Србија и Балкан

Срби и Турци у НАТО пројекту: Наши научници праве систем дронова за одбрану граница западног пакта

Систем ће се користити за мерење радиоактивног зрачења
Срби и Турци у НАТО пројекту: Наши научници праве систем дронова за одбрану граница западног пактаGetty © Sean Gallup / Staff

Иако није чланица НАТО-а, Србија је посредством Електронског факултета у Нишу постала учесница у НАТО програму Наука за мир и безбедност (Science for Peace and Security Programme) који "промовише дијалог и практичну сарадњу између држава чланица НАТО-а и партнерских земаља на основу научних истраживања, технолошких иновација и размене знања".

Професор на Одсеку за електронику на нишком Универзитету Горан Ристић (као "НАТО партнер и координатор на пројекту") и његов колега, професор физике Еркан Јилмаз на турском универзитету "Абант Изет Бејсал" у Болуу (као НАТО директор на пројекту) задужени су за пројекат израде система за рано упозорење од нуклеарних напада дуж НАТО граница.

Како преносе турски медији, циљ овог система је да одбрани погранична подручја и утиче на већу безбедност земаља НАТО-а, а вредност пројекта под шифром "NATO SPS-G5974" је 49.800 евра. Планирано је да буде готов у року од две године, може се прочитати у опису пројекта који је Северноатлантски савез прихватио пре неколико месеци.

Проф. Јилмаз и његов научни тим из Турске задужени су за производњу сензора.

"Направили смо симулације, а завршили смо и са дизајном. Сензорски део ће бити готов за око осам месеци. Друга страна је започела радове на електронском колу. Систем ће бити интегрисан у дрон који ће стално прелазити границе НАТО земаља. У случају било каквог кријумчарења нуклеарног материјала, систем ће моћи да га уочи и идентификује", рекао је он за турску агенцију Анадолија.

Додао је да ће систем имати кључну улогу и у откривању нуклеарних напада пре него што се заправо и десе.

"У случају нуклеарног напада, имаћемо обавештење о томе унапред. Моћи ће да се користити као систем раног упозорења", рекао је професор.

Тим научника и студената из Ниша тренутно раде на развоју читача струјног кола и софтвера који ће бити компатибилан са овим уређајима.

Ни Ристић, ни деканат Електронског факултета у Нишу нису желели да за РТ Балкан представе свој ангажман у овом НАТО пројекту.

"Систем ће се користити за мерење радиоактивног зрачења и биће од велике важности за све земље", објаснио је он раније "Анадолији".

Консултант за пројекат из Ирске Александар Јакшић нагласио је да ће систем помоћи да се открију сви нуклеарни напади, па чак и прљаве бомбе, тј. уређаји за радиолошко распршивање.

"НАТО земље моћи ће да га користе лако, што ће помоћи да се открије сваки нуклеарни напад, или чак прљава бомба и тако утицати на већу безбедност земаља НАТО-а", рекао је Јакшић.

Пројекат је започет пре пет месеци и није јасно да ли ће по његовом завршетку Србија имати икакву корист.

Иначе, на сајту програма "Наука за мир и безбедност" пише да се њиме "даје допринос напорима НАТО-а да пројектује стабилност и изгради капацитете у партнерским земљама, пре свега активностима које се тичу борбе против тероризма, сајбер одбране, напредних технологија, енергетске и еколошке безбедности и сузбијању хемијских, биолошких, радиолошких, нуклеарних и експлозивних опасности".

У оквиру овог програма, у последњих пет година финансирано је и спроведено више од 200 различитих пројекта.

image