Бурно у Скупштини Србије: Међусобне оптужбе власти и опозиције о одговорности за насиље у друштву

Седница је почела постављањем посланичких питања, а на дневном реду је и предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу

Посланици Скупштине Србије наставили су данас рад расправом о предлогу за формирање Анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

Претходно су посланици током ванредног заседања завршили расправу о извештају Савета Регулаторног тела за електронске медије.

Према предлогу који је представио шеф посланичке групе Зелено леви клуб Радомир Лазовић, у Анкетни одбор треба да уђу представници свих посланичких група, а да председник буде из редова опозиције.

Седница је почела постављањем посланичких питања, а на дневном реду је и предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Јованов: Лазовић намерно чита исти говор 14 пута

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је да ће се анкетни одбор који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији формирати по завршетку расправе, али да му се чини да Радомир Лазовић опструише сопствени предлог.

Лазовић који као овлашћени предлагач има неограничено време у расправи данас је на почетку седнице говорио око сат времена, а Јованов је оценио да је одлагање формирања анкетног одбора искључива одговорност Лазовића.

"Очигледно се Лазовићу не жури нигде, жели да ово траје што дуже, ваљда да се наметне као некакав лидер протеста, али овако би изгледала држава коју би водили. Слушали би читање литерарних састава", рекао је Јованов.

Јованов је рекао и да Лазовић 14. пут чита исти говор.

Шеф посланичке групе СНС је приметио да поједини из опозиције кажу да власт "одуговлачи седницу како би енергија на протестима спласла, а заправо опозиција то чини".

Посланик Зелено левог клуба Радомир Лазовић је изјавио да је извор насиља у друштву онај ко има апсолутну власт, али и апсолутну одговорност.

Лазовић је поновио да улагања у просвету треба повећати са 3,5 на пет одсто БДП, запослити више психолога и педагога и омогућити им да имају више времена за рад са децом.

"Да вас подсетим да се на улицама налази стотинак хиљада људи које не можемо ни да избројимо и који захтевају промене у друштву, који би да живе у нормалнијој, демократској земљи", рекао је посланик Зелено левог клуба.