Избори у Црној Гори: Покрет Европа сад води, коалиција "За будућност Црне Горе" на трећем месту

Мања излазност на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори. Према прелиминарним резултатима, највише гласова освојио је Покрет Европа сад

Према прелиминарним резултатима Центра за демократску транзицију (ЦДТ), а након 100 одсто пребројаних гласова, најбољи резултат на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори освојио је Покрет Европа сад (ПЕС) који предводи Милојко Спајић - 26 одсто гласова, или 24 мандата.

Следи листа "Заједно", окупљена око Демократске партије социјалиста (ДПС), Данијела Живковића са 23 одсто гласова, то јест 21 мандатом.

На трећем месту је коалиција "За будућност Црне Горе" - Демократски фронт (ДФ) са 15,1 одсто (14 мандата), а на четвртом листа "Алекса и Дритан - Храбро се броји" коју чине Грађански покрет УРА Дритана Абазовића и Демократе Алексе Бечића са освојених 13 одсто гласова (12 мандата).

Према прелиминарним резултатима ЦДТ, Бошњачка странка има 6,8 одсто гласова, то јест шест мандата, Албански форум 1,7 процената (два мандата).

Албанска алијанса освојила је 1,5 одсто гласова, то јест један мандат, а Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) 0,7 одсто (један мандат).

За неке од 15 изборних листа тек сутра ће се знати да ли су прешле цензус.

До 20 сати гласало је 56,4 одсто бирача, или око 305.760 грађана, саопштио је ЦДТ, што је чак 20 одсто мање у односу на парламентарне изборе од 30. августа 2020. године.

На изборима је учествовало 15 листа, а бирачко право има 542.468 грађана.

11. јун 2023 • 23:15

Кнежевић: Без наше коалиције нема стабилне, европске Владе

Носилац листе За будућност Црне Горе Милан Кнежевић казао је да очекује да ће овај савез имати 15 посланика у наредном сазиву Скупштине.

Навео је да је овакав резултат мало ко очекивао, али да су ови избори показали да је "ова коалиција неуништива".

"Стабилне, демократске и европске Владе нема без коалиције За будућност Црне Горе", казао је Кнежевић и рекао да је овај савез спреман за договор са парламентарном већином од 30. августа.

"Желимо стабилну владу, ако ПЕС, како су рекли, неће ДПС и Уру у влади, онда морају причати са коалицијом За будућност Црне Горе. Очекујемо да нас ПЕС позове на разговоре, или да позовемо ми њих. Ако ПЕС има принципе, онда их имамо и ми", каже Кнежевић.

Захвалио се свим гласачима јер су "претрпели спинове и медијску хајску да коалиција неће прећи цензус и слично", и подсетио на хапшење председника општине Будва Мила Божовића што је, како оцењује, било директно мешање у изборни процес.

Живковић: Ми ћемо диктирати темпо промена у Црној Гори

Носилац изборне листе Заједно (ДПС, СД, ДУА, ЛИП), Данијел Живковић, саопштио је да је ДПС након завршених ванредних парламентарних избора "најјачи политички субјект у Црној Гори". 

Поручио је да без коалиције на чијем је челу "нема стабилне, европске и реформске владе".

"Ми ћемо диктирати темпо промена у Црној Гори", истакао је Живковић.

Абазовић: Дилеме нема не да нема владе без нас

Лидер Ура Дритан Абазовић поручио је да је вечeрас победила европска, грађанска и еколошка Црна Гора.

"Изузетно смо задовољни резултатом, дилеме нема не да нема владе без нас, већ је ова коалиција главна окосница будуће владе Црне Горе. Још важније је да су избори одржани у фер и демократкој атмосфери и да је Црна Гора прешла још једну степеницу политичке културе", рекао је Абазовић.

Циљ је да радимо као инклузивно друштво и да Црну Гору видимо у Европској унији за четири године, додао је.

На констатацију новинара да ПЕС неће у владу са Ура, Абазовић је рекао да што се лидера тог покрета Милојка Спајића тиче: "Имају већину, па нек формирају владу".

Бечић: Стабилне Владе нема без коалиције Храбро се броји

Носилац листе "Храбро се броји" Алекса Бечић казао је да су на парламентарним изборима освојили 12 мандата.

