Србија и Балкан

Вучевић: Срби ће да иду до краја по цену сопственог живота, ко то не разуме, не разуме КиМ

Они се наоружавају и припремају да формирају Војску Косова и почисте Србе са КиМ, упозорио је Милош Вучевић на Дан војске Србије
Вучевић: Срби ће да иду до краја по цену сопственог живота, ко то не разуме, не разуме КиМ© AP Photo/Darko Vojinovic/Танјуг

Министар одбране и новоизабрани председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да је иза Србије веома тешка недеља због ситуације на северу Косова, али да ће и наредни дани бити такви јер "не верује да ће Курти да смањи присуство специјалне јединице полиције".

Они се наоружавају и припремају да формирају Војску Косова и почисте Србе са КиМ, упозорио је Вучевић.

"Замало је избегнута трагедија, Драгиша Гаљак је могао да изгуби живот и не само он, а Курти то прижељкује, пре свега у сукоб Срба са НАТО пактом и Кфором, да он настави даље окупацију и узурпацију, поготово севера КиМ. Срби су узнемирени, ја нисам оптимиста. То је сурова реалност и ми морамо да нађемо начин да у миру решимо ситуацију, Срби ће да иду до краја по цену сопственог живота. Ми то можда не можемо да разумемо у Крагујевцу, Новом Саду или Београду, али ти људи немају где да иду осим да се боре за КиМ, живот своје деце, свој живот и огњишта. Ко то не разуме, не разуме Косово и Метохију", нагласио је министар одбране.

Вучић је имао одличне сусрете у Молдавији на самиту Европске политичке заједнице, рекао је Вучевић, где је представио наше виђење како изаћи из деескалације насиља.

"То је била добра прилика да се чује глас Србије, наши аргументи како треба да идемо у деескалацију на терену. Долазе нам Лајчек и Ескобар, након тога ћемо можда бити нешто паметнији, моћи ћемо да кажемо нешто више када они кажу како виде излаз из ове ситуације. Чека нас и разговор са Србима са КиМ", открио је.

Каже да је добро да су амбасадор САД (Џефри) Ховенијер и државни секретар САД Ентони Блинкен имали коректне изјаве.

"Али то не мења ситуацију, то не значи да ће Вашингтон променити своју стратешку позицију према 'Косову'. Они виде тзв. Косово као своје чедо, немојмо да се заваравамо", подвукао је шеф напредњака. 

На питање да ли нека друга држава из Квинте подржава тзв. Косово, рекао је да свакако добијају подршку.

"Добијају наоружање из Турске и то озбиљно наоружање. По први пут офанзивно наоружање, које може да представља опасност по нашу државу. Али ми имамо одговор на то", упозорио је Вучевић.

Рекао је да је Војска Србије обучена и опремљена, а свакако и мотивисана да изврши сваку наредбу врховног команданта и да заштити територијални, копнени и ваздушни суверенитет државе.

"Боље да нико то не испробава, како за њих, тако и за нас да нико не страда. Боље да не идемо у приказ како би то изгледало. Надам се да су они који посредују у тим разговорима свесни тога и да ће допринети да Приштина спусти свој гард и врати се за преговарачки сто", нагласио је он.

Поводом протеста опозиције каже да је једина политика њихових представника да се дође до власти.

"Не смеју да држе говор, заједничка константа оним жутима и ових сада је снажан антисрпски наратив, не ваља им српска химна, не ваља им застава, баш их брига за КиМ, за нашу војску, једино их је брига за елиту која ће да каже ко може у владу без подршке и избора", поручио је он и нагласио да у Београду неће бити никаквог Мајдана, ни крви на улицама, као ни прелазне владе без избора.

Дан полиције и МУП-а

Припадници Министарства унутрашњих послова, данас ће у 11 сати, иначе, поводом Дана Министарства и Дана полиције, на Калемегдану одржати тактичко-технички збор, на коме ће приказати вештине, опрему и возила која користе у раду.

Грађани ће имати прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције.

Програм ће посебно бити прилагођен најмлађима који ће, уз дружење са полицајцима и игру, имати прилику да се ближе упознају са радом полиције, навео је МУП.

image