Лајчак: Ескобар и ја смо се надали бољим резултатима разговора

Пренели смо нашу забринутост због ситуације на северу и истакли потребу за хитном деескалацијом, написао је Лајчак описујући разговоре с Аљбином Куртијем

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак огласио се из Брисела након састанака које је прошле недеље заједно за емисаром САД Габријелом Ескобаром посетио у Београду и Приштини у циљу смиривања ситуације на северу Косова и Метохије и истакао да упркос надама које су гајили, тензије и даље расту.

Дипломата је на свом Фејсбук налогу подсетио да је прошле недеље заједно са замеником помоћника америчког секретара и изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром путовао у регион како би разговарали о напетој ситуацији на северу Космета.

Том приликом у Приштини су одржали бројне састанке, укључујући са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, косовском опозицијом.

"Наша дискусија је била дуга. Пренели смо нашу забринутост због ситуације на северу и истакли потребу за хитном деескалацијом. Поновили смо шта су и ЕУ и САД тражиле од страна да ураде када позивају на политичко решење: хитну деескалацију, превремене изборе уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији", написао је Лајчак.

Истакао је да је представницима косовске опозиције указано да актуелна криза наноси штету имиџу "Косова", а од њих је затражено да подрже политичко решење за смиривање тензија.

"Ескобар и ја састали смо се и са представницима Српске листе и цивилног друштва, да их чујемо и да им објаснимо зашто је важно да косовски Срби учествују на изборима" истакао је Лајчак.

Разговоре с председником Србије Александром Вучићем, који су уследили потом, описао је као "подједнако дуге, али и нимало лаке", наводећи да се дискутовало о изласку из садашње кризе. Лајчак је навео и да сви грађани имају право на миран протест, али да насиље никада није прихватљиво и не може проћи некажњено.

"Ескобар и ја смо се надали бољем резултату наше мисије, али нажалост, упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту", поручио је Лајчак.

Он је истакао да је допутовао у Брисел како би информисао ЕУ и државе чланице о резултатима ових разговора и наредним корацима.

"Настављамо наше напоре и подршку како би се дошло до одрживог, политичког решења", написао је Лајчак.