Рамин нацрт за ЗСО стигао у Брисел: "Озбиљан и висококвалификован документ"

Иако су овлашћења, надлежности и функционисање Саједнице српских општина дефинисани у споразумима потписаним 2013. и 2015. године у Бриселу, последњих месеци са више адреса стигли су некакви нацрти за функционисање ЗСО

Нацрт текста о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији који је албански премијер Еди Рама написао без било каквог овлашћења стигао је на адресу Европског савета, објавио је "Радио Слободна Европа".

Дипломатски извори на које се позива РСЕ тврде да су имали прилику да виде Рамин нацрт, те да се ради о "озбиљном и висококвалификованом документу".

Брисел тврди да се нацрт пажљиво анализира, али да се ипак третира као још један допринос осталим нацртима које су већ израдиле разне организације.

"На Приштини и Београду је да у оквиру дијалога напредују ка испуњењу ове обавезе", рекао је један европски дипломата под условом да остане анониман.

Рама је јуче на конференцији за новинаре открио да је направио нацрт за ЗСО и послао га француском председнику Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу.

Иако су овлашћења, надлежности и функционисање Саједнице српских општина дефинисани у споразумима потписаним 2013. и 2015. године у Бриселу, последњих месеци са више адреса стигли су некакви нацрти за функционисање ЗСО.

Београд је навео да је услов за наставак дијалога са Приштином оснивање Заједнице српских општина.