Србија и Балкан

Европски парламент и Немачка доводе у питање способност Мађарске да председава ЕУ

Главни проблеми Будимпеште из бриселске перспективе јесу владавина права и њена колебљива позиција по питању подршке Украјини
Европски парламент и Немачка доводе у питање способност Мађарске да председава ЕУGetty © Photo by Sean Gallup

Упитно је до које је мере Мађарска у стању да успешно председава ЕУ у наредном периоду, рекла је немачка министарка за Европу Ана Лурман на састанку европских министара у Бриселу.

Како је истакла, главне препреке Мађарској представљају кршење владавине права и њена колебљива позиција по питању подршке Украјини. 

Како пише "Политико", то што је на Мађарску ред да преузме председавање ЕУ узнемирило је поједине критичаре Будимпеште, који истичу да се влада премијера Виктора Орбана суочава са оптужбама о назадовању демократије.  

Подсетимо, Мађарска, која има право вета, противи се издвајању додатних 500 милиона евра из буџета Европског фонда за мир за потребе Кијева све док се мађарска ОТП банка налази на украјинској листи "спонзора рата".

Европски парламент такође преиспитује способност Мађарске да наредне године председава Европском унијом, с обзиром на проблеме те земље с владавином права, пише у нацрту парламентарне резолуције.

Задатак државе која председава ЕУ је да планира и председава састанцима министара и припремних тела Уније, као и да представља ЕУ у односима и везама с осталим ЕУ институцијама и међународним организацијама.

Председништво је одговорно за ангажман и рад на законодавству ЕУ, те мора да делује као поштен и неутралан посредник, а то је услов који Мађарска, због бројних сукоба са Унијом, неће моћи да испуни, додаје се у нацрту резолуције.

"Европски парламент преиспитује на који начин Мађарска може веродостојно да испуни задатак у 2024. години, с обзиром на непоштовање права ЕУ и вредности садржаних у члану 2 Уговора о ЕУ, те како може да се придржава начела искрене сарадње", наводи се у нацрту резолуције која ће бити усвојена 1. јуна, преноси "Ројтерс".

Како објашњава "Политико", председавање ЕУ се ротира између држава чланица сваких шест месеци, при чему је председавајућа држава задужена да помогне у одређивању агенди и приоритета током тог периода.

image