Мали за "Глобал тајмс": Челичне везе Србије и Кине заснивају се на поштовању и сличним вредностима

"Много је турбуленција, несугласица и неспоразума у свету. Изузетно је мало примера попут нашег пријатељства", рекао је министар финансија Србије за кинески медиј

Поузданост, међусобно поштовање и уважавање, као и сличне традиционалне породичне вредности налазе се у средишту пријатељских односа и економске сарадње Србије и Кине, оценио је српски министар финансија Синиша Мали.

Мали је у интервјуу за кинески "Глобал тајмс" истакао да су односи Београда и Пекинга на историјски највишем нивоу, додавши да се Србија поноси својим "челичним пријатељством" са Кином.

Министар финансија је напоменуо да је Кина један од најважнијих стратешких партнера Србије, највећи државни инвеститор чија су улагања само током претходне године премашила милијарду евра, али и најважнији трговински партнер у Азији, истакавши при том да се стопа трговинске размене двеју земаља у протекле две године повећала за 75 одсто.

"Кинески инвеститори у Србији не улажу само у руднике и челичане, већ и у аутомобилску индустрију. Кинеске компаније у Србији тренутно запошљавају нешто више од 26.000 људи. Највише запослених је у аутомобилској индустрији, затим у сектору рударства и енергетике, машинској и електроиндустрији", напоменуо је Мали.

Министар финансија Србије је истакао да су брза пруга између Београда и Новог Сада, која је пуштена у промет прошле године, модернизација железнице Београд-Будимпешта, изградња метроа у Београду, као и индустријски парк "Михајло Пупин" у Београду међу најзначајнијим пројектима који су произашли из сарадње са Кином.

"Наш циљ је да наставимо са сталним унапређивањем и јачањем сарадње, као што су механизам сарадње Кине са централним и источноевропским земљама и иницијатива 'појас и пут'. Србија активно и снажно подржава обе иницијативе, кроз које се могу сумирати заједнички напори у протеклих десет година", рекао је Мали.

Он је оценио да би Споразум о слободној трговини могао бити потписан до краја године.

"Очекујем потписивање Споразума о слободној трговини са Кином до краја ове, а најкасније до почетка 2024. године, што би допринело даљем јачању већ успостављеног челичног пријатељства два народа", изјавио је Мали.

Упитан да прокоментарише чињеницу да преко 1,4 милијарде људи у Кини сматра Србију "гвозденим пријатељем" са друге стране Евроазије, Мали је оценио да су два народа један у другом препознала сличну суштину, те да је та повезаност оснажена економском сарадњом.

"Дубоко сам уверен да настављањем нашег искреног пријатељства можемо показати свету како да делимо успех и како треба градити однос између две земље. Много је турбуленција, несугласица и неспоразума у свету. Изузетно је мало примера попут нашег пријатељства", рекао је Мали.