Ништа од увођења ембарга Русима?

Председник Србије Александар Вучић на самиту у Молдавији држао се опредељења да ће наша држава развијати партнерства и на Истоку и на Западу

Србија ће наставити самостално да води своју политику, као и до сада, а све стратешке одлуке доносиће искључиво у складу са својим интересима, а то се односи и на питање санкција Руској федерацији.

Како "Новости" незванично сазнају, председник Србије Александар Вучић је у овом духу, а следећи зацртани државни курс, одговарао својим саговорницима на самиту Европске политичке заједнице у Молдавији. Он се у замку Мими срео са 18 европских званичника, а огромну већину њих је, осим вреле косовске теме, занимало и да ли ће се Београд прикључити ембаргу против Москве.

Саговорници београдског листа из дипломатских кругова кажу да Вучић никоме ништа није обећао по том питању, држећи се опредељења да ће наша држава развијати партнерства и на Истоку и на Западу, без обзира на хистерију новог хладног рата која је захватила Стари континент.

Пошто је цео скуп у молдавском месту Булбоака у главама домаћина и већине учесника, али и појединих медија у Србији и региону, замишљен као нека врста "антипутиновске коалиције" која ће Србију истог дана превући у западни табор, наступ српског шефа државе говори да се наша спољна политика неће мењати. У том смислу је био интригантан његов сусрет са украјинским председником Владимиром Зеленским, после чега је Вучић на новинарско питање да ли ће Србија увести санкције Русији одговорио да је имао коректан разговор с Зеленским, али да одлуку о санкцијама Москви доносе грађани, преко свог руководства.

У тексту се подсећа да иако је Србија непрекидно изложена притисцима са свих страна да уведе санкције Русији, занемарује се чињеница да је званични Београд подржао готово све акте о Украјини у Уједињеним нацијама.

Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић сусрет Вучића и Зеленског види као више протоколарно-технички, него суштинско политички и сматра да ће свако од лидера остати на свом становишту и после њега.

"Свако брани своје националне интересе, а ми смо принципијелно чисти као суза јер поштујемо Резолуцију 1244, тиме што уважавамо територијални интегритет Украјине. Питање увођења санкција Русији је наше национално питање и ту нико нема право да се меша", рекао је Јовановић.

Када је реч о резолуцијама Европског парламента о Србији, као и спочитавању због наше неусклађености са спољном политиком ЕУ, Јовановић објашњава да су се земље Уније увек водиле искључиво  интересима "двадесетседморке" и НАТО, а никада нису водили рачуна о повељи УН.

"Њима је важно да инсистирају на повреди територијалног интегритета Украјине, земље коју су узели у пуну заштиту, а неће да реагују на чињеницу да су те исте државе на најгрубљи могући начин повредиле наш територијални интегритет, да су физички одвојили део територије и прогласили је независном државом", истиче Јовановић.