Председница "Косова": Србија је сателит Русије, савезници да помогну

"Србија је служила као сателит Русије. Овде сам да тражим подршку партнера у борби против ових трендова и спречавању њиховог утицаја", изјавила је Османи на Самиту европских лидера у Молдавији

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да савезници Приштине треба да помогну у заустављању, како је навела, дестабилишућих акција Србије на северу, додајући да треба тражити и примену договора договорених у Бриселу.

"Србија је служила као сателит Русије. Овде сам да тражим подршку партнера у борби против ових трендова и спречавању њиховог утицаја", изјавила је Османи на Самиту европских лидера у Молдавији, преноси "Коха".

Она је такође тврдила да је "Вучић заинтересован за дестабилизацију криминалним групама", и да "тако нешто не би требало да се дозволи."

Председник Србије је, са друге стране, данас рекао да је "и за људе који нису сагласни у суштинским питањима" са Србијом постало јасно ко стоји иза немира на КиМ.

Он је нагласио да је Београд увек отворен за дијалог, али да Османи и делегација Приштине нису хтели да се сусретну са српском страном у Кишињеву, што је, како је навео изненадило неке од присутних, али не и њега и српску делегацију.

Османи је тврдила да су за немире одговорне, како је рекла, "дестабилишуће групе" које су на "црној листи САД и Британије", додавши да је Приштини потребна помоћ савезника у борби против њих. 

"Зна се ко их подстиче, па би требало да се изврши притисак на Београд да заустави насиље... Када постоји насиље, свако решење може да буде усмерено на примену Бриселског споразума", рекла је Османи.

Она је додала да не намерава да се састане са Вучићем док, како је рекла, се договорене ставке из споразума не спроведу.

Вучић је након данашњег састанка са Жозепом Борељом изјавио да је шефа ЕУ дипломатије подсетио да је "формирање Заједнице српских општина основна обавеза из Бриселског споразума", а што Приштина није учинила и након више од десет година по потписивању споразума.

Она се састала и са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, као и са високим представником за спољну политику ЕУ Жозепом Борељом.

Османи је на свом налогу на Твитеру навела да је са њима разговарала о недавним дешавањима на северу KиМ, и истакла да је "сарадња са партнерима" кључна.

"У овом одлучујућем времену за безбедност у Европи, сарадња са нашим партнерима је кључна. Заједно са председником Емануелом Макроном и канцеларом Олафом Шолцом, као и са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом, разговарали смо о најновијим дешавањима на 'Kосову' и заједничком залагању за мир, безбедност и стабилност", написала је Османи.