"То је раст од два одсто у односу на председничке изборе и најбољи парламентарни резултат. Веома смо задовољни. Стабилне Владе и стабилне парламентарне већине нема без коалиције Храбро се броји", истакао је Бечић.

Како је додао, већина од августа 2020. године има три петине посланичких мандата.

"Црна Гора не треба да брине, ми се залажемо за инклузивност, заједништво, Црној Гори треба што шира парламентарна већина", поручио је Бечић.

Још једном је поновио да са ДПС-ом неће вршити власт у било ком формату.

Спајић: Очекујемо да се влада брзо формира

Члан председништва Покрета Европа сад Филип Ивановић саопштио је да је ПЕС најјача политичка странка у Црној Гори након избора.

Лидер ПЕС-а Милојко Спајић, кога је члан ПЕС представио као будућег премијера Црне Горе, казао је да је ово велика победа за ПЕС.

"Упркос свим притисцима, злоупотребом ресурса… Задовољни смо резултатом", рекао је Спајић и додао да ПЕС очекује да се влада што пре формира.

Истиче да ће ПЕС разговарати са свима који деле исте вредности.

"Јасно сам се изјаснио са ким ПЕС неће у коалицију - са Демократском партијом социјалиста и Грађанским покретом УРА", каже Спајић.

Испред просторија Покрета Европа сад пуштен је ватромет, а окупљен је већи број присталица које славе изборни резултат.

У штабу коалиције За будућност Црне Горе, у Српској кући у Подгорици, очекује се да се обрати неко од лидера.

Цеми: ПЕС предњачи у односу на ДПС

Према непотпуним подацима ЦеМИ, на основу до сада 93 одсто обрађеног узорка, Покрет Европа сад има 25,6 одсто подршке, коалиција око ДПС (СД, ДУА И ЛПА) 23,8 одсто, а За будућност Црне Горе (НСД, ДНП И РП) 14,8 одсто подршке.

Демократе и Ура имају 12,3 одсто подршке, Бошњачка странка 6,8 одсто, СНП, Дмос 3,2 одсто подршке.

Прелиминарни резултати ЦДТ на основу 100 одсто обрађеног узорка

На 100 одсто пребројаних гласова Центра за демократску транзицију (ЦДТ) најбољи резултат на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори освојио је Покрет Европа сад (ПЕС) који предводи Милојко Спајић - 26 одсто гласова.

Следи листа "Заједно" чија је окосница Демократска партија социјалиста (ДПС) Данијела Живковића са 23 одсто гласова.

На трећем месту је коалиција "За будућност Црне Горе" - Демократски фронт (ДФ) са 15,1 одсто, а на четвртом листа "Алекса и Дритан - Храбро се броји" коју чине Грађански покрет УРА Дритана Абазовића и Демократе Алексе Бечића са освојених 13 одсто гласова.

Прелиминарни резултати ЦДТ на основу 98,5 обрађеног узорка

Ибрахимовић: Највећи успех Бошњачке странке од оснивања

Носилац листе "Јасно је Бошњачка странка" Ервин Ибрахимовић изјавио је вечерас да је ова странка остварила највећи успех од свог оснивања.

На 90,5 одсто обрађеног узорка, ова странка освојила је 6,9 одсто, то јест шест мандата.

На основу 85,5 одсто обрађеног узорка ЦеМИ, Покрет Европа сад има 25,5 одсто подршке на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори или 23 посланичка места, а странке окупљене око ДПС 23,8 одсто или 22 посланичка места.

Изборна листа За будућност Црне Горе има 14,9 одсто подршке или 13 посланичких места, Демократе и Ура 12,3 одсто или 11 посланичких мандата.

Бошњачка странка има подршку 6,8 одсто или шест мандата, СНП, Демос 3,2 одсто или два мандата.

Албанска алтернатива за сада има једно посланичко место, као и Хрватска грађанска иницијатива.

Ивановић: Европа сад има око 29 процената са трендом раста

Покрет Европа сад има око 29 процената са трендом раста да буде близу 30 одсто, казао је члан председништва Покрета Европа сад, Филип Ивановић на основу око 50 одсто обрађеног узорка од стране ПЕС-а.

"Коалиција Заједно има 23,8 одсто, За будућност Црне Горе 15,6 одсто, Храбро се броји 12,6, БС 3,8 одсто. Правда за све (Владимира Лепосавића) 3,05 одсто, што ће рећи да би они прешли цензус и ушли у парламент", рекао је Ивановић на конференцији за медије.

