Србија и Балкан

Професор московског ФПН: У Србији неће бити револуције било које боје

Ниједан пројекат промене режима не може бити успешан уколико тај режим подржава становништво дотичне државе, истиче професор из Москве Станислав Олегович Бишок
Професор московског ФПН: У Србији неће бити револуције било које боје© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Не верујем да се Србији данас може догодити револуција било које боје. Положај председника Александра Вучића и Србије као суверене државе сада изгледа много стабилније него што је био положај Слободана Милошевића пре 23 године, изјавио је професор Факултета политичких наука у Москви Станислав Олегович Бишок у интервјуу за "Вечерње новости".

Додаје и да се Србија може сматрати првом државом која је доживела тзв. обојену револуцију још октобра 2000, док је термин скован неколико година касније, у вези са украјинском наранџастом револуцијом, те да ниједан пројекат промене режима не може бити успешан уколико тај режим подржава становништво дотичне државе.

Коментаришући чињеницу да на 90 одсто територије КиМ живи етнички несрпско становништво, рекао је да су мале шансе да Београд врати контролу над целом том територијом. Подела КиМ могла би да буде опција, али већина Срба на то никад не би пристала, додаје.

"Злогласна интервенција НАТО-а 1999. зауставила је војну операцију Београда против косовско-албанских снага, али није решила проблем Косова. То је одлика већине НАТО интервенција на глобалном нивоу: умешаност без икаквог фундаменталног решења. Истовремено, неке сукобе је лакше држати полузамрзнутим, него решити", рекао је Бишок.

По његовом мишљењу, то што би Запад наводно био наклоњенији Србији уколико уведе санкције Русији има више везе с перспективом Србије у Европској унији, но с проблемима Косова.

Тако и изненадну подршку администрације САД Србији у вези с нападом косовске полиције на српско становништво тумачи као део стратегије да се Србија што више удаљи од утицаја Русије, али и додаје да у ротацији кадрова с времена на време стижу креативнији службеници, те су ови садашњи донекле кориговали амерички курс о "лошим Србима и добрим Албанцима".

Одговарајући на питање о руско-украјинском сукобу, рекао је да неће бити победника, те да је неопходан бар неки компромис.

"Рат се може завршити данас ако се обе стране у сукобу сложе да престану да пуцају једна на другу. Што дуже буде трајао сукоб, то ће се положај свих страна у том рату погоршавати у односу на њихову предратну позицију", навео је професор Факултета политичких наука у Москви за "Вечерње новости".

image