Србија и Балкан

Пре 23 године убијен је Љубиша Савић Маузер: Један од највећих хероја Семберије и Републике Српске

Ратни командант Гарде "Пантери", Љубиша Савић Маузер је у постратном периоду био и оснивач Демократске странке Републике Српске, која је отворила пут новим демократским процесима у Републици Српској
Пре 23 године убијен је Љубиша Савић Маузер: Један од највећих хероја Семберије и Републике Српске© YouTube printscreen/Rodoljub Roki Vulović Official

Командант Гарде "Пантери" која је била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске током рата у БиХ и оснивач Демократске странке Републике Српске Љубиша Савић Маузер убијен је на данашњи дан пре 23 године. Почаст Маузеру одали су чланови породице и његови саборци на месту где је убијен.

"Дан обележавања страдања мог оца је исти као и сваки други дан, јер тај бол је ненадокнадив и то знају све породице чији су ближњи дали живот за Републику Српску", поручио је Бојан Савић, син Љубише Савића Маузера, додајући да је поносан на оца:

"Као породица смо поносни на то што његово име служи као морални компас генерацијама нових српских патриота".

Ветерани Гарде "Пантери" положили су венце на спомен обележје у Бијељини, подигнутом на месту где је убијен Љубиша Савић Маузер, 7. јуна 2000. године. Поручили су да је Маузер један од највећих хероја Семберије и Републике Српске.

"Љубиша Савић Маузер је историјска личност за Семберију за Републику Српску и сигурно ћу то стално понављати, највећи Србин у последњих сто година, када је у питању Семберија. Он је учествовао у одбрани Бијељине, као командант Кризног штаба, као оснивач Гарде 'Пантери', најпознатије семберске бригаде која је учествовала на свим ратиштима", нагласио је Петар Цвјетиновић, председник Ветарана Гарде "Пантери".

Маузер је у најтежим тренуцима организовао српски народ у Семберији, а Бијељина је деблокирана у року од три дана.

За Маузерово убиство осуђен је Ђорђе Ждрале који је пуштен на слободу прошле године, након што је одлежао 12, од пресуђених 20 година робије.

"Још једном позивамо власт да се већ једном објави ко је налогодавац убиства Љубише Савића Маузера и да се овом хероју да бар улица у граду Бијељини", поручио је Зоран Миљановић, председник Удружења ветерана Републике Српске.

Ратни командант Гарде "Пантери", Љубиша Савић Маузер је у постратном периоду био и оснивач Демократске странке Републике Српске која је отворила пут новим демократским процесима у Републици Српској.

Кроз састав Гарде Пантери је прошло око 2.000 припадника, од којих је преко 100 погинуло, а 800 је рањено. Команданти бригаде су били Бранко Пантелић Пантер и Љубиша Савић Маузер. Бригада је учествовала у већини операција Војске Републике Српске: Коридор, Садејство, Лукавац, Дрина и Штит.

image