Прелиминарни резултати ЦДТ

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је објавио прелиминарне резултате избора на основу 81,7 одсто обрађеног узорка.

Покрет Европа сад има подршку од 25,6 одсто, то јест 23 мандата, а коалиција окупљена око ДПС 23,7 одсто, односно 21 посланички мандат. Коалиција За будућност Црне Горе има подршку од 15 одсто, то јест 13 мандата.

Кнежевић: Спремни смо да направимо владу са већином из 2020. године

Не видимо ДПС и њене коалиционе партнере као било какву опцију за формирање владе, поручио је носилац листе "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић.

Он је навео да очекују добар изборни резултат.

"То подразумева да се без нас не може формирати Влада. Претходна искуства од 2020. нам говоре да је неопходна стабилна Влада. Спремни смо да формирамо Владу са свим субјектима који су чинили парламентарну већину након 30. августа 2020. године. Не видимо Демократску партију социјалиста и њене коалиционе партнере као било какву опцију за формирање Владе", рекао је Кнежевић у видеу објављеном на Фејсбук страници За будућност Црне Горе".

Милатовић стигао у изборни штаб ПЕС

Председник Црне Горе Јаков Милатовић стигао је у изборни штаб Покрета Европа сад, који тренутно, према до сада обрађеном узорку од 72,5 одсто гласова, има највећу подршку од 25,5 одсто.

Са Милатовићем, који је заменик председника ПЕС, је у изборни штаб дошао и носилац листе покрета Милојко Спајић.

Процене Цеми на основу 60,5 одсто обрађеног узорка

Први резултати избора

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је објавио резултате избора на основу 51,2 одсто обрађеног узорка.

Први резултати се очекују око 21 сат

Први прелиминарни резултати парламентарних избора у Црној Гори очекују се око 21 сат.

ЦДТ: Гласало 56,4 одсто бирача

До 20 сати гласало је 56,4 одсто бирача, или око 305.760 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

Затворена бирачка места

Бирачка места за ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, која су отворена јутрос у седам сати, затворена су у 20 часова.

ДИК о детаљима изборног дана

На ванредним парламентарним изборима у Црној Гори до 18 сати гласало је 44,83 одсто бирача, саопштено је из Државне изборне комисије (ДИК).

Председник ДИК-а Никола Мугоша рекао је на конференцији за новинаре да је то значајно ниже у односу на изборе 2. априла када је у том временском интервалу бирачко право остварило 61,11 одсто бирача.

Он је казао да су ДИК-у обавештени од Општинске изборне комисије Тузи да је обустављено на гласање на бирачком месту број 21, па ће гласање на том бирачком месту морати да буде поновљено.

Мугоша је навео да је у Рожајама дошло до прекида гласања на пет бирачких места, од чега се на три бирачка места прешло на визуелну идентификацију.

"На два бирачка места прекид је трајао краће па се није прелазило на визуелну идентификацију. У међувремену је дошла електрична енергија и гласање је редовно настављено системом електронске идентификације бирача", појаснио је Мугоша.

Он је навео да изборни дан генерално протиче у доброј изборној атмосфери и да ДИК-у, осим поменутих, нису пријављене веће неправилности.

Упитан када ће бити проглашени коначни резултати избора, он је рекао да ће сутра бити утврђени привремени резултати.

"Након коначности, који се тичу рокова по приговорима, биће утврђени коначни резултати. Имајући у виду да ће се гласање на бирачком месту у Тузима вероватно поновити, онда ће и само утврђивање резултата избора бити пролонгирано", додао је Мугоша.

Гласачко право на изборима има 542.468 грађана, а бирачка места отворена су до 20 сати.

Излазност по регионима

Цеми: До 19 сати гласало 50,8 одсто; ЦДТ: Изашло 50,3 одсто гласача

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је објавио да је излазност до 19 часова 50,8 одсто.

До затварања бирачких места остало је нешто мање од 50 минута.

Према подацима Центра за демократску транзицију, (ЦДТ) до 19 сати гласало је 50,3 одсто уписаних бирача, што је око 272.850 људи.

ЦДТ: До 18 сати гласало 45,5 одсто бирача

До 18 часова гласало је 45,5 одсто бирача, или око 246.800 грађана, саопштио је ЦДТ.

