Вучевић: Наредите Куртију да повуче специјалце и имаћемо мир

Кфор асистирао Косовској полицији у окупацији згради општине Звечан, поручио министар одбране

Само за Србе на КиМ важе нека друга правила у односу на остале, они већ дуго времена не могу да живе нормално, рекао је министар одбране Милош Вучевић.

"Србија није задовољна акцијом Кфора, они су асистирали косовској полицији да изврши окупацију зграде општине Звечан", рекао је он у дневнику РТС-а.

На питање колики је безбедносни ризик у овом тренутку на северу Косова и Метохије, министар одбране је рекао да је "велики, вероватно највећи могући".

"Ако бисмо могли то тако да рангирамо, имајући у виду не само ово што се дешавало претходна два дана, пре свега у понедељак, него све оно што се дешавало недељама и месецима уназад, на шта је званична Србија упозоравала, председник Републике причао и са међународним представницима, али и обавештавао јавност у Србији какав је могући сценарио и, нажалост се то и десило", рекао је Вучевић.

Министар одбране је нагласио да је Кфор једин има мандат да одржава безбедност на КиМ, као и да су они изашли из својих надлежности.

"Срби више немају простора за компромисе, они су сатерани у ћошак и приморани су да се бране", додао је он и рекао да би за мирно решење и смиривање ситуације потребно да се Куртију нареди да повуче специјалне јединице са севера КиМ.

"Срби немају проблем са Кфором, већ са окупацијом албанске полиције", изјавио је министар.

Он је рекао да Београд верује у политички разговор, дијалог и политичко решење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

"Зато је председник имао више телефонских разговора са свима онима који су укључени у тај процес дијалога, јер је увек боље тражити политички пут, односно политичко решење, него ићи у сукобе", истакао је он.

"Први пут видимо да су предузете неке мере", рекао је Вучевић коментаришући мере које су САД јуче најавиле против тзв. Косова.

Он је рекао да Срби на КиМ за своја права морају да се боре на миран начин, како не би дошло до злоупотребе.