коју нацију да пружа политичку и моралну подршку режиму (председника Русије) Владимира Путина", прокоментарисао је.

Званична информација о Вулиновом учешћу на конференцији у Москви није објављена на сајтовима званичних институција у Србији.

У Покрету социјалиста, чији је оснивач Вулин, за РСЕ су одговорили да нису упознати са његовим активностима као директора БИА, јер је он, како наводе, "непосредно пре именовања на место директора БИА поднео оставку на место председника Покрета социјалиста и замрзао своје чланство у партији".