Излазност би могла да буде најмања од увођења вишестраначја

Извршна директорка Центра за мониторинг и истраживања (ЦеМИ) Ана Ненезић оценила је да би изборни дан у Црној Гори могао да буде завршен са излазношћу од око 60 одсто, што би био најмањи одзив бирача од увођења вишестраначја.

На ванредним парламентарним изборима у Црној Гори до 17 сати на биралишта је изашло 42,2 одсто бирача.

У изјави за портал РТЦГ, Ненизић је подсетила да је, на пример, 2009. године на парламентарним изборима излазност до 15 сати била 66 одсто.

"Ако се овај тренд данас настави идемо ка излазности од 60 одсто. Ако то буде тако, онда говоримо о најнижој излазности од увођења вишестраначја у Црној Гори”, саопштила је Ненезић.

Оцењује да су разлози за то различити и подсећа да су ово трећи избори у последња четири месеца, те да је сигурно, каже, дошло да замора код бирача.

"Поред тога и туристичка сезона је, па је један број бирача сигурно на сезонском раду. Томе треба додати и оно што је опште разочарање бирача", навела је Ненезић.

Бечић: На овим изборима грађани гласају "за нешто, а не против нечега"

Носилац коалиционе листе "Храбро се броји!" Алекса Бечић искористио је своје изборно право у Подгорици и поручио да коначно у Црној Гори постоји слободан демократски амбијент за гласање и да грађани на овим изборима гласају "за нешто, а не против нечега".

"Имали смо читав низ изборних процеса у протеклих девет месеци и желим да позовем грађане да искористе своје бирачко право и да дају свој глас озбиљним и одговорним политикама, јер је Црној Гори потребна стабилност", поручио је.

Бечић је рекао да се у предизборној кампањи могло видети сучељавање програма, идеја и визија, преноси Медиа биро.

"Очекујем да ће се и овај 11. јун завршити као и 19. март и 2. април, да ће све протећи у фер амбијенту што показује дефинитивно да је црногорско друштво демократски сазрело. Што се тиче изборне листе коју предводим, спровели смо модерну, достојанствену, слободан сам рећи, доминантну изборну кампању у односу на нашу политичку конкуренцију", истакао је Бечић.

Он је додао да, без обзира на велики број листа и конкуренцију, очекује да ће његова коалиција остварити изузетан резултат.

"Коалиција Храбро се броји! је потребна због стабилности будуће владе и парламентарне већине, што јача листа коју предводим, то је јача и будућа влада. Као што сте видели у предизборној кампањи, нико нема дилеме да ће листа коју предводим бити кичма и окосница владе и будуће парламентарне већине", поручио је.

Бечић је прокоментарисао и ко могу бити будући коалициони партнери и да су када су предали изборну листу предали и коалициони споразум са Грађанским покретом Ура у којем је дефинисано да не желе да на било који начин будућу власт формирају са Демократском партијом социјалиста.

"Тако да смо јасно саопштили са киме не желимо, што се тиче других политичких субјеката, сви они који желе да наставимо одлучну и храбру борбу против мафије, да економски и социјално уздижемо грађане, да јачамо грађанску помирену и европску Црну Гору, да поштујемо међународно преузете обавезе, да унапређујемо регионалну сарадњу - наши су потенцијални коалициони партнери", поручио је носилац коалиционе листе "Храбро се броји!".

Цеми: До 17 часова гласало 42,2 одсто бирача

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је објавио да је излазност до 17 часова 42,2 одсто.

На северу земље до 17 сати гласало је 44,5 одсто бирача, у централном региону 44 процената, а на југу 36,1 одсто бирача.

ПЕС: До 16 часова излазност 39,16 одсто

Из Покрета Европа сад саопштили су да је, према њиховим подацима, излазност до 16 часова 39,16 одсто. 

"На нивоу централног региона излазност је 39,96 одсто, на нивоу северног региона 41,36 одсто, а на нивоу јужног региона 32,47 одсто."

Живковић гласао у Пљевљима: Надам се да ће ЦГ добити стабилну власт

Председник Демократске партије социјалиста Данијел Живковић изјавио је данас да се нада да ће након парламентарних избора у Црној Гори, та земља добити стабилну политичку власт која ће Црну Гору повести путем просперитета и евроинтеграција.

