Србија и Балкан

Владе Републике Српске и Федерације БиХ усагласиле: Ускоро забрана извоза резане грађе

Важно је што је разговарано о значајним питањима, јер се само тако може доћи до договора, рекао је председник Владе РС
Владе Републике Српске и Федерације БиХ усагласиле: Ускоро забрана извоза резане грађеwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja

Владе Републике Српске и Федерације БиХ усагласиле су седам закључака на  заједничкој седници у Бањалуци на којој су разматрана актуелна питања у вези са међусобном сарадњом и дефинисани правци деловања у наредном периоду.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић навео је да је први закључак везан за забрану извоза резане грађе, према којем би Савет министара требало да донесе одлуку о трајној забрани.

Вишковић је истакао да се један од закључака односи и на питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори, како би се учинило све да се онемогући складиштење на овој локацији.

Вишковић је оценио да је важно што је разговарано о значајним питањима, јер се само тако може доћи до договора.

"Важно је сести за један сто да се договорамо, ако не разговарамо, нећемо се договорити око било чега. Важно је и да министри упознају своје колеге, размене контакте. Све што министри две владе усагласе убудуће, биће поштовано", рекао је Вишковић.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић захвалио је Вишковићу и министрима на гостопримству и иницијативи за одржавање заједничке седнице.

Никшић је рекао да је циљ заједничких седница постизање договора и доношење одлука значајних за грађане оба ентитета.

"Лако је тражити теме око којих ћемо се делити и због којих ћемо се хватати за врат, али оно што треба прво да урадимо јесте да успоставимо дијалог и вратимо изгубљено поверење, те да градимо међусобне мостове поверења", оценио је премијер ФБиХ.

Он је истакао да је веома битно да буде забрањен извоз обловине из БиХ, те да буде онемогућено складиштење нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској на граници са БиХ, пренела је РТРС.

image