Србија и Балкан

Девенпорт: Без повратка Срба у институције неће се вратити осећај нормалности

Шеф мисије ОЕБС је изразио оптимизам да ће процес дијалога Београда и Приштине бити завршен у току ове године
Девенпорт: Без повратка Срба у институције неће се вратити осећај нормалности© Amir Hamzagic/ATAImages

Шеф Мисије ОЕБС на Косову и Метохији Мајкл Девенпорт рекао је да се, без учешћа Срба у институцијама попут полиције, правосуђа, општинске администрације, осећај нормалности у свакодневном животу неће вратити, преноси "Репортери".

"Као што смо чули од ЕУ и других фактора, требало би да се организују свеобухватни избори како би председници општина на северу имали неопходан легитимитет. Наравно, и наша мисија је спремна да помогне у том правцу", рекао је Девенпорт.

Он је оценио да је ситуација на северу веома напета.

"Иако су избори спроведени у складу са законском регулативом, ситуација у којој се налазе председници општина које бира веома мали број бирача није одржива. С друге стране, свако насиље је потпуно неприхватљиво. Нажалост, дошло је до сукоба и напада у којима су повређени полицајци, представници међународних мисија и новинари, у неким случајевима и теже. Пре свега, мора доћи до попуштања тензија. Као што сам у више наврата рекао, без учешћа косовских Срба у институцијама попут полиције, судства, општинске управе, осећај нормалности у свакодневном животу се неће вратити", додао је Девенпорт.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да Мисија ОЕБС подржава тај процес и да је активно ангажована у различитим пројектима за спровођење договореног у дијалогу.

Девенпорт је навео да је формирање ЗСО једна од многих обавеза у оквиру Бриселског споразума из 2013. године, као и у складу са новим споразумима из фебруара и марта ове године.

"Мора се пронаћи компромисно решење које ће одговорити на све изазове у вези са овом веома сложеном темом, али и све остале обавезе морају бити спроведене у складу са свим договорима постигнутим у дијалогу", наставио је Девенпорт.

Он је изразио оптимизам да ће процес дијалога бити завршен у току ове године.

"Сви се томе надамо, али то пре свега зависи од посвећености Косова и Србије у спровођењу свега што је договорено. Морам да додам да треба да постоји правно обавезујући свеобухватни споразум, који је везан и за процесе чланства у ЕУ", изјавио је Девенпорт.

image