Након што је гласао у својој изборној јединици у Пљевљима Живковић је рекао да верује да ће изборни дан проћи у фер и демократској атмосфери, преноси Медија биро.

"Очекујем да ћемо након 11. јуна добити власт стабилну политичку власт која ће Црну Гору повести путем просперитета, која ће се бавити животним питањима грађана и грађанки Црне Горе и, што је још важније, евроинтеграцијама", поручио је Живковић.

Додао је да верује да ће након следеће ноћи сви моћи једни другима да честитају на још једном успешном дану, а, како каже, радује га оно што је до сада видео, пошто, како је рекао, изборни дан протиче у фер и демократској атмосфери.

Спајић: ПЕС је свима трн у оку

Носилац листе "Покрета Европа сад", Милојко Спајић обавио своју грађанску дужност данас на изборном месту у Подгорици и рекао да су избори важни, јер од њих зависи како ће изгледати живот у наредне четири године у Црној Гори.

"Сваки избори су празник демократије, парламентари избори су посебно битни, разумемо да су грађани уморни од црногорског стила политике. Парламентарни избори значе живот следеће четири године, јер ће парламент бити тај који ће изгласавати живот, све реформе, све законе, за све нас. Надам се да ће грађани изаћи у што већем броју данас и да ће све протећи мирно и како треба", поручио је он.

Спајић је рекао да грађани не излазе на изборе у великом броју јер су ово четврти избори за пола године и да он сматра да су грађани уморни од политике, од свих напада и тема које нису битне за грађане и додаје да ће се то завршити са овим изборима, преноси Медиа биро.

Кратка и мирна предизборна кампања у последњој седмици је засењена "случајем До Квон", односно наводним писмом ухапшеног јужнокорејског држављанина, краља криптовалута, упућено премијеру Дритану Абазовићу у којем тврди да је пословао са лидером ПЕС Спајићем.

Носилац листе "Покрета Европа сад", прокоментарисао је и данас после гласања оптужбе на његов рачун.

"Ништа нелегално се није десило и све оптужбе да смо примали новац и тако даље су срамне и неко ће одговарати због тога. Мислимо да је свима јасно да је ПЕС свима трн у оку и апсолутно је јасно да је задњи покушај да се саботирамо и да се не спроводи програм ПЕС-а ", рекао је он.

Павићевић: Избори више нису питање живота и смрти

Избори у Црној Гори више нису питање опстанка, изјавио је за Танјуг политиколог Владимир Павићевић, коментаришући ниску излазност бирача на парламентарним изборима који се одржавају данас у Црној Гори.

Како је рекао, до сада се бележи веома ниска излазност за црногорске прилике, нарочито у поређењу са претходним парламентарним изборима одржаним 2020. године.

"То је један од сигнала да су у црногорском друштву спласнуле тензије. Избори нису више питање опстанка. Нису више питање живота и смрти", истакао је Павићевић.

Он је рекао да се нада излазности од најмање 60 одсто, јер би тако, према његовим речима, могло да се каже у пуној мери да су грађани искористили могућност да одлуче коме да дају мандат на прави начин.
Павићевић је оценио да се "црта нова архитектура" политичке сцене у Црној Гори и да је тешко прогнозирати како ће ко проћи на изборима.

"Оно што јесте извесно јесте да ће се појавити нова доминантна политичка опција. ДПС више није доминантан, ту улогу преузима 'Европа сад' са две кључне личности - Јаковом Милатовићем као председником и Милојком Спајићем као кандидатом за председника владе", навео је Павићевић.

Павићевић је оценио и да ће рејтинг ДПС наставити да пада. Како каже, иако се Мило Ђукановић није кандидовао ни за шта, грађани Црне Горе "знају" да он и даље "из сенке" вуче конце у тој партији.

ЦДТ: До 15 сати гласало 35,1 одсто; Цеми: Изашло 35,8 одсто гласача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 15 сати гласало је 35,1 одсто уписаних бирача, односно 190.750 грађана.

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је објавио да је излазност до 15 сати на биралиштима у Црној Гори била 35,8 одсто.

Гласао Дритан Абазовић: Надам се да ће грађани добро изабрати

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић искористио је своје грађанско право и гласао на бирачком месту број 2, Холегро, у Улцињу.

Абазовић је после гласања изјавио да верује да ће изборни дан протећи у мирној, демократској, релаксираној атмосфери.

