Tактичко-технички збор поводом Дана МУП и полиције на Калемегдану

Дан МУП и Дан полиције обележава се данас манифестацијама широм Србије, у знак сећања на пресудну улогу српске Жандармерије у сукобима са Турцима код Чукур чесме, 1862. године, у Београду

Припадници Министарства унутрашњих послова на тактичко-техничком збору на Калемегдану у оквиру обележавања Дана полиције и Дана МУП-а приказали су вештине, опрему и возила која користе у раду, а грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи МУП и са методама рада различитих организационих јединица полиције.

Програм је пре свега био прилагођен најмлађим суграђанима.

Потпуковник Слављуб Драшковић из ПУ Београд рекао је за Танјуг да се данас обележава Дан министраства унутрашњих послова, слава МУП -а и Дан полиције.

"С тим у вези ми смо предузели неколико активности, на десет локација у Београду, постављени су штандови МУП-а на којима ћемо се дружити са грађанима уз превентивне активности и дељење флајера, а простор где се највише од свих локација очекују грађани је управо на Калемегдану", рекао је он.

Грађани су од 11 часова имали прилику да виде приказ опреме свих јединица - од саобраћајне полиције, Жандармерије, речне и ронилачке јединице, затим су могли да виде службене псе и коње, али и припаднике Ватрогасне службе и многе друге.

Како је истакао Драшковић, децу највише занимају коњи и пси, па су се најмлађи задржавали највише на простору који је намањен за њих, где су уз бојанке и игру могли нешто да науче и развијају другарске односе са припадницима МУП-а.

Драшковић је истакао да деца не треба да се плаше полиције и да је управо овај програм и прилагођен највише њима, како би им се приближио рад и улога полиције.
Он је истакао да следи летњи период када ће велики број грађана бити поред река, пре свега деца, па је неопходан додатан опрез.

Како је истакао Драшковић, важно је да деца пре свега знају да за сваку помоћ и проблем могу да се обрате полицајцу.

Велики број грађана је дошао да посети штандове МУП-а , углавном родитељи са децом који су истакли да су повели малишане како би их упознали са радом полиције.

"Дошли смо да погледамо комплетну опрему, да упознамо шта ради полиција и који су јој задаци. То је важно, деца треба да знају да полиција брине о нашој безбедности, то су наши пријатељи", додао је један родитељ.

Један млађи мушкарац је додао да му је ово први пут да је на оваквој манифестацији и да је битно да се оне одржавају како би људи знали шта су задаци полиције.

Мајка десетогодишње девојчице је додала да долазе сваке године како би се упознали са тиме шта је све ново у оквиру МУП.

"Све је модерније и савршеније, улаже се у полицију", рекла је она.

Отац две девојчице и једног дечака је додао да је проблем што родитељи плаше децу полицијом и да је то лош приступ.

"Нема потребе за таквим неким стварима, треба да се навиклну на полицију у случају потребе", истакао је он.

Једна седмогодишња девојчица је рекла да би желела да буде полицајац јер ће тако помагати другима.

"Попела сам се на скутер и желим да видим коње и да постанем полицајац јер ћу тако бринути о другима", додала је она.

Осмогодишња девочица је додала да њена мајка ради у полицији и да би и она волела да буде полицајац.

"Волела бих да будем саобраћајац", рекла је она.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се данас различитим манифестацијама широм Србије, у знак сећања на пресудну улогу српске Жандармерије у сукобима са Турцима код Чукур чесме, 1862. године, у Београду.