Србија и Балкан

Брнабић одговорила Тепићки: "Лажете! Немогуће је продавати националне паркове"

Председница владе оптужила је потпредседницу странке Слободе и правде да износи неистине о Предлогу закона о предузећима у државном власништву
Брнабић одговорила Тепићки: "Лажете! Немогуће је продавати националне паркове"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Milos Tesic/ATAImages

Дебата о Предлогу закона о управљању предузећима у државном власништву наставља се и након што је премијерка Ана Брнабић најавила да ће га влада повући из процедуре, а тренутно место обрачуна "про" и "контра" стране сада је Твитер, на коме је председница Владе демантовала тврдње потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је циљ овог акта да јавна предузећа падну у руке приватника.

Вербални окршај две политичарке закувао се, наиме, када је Тепић у "Утиску недеље", а на основу текста објављеног у недељнику "Време", устврдила да је "влада испод жита и иза леђа" усвојила закон који предвиђа приватизацију највећих српских јавних предузећа, попут "Србија шума", националних паркова, "Путева Србије"…

"Лаж број један је да доносимо овај закон како бисмо продали националне паркове. Није могуће продати националне паркове јер Закон о јавној својини јасно каже да природна богатства и добра у општој употреби могу бити искључиво у јавној својини", истакла је Брнабић.

Премијерка је као "лаж број два" означила Тепићкину тврдњу да се закон доноси да би се омогућила продаја јавних предузећа.

"Да је неко хтео да приватизује јавна предузећа могао је то да уради и до сада - Законом о приватизацији прописано да она могу бити предмет приватизације. Или не знате законе или намерно говорите неистину", навела је председница Владе.

Додајући да су "ове неистине узнемириле јавност" влада, како каже, на иницијативу председника Александра Вучића, повлачи закон на још један круг консултација.

Непосредно након што је Тепићка у емисији "Утисак недеље" окривила владу да ради иза леђа народу, Брнабић је на телевизији "Хепи" изјавила да је невероватно да за распродају националних ресурса Владу оптужују они који су за време своје владавине "странцима поклонили Нафтну индустрију Србије". Упитала се и како је могуће да данашњу опозицију нико не пита "зашто су уништили све што су могли док су били на власти".

"Као на филму. Док је бос у цркви на другом месту се ствар завршава", одвратила је Тепићка затим на Твитеру, алудирајући на то да је у време када је влада усвојила закон председник Александар Вучић у Храму светог Саве палио свеће са породицом преминуле девојчице из школе "Владислав Рибникар", а да су грађани Београда учествовали у Спасовданској литији.

Опет се огласила премијерка која је потпредседници "Слободе и правде", такође на овој друштвеној мрежи - рекла како лаже.

"О томе како сте ви водили рачуна о националним ресурсима, а како ми, најбоље говори пример. НИС сте продали (дакле, читаву нафтну индустрију РС) за 400 милиона евра, док смо ми аеродром 'Никола Тесла' дали у концесију (дакле, и даље је власништво РС) за више од 1,2 милијарди евра. То је разлика међу нама, и разлика у нашем односу према националној имовини", истакла је Брнабићка.

Она је затим додала да су у то време отуђена сва водоизворишта, као и да су ресурси пијаће воде прешли у руке странаца.

"А богами, у Београду, и сви биоскопи који су тада угашени. Када говорите о томе да неко хоће нешто да прода и отуђи, да оштети државу, ви извесно полазите од себе", истакла је Брнабић.

Премијерка је јуче, најављујући повлачење закона из процедуре, истакла да је доношење овог акта одређено и стратегијом државног власништва и управљања привредним субјектима усвојеним 2021. године.

"Да су читали знали би то. То је једна од три кључне препоруке Међународног монетарног фонда утврђена полазним основама које је Влада Србије усвојила крајем 2020 године. Толико о томе колико смо ми овим законским предлогом изненадили некога", рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Пинк.

Пропис који је у фокусу јавности предвиђа да 23 јавна предузећа у наредном периоду промене правну форму и  постану акционарско друштво (АД) или друштво са ограниченом одговорношћу (ДОО).

image