Милатовић: У Београд тек после Брисела

Тиме ћу послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за време мог мандата, поручио је новоизабрани председник Црне Горе

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић потврдио је да ће се 30. маја састати са високим званичницима у Бриселу, у својој првој званичној посети од ступања на дужност, као и да ће веома брзо након тога посетити Београд.

Он је нагласио да је Србија највећи економски партнер Црне Горе и да је добио усмени позив када је председник Србије Александар Вучић био на његовој инаугурацији.

"Добио сам бројне позиве, рекао сам да мислим да је важно и демократски смислено посетити Београд врло брзо, након Брисела. Србија је наш највећи економски партнер, и добио сам усмени позив када је председник Србије Александар Вучић био на инаугурацији", рекао је Милатовић у Интервјуу РТЦГ.

Нови црногорски председник је изјавио да је у контексту спољне политике важно да Црна Гора задржи и додатно унапреди чланство у НАТО-у, стави фокус на Европску унију и снажно унапреди сарадњу са земљама Западног Балкана.

"Присуство лидера свих земаља Западног Балкана на инаугурацији, подршка је променама чији сам носилац", саопштио је Милатовић.

Када је реч о Отвореном Балкану, он је мишљења да је приоритет Црне Горе регионална економска сарадња која се одвија у оквиру Берлинског процеса, који веже економије Западног Балкана, и који веже регион за ЕУ.

"Али на крају, као економиста и политичар подржавам све остале иницијативе. Отворени Балкан има своје предности и Црна Гора може као активни учесник тог процеса да да вредност том процесу, под условом да је он стављен у фокус наших европских интеграција", рекао је Милатовић.

Он је најавио састанак 30. маја са министром спољних послова ЕУ Жозефом Борељом и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, који има циљ да пошаље снажну поруку да Црна Гора има политичку вољу да постане део Европске уније.

"Ја ћу прво посетити Брисел и послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за време мог мандата. Разговараћу 30. маја са Борељом и Вархељијем, након чега идем у Молдавију на Самит европске политичке заједнице, где ћу разговарати са председницом Европске комисије Урсулом Фон дер Лајен, али одржаћу састанке и са европским лидерима укључујући и француског председника Емануела Макрона", саопштио је Милатовић.

Он је рекао и да ће веома брзо посетити Вашингтон, да се кроз честитку америчког председника Џозефа Бајдена може јасно видети посвећеност САД реформама у Црној Гори.

Милатовић је саопштио и да ће са своје позиције радити на помирењу друштва у Црној Гори које је, како је нагласио, било жртва вештачки формираних подела.

Говорећи о информацији да део општина у Црној Гори није прославио Дан независности, Милатовић је рекао да о тим стварима треба да суде грађани, и да свако треба да покаже одговоран став према држави и државним симболима.

Коментаришући предлог посланице Нове српске демократије Јелене Божовић, која је казала да на путу ка помирењу Црне Горе треба преиспитати државне симболе, химну и заставу, Милатовић је казао да сматра да су њени ставови резултат "начина на који су можда садашњи симболи доношени", и да је говорила у контексту недовољне инклузивности у Црној Гори при доношењу важних одлука.