Србија и Балкан

Рама покушава да уразуми Куртија: Да ли предлозима доноси више штете или користи Србима?

Премијер Албаније прво је послао свој предлог статута ЗСО у Брисел, а сада на Твитеру покушава да уразуми Куртија
Рама покушава да уразуми Куртија: Да ли предлозима доноси више штете или користи Србима?© IMAGO/Michalis Karagiannis

Ситуација на Косову и Метохији се смирила, али премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није још прихватио предлоге специјалних изасланика САД и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака за деескалацију кризе.

Проблеми на северу јужне српске покрајине ескалирали су када је Курти послао своју специјалну полицију да заузме општине. Због тога је Кфор направио барикаде око зграда, како не би дошло до сукоба Срба са приштинском полицијом.

Лајчак и Ескобар посетили су Приштину и Београд прошле седмице како би утицали да се ситуација смири, али нису задовољни резултатима.

"Ескобар и ја смо се надали бољем резултату наше мисије, али нажалост, упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту", поручио је Лајчак.

Он је истакао да је допутовао у Брисел како би информисао ЕУ и државе чланице о резултатима ових разговора и наредним корацима.

Данас је премијер Албаније Еди Рама покушао да утиче на Куртија да смири тензије. Рама је на Твитеру написао како улазак НАТО трупа на Косово и Метохију пре четврт века служи као подсетник, да "без стратешких савезника Албанаца, добрих пријатеља у најгорим данима, не би било Републике Косово".

"Зато је ово дан за дубоко размишљање и излазак Косова из ћорсокака у који га је довела апсурдна свађа са нашим савезницима! Косово мора да прође кроз дијалог, а не са полицијом, него са конкретним идејама, не пропагандом, него са добрим пријатељима, не са малтретирањем пријатеља", поручио је Рама.

Он је прошле седмице у Брисел послао свој предлог статута Заједнице српских општина, иако то није у његовој надлежности и упркос томе што је споразумима Београда и Приштине из Брисела 2013. и 2015. године дефинисано какве надлежности би ЗСО требало да има.

Професор Универзитета "Џонс Хопкинс" Данијел Сервер сматра да је Рамин нацрт статута ЗСО компликација која још више отежава ситуацију косовском премијеру Аљбину Куртију, преноси "Јуроњуз Албанија".

Сервер каже да је бивши албански премијер Саљи Бериша био у праву када је рекао да је тај поступак Едија Раме погрешна акција.

"То је компликација која није била неопходна, још више отежава Аљбину Куртију. Мислим да је Бериша у праву. Ово је непотребна интервенција, која нарушава Куртијев престиж и не решава проблем", казао је Сервер.

image