Србија и Балкан

Рама свој предлог за ЗСО предао Шолцу и Макрону: "Поверљиви документ највишег међународног нивоа"

Уверен сам да ниједна страна не жели Заједницу и да ће дати све од себе да је гура у бесконачност држећи кризу отвореном
Рама свој предлог за ЗСО предао Шолцу и Макрону: "Поверљиви документ највишег међународног нивоа"Getty © Pool

Иако нема никакво овлашћење за овако нешто, уз оправдање да "стране нису у стању да се договоре ни ко треба да напише овај текст", премијер Албаније Еди Рама открио је да је француском председнику Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу послао нацрт статута Заједнице српских општина.

Како је нагласио, тај нацрт који је послао Макрону и Шолцу о ЗСО можда није идеално решење, али наводно уважава све разлоге за стварање ЗСО.

"Реч је о поверљивом документу који не претендује да буде идеално решење, али је документ највишег међународног нивоа који уважава све (...) све препоруке Уставног суда Косова", рекао је Рама, преноси "Косово онлајн".

Рама је на конференцији за новинаре навео да не разуме оклевање власти тзв. Косова да деескалира ситуацију на северу.

"Ситуација на северу поприма размере политичке трагедије за Републику Косово. Изјаве наших стратешких савезника о овој ситуацији су све алармантније и несхватљив је разлог оклевања косовских власти да деескалирају ситуацију у којој је очигледно да Косово свакодневно прави велике губитке", навео је Рама.

Он је нагласио да ће ЗСО до краја дијалога бити "Гордијев чвор".

"Србија ради оно што је радила много пута до сада, док 'Косово' ради нешто што никада раније није радило и за шта га универзално окривљују сви стратешки савезници албанског народа. У условима када односи савезника са Косовом попримају све ултимативније тонове, ако Косово, а надам се да се то неће десити, буде санкционисано због свог става, ту сам да поделим са вама непознату чињеницу до данас. Одавно знам да ће Гордијев чвор дијалога до краја бити Заједница општина са српском већином, а уверен сам да ниједна страна не жели Заједницу и да ће дати све од себе да је гура у бесконачност, држећи кризу отвореном", поручио је Рама.

Истакао је да верује да је стварање ЗСО кључ да се коначно отворе врата за међународну афирмацију тзв. Косова.

"Њено признавање од свих, њено пласирање у међународне форуме и међусобно признавање са Србијом. То је нацрт који су давно разрадили врхунски амерички и европски стручњаци, за случај да дође овај дан. За мене је незабораван положај Косова, а не Србије. Стране нису у стању да се договоре ни ко треба да напише овај текст, нити шта текст треба да садржи", додао је Рама.

image