Мило Ђукановић први пут у јавности после пораза: Ја премијер? Далеко смо од тих темa

"Јесте, ја сам довео Црну Гору до рата који је овде био деведесетих, ја сам је довео до тога да и даље стоји са испруженом руком према Србији, ја сам је довео до тога да буде бомбардована, ја сам је спречио да уђе у НАТО, признајем све то", рекао је Ђукановић

Донедавни председник Црне Горе Мило Ђукановић данас је, пошто је гласао на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори, рекао да "није незаинтересован за политику", али да смо "далеко" од могућности да постане премијер, ако ДПС са партнерима освоји већину.

"Далеко смо од тих тема. Ја сам се тек недавно повукао из политике, наравно, већ сам казао да неко ко је провео 35 година у политици никада не може бити незаинтересован за политику. Заинтересован сам, зинтересован сам пре свега да ова земља оствари стретешки циљ да постане земља чланица ЕУ. Потпуно сам убеђен да у новим генерацијама у Црној Гори, укључујући и нову генерацију коју сам донедавно предводио, а то је генерација ДПС-а и садашње грађанске опозиције да у тим редовима постоји много добрих, квалитетних људи", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је говорио и о "афери Спајић", упитавши новинаре на коју од афера мисле, да ли о овој последњој, закључивши да је ситуација таква да "надлежни државни органи треба што пре да реагују" и установе "да ли је то афера Спајић или је афера са неким другим презименом".

"С једне стране чујемо информацију да је он био у неким сумњивим пословима са људима који су на међународној потерници, са друге стране чујемо да је то конструкција која има за циљ да га елиминише са политичке сцене и из кандидатуре за будућег премијера. Мислим да је то идеалан задатак за надлежног тужиоца ко треба да установи ко замајава јавност и предузме законом предвиђено. Много се дилтантског, авантурстичког, аферашког, неодговорног, населило на црногорску политичку сцену и време је да се то чисти", оценио је Ђукановић.

Могући коалициони партнери ДПС-а за Ђукановића су сви који желе да Црна Гора буде део ЕУ, који су спремни да раде на реформама а рекао је и да очекује да ће власт бити формирана веома брзо.

Ђукановић је на тренутак доста нервозно реаговао на констатацију новинарке из Хрватске да грађани на улици "коментирају како је његова владавина довела до тога да се у Црној Гори јако лоше живи, да су лоше плате, да је довео државу до лошег стања"

"Јесте, ја сам је довео до рата који је овде био деведесетих, ја сам је довео до тога да и даље стоји са испруженом руком према Србији, ја сам је довео до тога да буде бомбардоана, ја сам је довео до тога да не постане независна, ја сам је спречио да уђе у НАТО, признајем све то", реаговао је Ђукановић, одбацивши тезу новинарке да је "деведесетих био активан судионик догађаја на југу Хрватске".

"Нисам, наравно, нисам био никакав активан судионик догађаја на југу Хрватске, нисам тамо ни крочио. То је речено много пута, консултујте архиву ваше матичне куће", рекао је Ђукановић.

У првом појављивању у јавности после пораза на изборима у априлу ове године, Ђукановић је на питање да ли би Ђукановић из 2023. ушао у коалицију са Ђукановићем из 1992. године без резерве одговорио да – би.

"Јер Ђукановић из 1992. године је желио да брани Југославију и ништа даље од тога али се, захваљујући разним околностима, показало да је то немогуће. Поносан сам и на тај део свог политичког ангажамана. Бити 1992. проевропски је изгледало много другачије него данас", рекао је Ђукановић.

Бивши дугогодишњи председник Црне Горе на изборе је данас дошао породично, са супругом Лидијом, сином, снахом и унуком, а уместо у црном "мерцедесу" као до сада, до бирачког места дошао је у сиво белом бе-ем-веу.