"Надам се да ће грађани Црне Горе изабрати добро, да ћемо имати велики 'рифреш' и у државном парламенту и у другим институцијама а најважније је да се након тога створи већина која нашу државу може даље убрзано водити према Европској унији", истакао је Абазовић.

Како је рекао, веома је задовољан свиме што је пратило изборни процес, као и оним што је било на председничким изборима.

"Наша држава је дефинитивно на правом путу и ја желим да честитам свима који дају допринос да се створи оваква клима у којој се огромна већина политичких субјеката такмичи око презентације економских програма, а не око неких тема свађалица које су биле карактеристичне у неком другом изборном процесу", навео је премијер Црне Горе.

ЦДТ Излазност до 13 сати 27,4 одсто; Цеми: Изашло 28,1 бирача

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) је објавио да је до 13 сати гласало 27.4% или око 148 900 бирача.

Према подацима Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) до  13 сати изашло је 28,1 бирача.

Ђукановић очекује да ће Црна Гора наставити свој европски пут

Доскорашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић, који је до ногу потучен у другом кругу председничких избора пре два месеца, гласао је на бирачком месту у ОШ "Саво Пејановић" у Подгорици.

Ђукановић је на бирачко место дошао са седам минута закашњења и уместо у црном мерцедесу, како је досад долазио на изборе, овог пута је стигао у сиво-белом бе-eм-веу.

Ђукановић је на изборе дошао породично, са супругом Лидијом, сином, снајом и унуком.

Упитан од новинара како се осећа, одговорио је – одлично, и још рекао да очекује да ће Црна Гора и после ових избора наставити свој европски пут и да ће брзо добити нову владу.

Упитан о могућности да, ако ДПС с партнерима освоји већину, добије премијерско место, Ђукановић је рекао да је то далеко, далеко питање.

ЦДТ: До 12 сати гласало 22 одсто гласача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 12 сати гласало је 22 одсто уписаних бирача, односно 119.500 грађана.

На северу земље до 12 сати гласало је 23.2% бирача, у централној регији 23.1%, а на југу 18.6% бирача.

Носилац листе "Европа сад " Милојко Спајић гласао у Подгорици

Носилац листе Покрета Европа сад Милојка Спајића гласао је у Подгорици на бирачком месту Галерија Центар, Његошева 2.

Милатовић гласао у Подгорици: Избори да прођу у складу са демократским стандардима

Председник Црне Горе Јаков Милатовић искористио је своје галасачко право и у друштву супруге Милене гласао на бирачком месту Спортски и културни центар Универзитета Црне Горе у Подгорици.

"Најважније очекивање је да данашњи дан прође у миру и у складу са демократским стандардима. Такође, оно што је врло важно је да грађани Црне Горе данас изађу и искористе своје гласачко право, и да на основу тога црногорска скупштина на пуно адекватнији начин рефлектује ону политичку снагу која тренутно постоји у Црној Гори", поручио је Милатовић новинарима након гласања.

Он је рекао да очекује да чим се црногорска скупштина конституише и настави започети процес консултација, као и да се до краја овог лета дође до важних именовања у правосуђу. То би био корак који ће бити примећен у извештају о прогресу рекао је Милатовић и додао да је добар извештај у том смислу неопходан да за убрзан наставак европског пута.

На питање новинара о мандатару будуће владе, Милатовић је рекао да нема ниједно име у плану и да ће то зависити од резултата избора, односно воље грађана Црне Горе, а да ће он, како је навео, у складу са Уставом након консултација дати мандат новом мандатару.

"Што се тиче формирања владе, надам се да ће влада да буде формирана на један брз и ефикасан начин, мислим да је то и потреба грађана, у складу са изборном вољом грађана и да би та влада требало да настави реформски пут, у неким пољима да га убрза. Овде пре свега мислим на унапређење животног стандарда грађана, владавине права у Црној Гори и убрзања нашег европског пута", поручио је Милатовић, преноси Медија биро.

Како је оценио, овим изборима завршава један изборни циклус који је започет прошле године са локалним изборима, који се наставио председничким изборима.

Додао је да је оптимиста да "бисмо требало као друштво да снажније уђемо у једну мирну луку где ће и посланици у црногорској Скупштини наћи консензус за неке ствари које су од великог друштвеног и националног значаја.

