Србија и Балкан

"Нисте добродошли": Ко је спречио земунски концерт групе која пева о цркви и Косову?

Певач и главни текстописац бенда др Александар Зејак рекао је да су претеће графите исписали они за које је "светосавље фашизам", док је из клуба "Фест" поручено да је свирка отказана након што је примљена информација из МУП-а о "оправданом безбедносном ризику"
"Нисте добродошли": Ко је спречио земунски концерт групе која пева о цркви и Косову?

Концерт српске рок групе из Никшића "Визант" у клубу "Фест" у Земуну, отказан је због, како се наводи, ризика од избијања инцидената.

Бенд "Визант" је међу локалном публиком постао познат спајањем андерграунд рок и метал звука са православним црквеним појењем и елементима византијске музике, али и текстовима који опевају и славе српску и руску традицију и историју, укључујући и скорију — албум "Благовјесник" из 2013. године посвећен је "јунацима 72. противтерористичке бригаде 'Соколови' (1991 — 1999)".

Пред заказани концерт су на клубу "Фест" осванули графити попут "нисте добродошли нацоши", а фронтмен и главни текстописац бенда др Александар Зејак за "Новости" каже да су графите исписали они за које је "светосавље фашизам."

"Графите је написала група људи која прекречава мурале са ликом патријарха Павла, са ниподаштавањем се односи према лику и делу владике Николаја, док је за њих Српска православна црква фашистичка организација. Не треба се бунити против оних који кажу да је светосавље фашизам, него их треба игнорисати. Изненадила ме је реакција менаџера клуба који није дозволио да се одржи концерт. Ко може да забрани српском православном рок бенду да свира српске песме? Све што боли Србију, боли и нас Србе из Црне Горе", рекао је Зејак.

Он додаје да је бенду је пре пробе речено да се на концерту не смеју чути политичке приче, док је, како наводе "Новости", током извођења песме "Земља светих ратника" посвећеној Косову и Метохији, бенду саопштено да је концерт отказан.

"У 7.30 је почела проба, клуб је у осам закључан. У девет смо изашли напоље и два сата били са нашим сестрама и браћом који су били видно потресени због онога што нам се догодило", истакао је фронтмен бенда и доктор економских наука.

Како сматра, наводни безбедносни ризик није морао значити и отказивање концерта.

"Безбедносни ризик није добро образложење за отказивање концерта. Полицајци су били у цивилу и нису нам прилазили. Нису нас ништа питали. Ми смо, ипак, одлучили да избегнемо непријатности и следећег јутра вратили смо се у Црну Гору", рекао је Зејак.

Менаџер односа са јавношћу клуба "Фест" Љиљана Здравковић напомиње за "Новости" да није постојао никакав проблем са њиховим репертоаром.

"Концерт је заказан, најављен, и постојала је најбоља воља да се одржи, чак и после претњи и писања парола по зидовима клуба оних који нису желели да се деси. Бенду је, када су дошли, речено само да се суздрже од политичких парола. О темама њихових песама није било речи", рекла је она.

Како каже, представници МУП-а су менаџеру клуба поручили да постоји оправдани ризик од избијања инцидената током свирке, те да је менаџер на основу тога одлучио да концерт откаже.

"Једини мотив за то била је безбедност гостију клуба као и запослених и спречавање материјалне штете. Подсећам да је 'Фест' клуб који постоји од 1990. године, и да су у последње три деценије на тој бини наступале стотине познатих и непознатих бендова, и нико од њих није санкционисан због репертоара нити политичке оријентације", истакла је Здравковић.

image