Председник ИО СНС о министру Басти: "НАТО олош да зачепи уста"

Самостални иступи министра привреде изгледа да су односе у владајућој коалицији довели до тачке кључања

Српски министар привреде, контроверзни Раде Баста, својим иступима је до усијања довео односе са колегама из владајуће коалиције, о чему сведоче и последње реакције председника Извршног одбора СНС-а Дарка Глишића.

Спектар тема у које се Баста разуме прилично је, изгледа, широк - па се тако министар привреде, који се прославио тражећи санкције Русији, овог пута фокусирао на текуће протесте против насиља.

"Председниче Вучићу, хапси багру која туче народ на протестима и новинаре. Грађански рат нам не треба, довољно проблема имамо. Живела Србија", навео је Баста на свом Твитер налогу у суботу, сва је прилика, алудирајући на инцидент који се догодио током протестне шетње истог дана, када је повређен један амерички грађанин.

На овај његов твит жестоко је, преко медија, одговорио Глишић.

"Тај НАТО олош да зачепи више једном та своја црвена, губава уста. Ти су ухапшени, а какав је лопов, требало је и он и његова црвена багра заједно са њима", поручио је главни оперативац напредњака.

Баста, изгледа, због путовања у Америку и посете Стејт департменту (која је судећи по објави на Твитеру завршена јуче) није имао времена да се бави реакцијама на свој твит, те је Глишић остао без реплике.

Али то председника Извршног одбора СНС није спречило да још једном истакне шта мисли о министру привреде изабраном са листе СПС-Јединствена Србија.

"Изађи мала, изађи мала! Шта је, Раде, маца појела језик? Јак си изгледа само у додворавању онима који не мисле добро Србији. Ако недостаје снаге, позови Дачића, Палму, сигуран сам да ће ти у помоћ притрчати и Срђан Миливојевић, Мариника Тепић. Јави се, НАТО олошу", изазвао га је Глишић.

Бивши професор физичког образовања, некадашњи полицајац и кикбоксер, који је својевремено позивао на укидање Српско-руског хуманитарног центра, у жижу јавности је дошао пре неколико месеци, када је ничим изазван, мимо одлуке владе затражио увођење санкција Русији.

Без обзира на жестоке критике, како напредњака, тако раније и социјалиста и припадника Јединствене Србије који се овом приликом нису огласили, Баста није одустао од свог антируског става, па се тако, како су "Вечерње новости" објавиле прошлог месеца, и делегацији Међународног монетарног фонда похвалио да у влади лобира против Русије.

Такво "отимање контроли" партија с чије је листе изабран за министра, озбиљно му је, према писању овог листа заљуљало фотељу, па је министар спољних послова и лидер социјалиста Ивица Дачић истакао за "Новости" да су сви дужни да се придржавају званичног става државе, а нарочито министри.

И Покрет социјалиста осудио је Бастину изјаву и затражио од премијерке Ане Брнабић да га одмах избаци из Владе јер је "ММФ-у доказао да је недисциплинован, антидржавни незналица".

"Овом лошем и срамном кадру Јединствене Србије и СПС није место у владином тиму, већ припада Ђиласу и његовој НАТО пешадији. Позивамо премијерку да одстрани овог неспособног ратног хушкача и одбрани част и углед институције коју води", навели су они тада.

Није то био Бастин први наступ против Русије, јер је и раније истицао да "наша земља већ плаћа високу цену неувођења санкција против Русија и да то постаје неодрживо" и позивао остале колеге у влади да га подрже. И тада су се његови страначки партнери оградили од ових изјава.

И још тада је Баста успео да изнервира Глишића који је истакао да "поједини министри лупетају глупости, што је врхунски неодговорно".

"Ај, бави се мало својим послом за промену, узми нешто ради. Пробај да се бавиш оним што је твој посао, до тад се ниси тиме бавио уопште, други морају да раде твој посао", поручио му је у то време Глишић.