Србија и Балкан

Претња америчких сенатора: Београд и Приштина ризикују да угрозе односе са САД

Вучић и Курти требало би одмах да послушају међународне позиве да се ситуација смири и да се врати поверење грађана у локалне институције на северу, кажу амерички сенатори
Претња америчких сенатора: Београд и Приштина ризикују да угрозе односе са САДGetty © Anna Moneymaker/Getty Images

Група америчких сенатора, коју предводи сенаторка Џин Шахин, саопштила је да би председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти требало да раде на смањењу тензија на северу Косова и Метохије.

Уколико тај процес буде неуспешан, односи Београда и Приштине са Сједињеним Америчким Државама могли би да буду нарушени, поручили су сенатори, пише "Албанијан пост".

"Као амерички законодавци, преко партијских линија, све смо више забринути због крхке безбедносне ситуације на северу Косова. Данас понављамо да у америчком Сенату постоји широка двостраначка подршка напорима Европске уније, у блиској сарадњи са САД, да посредују у дијалогу", навели су сенатори.

Међутим, како истичу, да би решење било одрживо, и Вучић и Курти требало би одмах да послушају међународне позиве да се ситуација деескалира и да се врати поверење грађана у локалне институције на северу.

Такође је неопходно да се две стране посвете примени Споразума о путу ка нормализацији оснивањем Заједнице општина са српском већином на Косову, наводи се у саопштењу.

Сенатори су позвали Вучића и Куртија да "изаберу мир, напредак и сигурност својих грађана док разматрају наредне кораке".

Истичу да би неуспех у смиривању тензија покренуо последичну акцију Запада, (који је марљиво радио на подршци Косову и Србији) и ризиковао да непотребно ослаби билатералне односе, што никоме није у интересу.

"Позивамо Косово и Србију да раде у доброј вери са Европском унијом и САД на проналажењу решења, без одлагања", наводи се у заједничкој изјави сенаторке Шахин, Криса Марфија, Криса Ван Холена, Бена Кардина, Тома Тилиса и Пита Рикетса.

image