Србија и Балкан

Кинески аналитичари: НАТО купује време за наоружавање "Косова"

Циљ САД је да и Европа и Русија претрпе што веће губитке, сматра кинески војни аналитичар, што је савршено у складу са америчком глобалном стратегијом и хегемонистичким интересима
Кинески аналитичари: НАТО купује време за наоружавање "Косова"www.globallookpress.com © Michael Kappeler

Ситуација на Балкану се управо приближава тачки експлозије. Кфор, мировне снаге на Косову предвођене НАТО-ом, сукобиле су се у понедељак са српским демонстрантима. Напетост је драматично порасла након што су етнички албански градоначелници преузели дужност на северу покрајине, у области са већинским српским становништвом, после априлских избора које су Срби бојкотовали, преноси "Глобал тајмс".

Србија и такозвано Косово имају дуготрајне тензије. Косово је било аутономна покрајина Србије у бившој Југославији. Уз подршку САД и Запада, Косово је покренуло борбу за "независну државност" и заузело тврди став према Србији. Учешће НАТО-а додатно је погоршало раздор између такозваног Косова и Србије, што је довело до војних сукоба и подривања мира западног Балкана.

Док ситуација ескалира, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позива Косово да ублажи тензије са Србијом. Ипак, остаје сумњиво да ли НАТО заиста жели да заустави сукоб. Мултинационални контингенти, предвођени НАТО-ом, распоређени су у четири општине на Косову како би обуздали "насилне демонстрације, док су новоизабрани градоначелници последњих дана покушавали да преузму дужност", наводи се у саопштењу КФОР-а.

С једне стране, НАТО позива на ублажавање тензија, али у исто време, повећава војно присуство. Изгледа да НАТО само купује време да наоружа Косово, сматрају војни аналитичари из Кине.

Сада је већ сваком јасно је да су САД прилично добре у глумљењу праведности: Вашингтон позива на заустављање борби и за то време помаже једној страни, купујући време позивима на прекид ватре. Обећања НАТО-а и других западних земаља о заштити Срба на Косову се једноставно не могу испунити. У чланку објављеном у "Фајненшел тајмсу" тврди се да је покушај Запада да залечи поделе између Србије и Косова био "несрећан".

САД провоцирају нови рат на Косову

Сонг Зонгпинг, кинески војни експерт и ТВ коментатор, рекао је за "Глобал тајмс" да се НАТО снаге нису ангажовале у очувању мира у Србији, већ да су подржавале "независност Косова", помажући угњетавање Срба. Суверенитет и национална безбедност Србије очигледно нису брига НАТО-а.

"Сукоб Русије и Украјине за сада није довео до мирног решења. Сада постоји могућност обнављања сукоба на Балкану. Пошто у сукобу Русије и Украјине није постигао жељени ефекат, Вашингтон сада покушава да створи нови рат на европском континенту", сматра Сонг.

САД уопште нису забринуте због могућности избијања нових ратова у Европи. У било ком тренутку Вашингтон може да повуче своје војне снаге, истиче овај аналитичар. Вашингтон се, заправо, нада да ће видети хаос у Европи, као и хаос у европској економији и повећање зависности Европе од САД.

САД не треба уједињена и јака Европа. Коначно, пошто је сукоб између Русије и Украјине потрошио велики део америчких ресурса, САД ће гледати на погоршање раздора између Србије и Косова као на прилику да ослабе утицај Русије у Србији и на Балкану.

Циљ САД је да и Европа и Русија претрпе што веће губитке, што је савршено у складу са њиховом глобалном стратегијом и хегемонистичким интересима. САД виде Европу као два бурета барута - једно буре је већ експлодирало а друго буре је пред експлозијом.

У очима Вашингтона, ова криза у Европи је прилика коју САД морају да искористе, закључује кинески аналитичар.

image