Гласао Никола Ђурашковић носилац листе "За нашу кућу"

Носилац листе СДП "За нашу кућу", Никола Ђурашковић гласао је данас на бирачком месту на Цетињу.

"Очекујем да данашњи изборни процес прође у фер и демократској атмосфери и да што већи број грађана и грађанки Црне Горе искористи своје бирачко право", поручио је он.

Ђурашковић је додао да верује да ће Црна Гора након данашњих избора ући у период стабилности, да ће у што краћем року бити формирана нова, грађанска, снажно европска Влада Црне Горе, која ће крупним корацима водити ту земљу ка чланству у ЕУ, преноси Медиа Биро.

Цеми: Излазност до 11 сати 16, 3 одсто

Према подацима ЦЕМИ-ја до 11 сати је гласало 16,3 одсто бирача.

По регијама Црне Горе на северу је гласало 15.6 одсто, централном делу 17.2 одсто а на југу  14.6 одсто бирача.

Цеми је објавио и упоредне резултате са парламентарним изборима до 11 сати.

ЦДТ: До 11 сати гласало 16 одсто бирача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 11 сати гласало је 16 одсто уписаних бирача.

На северу Црне Горе до 11 сати је гласало 16.2% бирача, у централној регији 17.1%, а на југу 13.9% бирача.  

Гласао Милан Кнежевић, носилац листе "За будућност Црне Горе"

Носилац листе "За будућност Црне Горе" гласао је данас пре подне у селу Мојановићи у Зети, где живи са својом породицом.

Пре Кнежевића, на истом биралишту, гласала је и његова мајка, која је на питање шта очекује од избора господски одговорила да очекује да победи најбољи.

Кнежевић је на бирачко место дошао сам, пешке, а по сценама виђеним док је долазио, када су му комшије прилазиле и поздрављале га, дало се закључити да га у његовом селу баш воле.

Одговарајући на питање новинара после гласања, Кнежевић је рекао да очекује добар резултат и да његова коалиција буде незаобилазна при формирању нове владе.

"Спремни смо да идемо у коалицију са свим странкама које су чиниле парламентарну већину после избора одржаних 30. августа 2020, наравно и с Покретом Европа сад, а једини с којима не можемо нити је то могуће јесте Демократска партија социјалиста", рекао је Кнежевић.

Коментаришући предизборне анкете, по којима његова странка на изборима може рачунати на 15 одсто подршке, Кнежевић је рекао да су и он и његова странка "у међувремену значајно напредовале јер су до сада по анкетама добијали између 0,2 и 3 одсто".

Излазност до 9 сати, ЦДТ: Гласало 5,4 одсто; ЦЕМИ: 5,8 одсто бирача

ЦДТ је саопштио да је до 9 сати гласало 5,4 одсто или 29.300 бирача.

Према подацима ЦЕМИ-ја до 9 сати гласало је 5,8 одсто бирача.

ЦДТ: До 8 сати гласало 2,3 одсто или око 12.300 бирача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ), на парламентарни изборима који се данас одржавају у Црној Гори до 8 сати гласало је 2,3 одсто или око 12.300 бирача.

На северу Црне Горе до 8 сати гласало је 2,1 одсто бирача, у централним деловима 2,5 одсто, а на југу 2,1 одсто бирача.

На парламентарним изборима 2016. године у истом периоду гласало је 3,5 одсто, а 2020. године 5,8 одсто бирача, подсетио је РТЦГ.

Директорка ЦЕМИ: Тешко до стабилне владе

Извршна директорка Центра за мониторинг и извештавање (ЦЕМИ) Ана Ненезић изјавила је да је питање да ли политички актери могу да оставе размирице са стране.

"Када погледате какве промене су наступиле након кључних избора 2020, отвара се велико питање да ли су ово политички актери који имају довољно политичке зрелости да оставе све размирице са стране, и да поставе један кључни циљ који је превасходно јавни интерес, а не њихов партикуларни политички интерес", рекла је Ненезићева.

Додаје да јој подаци и пројекције не дају простор да будем оптимистична.

"Мислим да ће бити врло тешко формирати једну стабилну владу након ових избора, могу да се надам да ћемо ипак успети да изађемо са оним што је некаква основа могућег договора да би се систем разблокирао након ових избора", закључила је Ненезићева, а пренео РТС.