Србија и Балкан

Амбасадори Квинте бојкотовали Куртијеву и Вјосину прославу

Представници Сједињених Држава, Француске, Италије, Немачке и Уједињеног Краљевства нису са привременим приштинским институцијама славили "Дан ослобођења"
Амбасадори Квинте бојкотовали Куртијеву и Вјосину прославу© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Амбасадори земаља Квинте на такозваном Косову бојкотовали су церемонију коју су организовали председница привремених приштинских институција Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти, поводом измишљеног празника "Дана ослобођења".

Осим представника Сједињених Држава, Француске, Италије, Немачке и Уједињеног Краљевства, "Кљан Косова" додаје да су изостали и лидери опозиционих партија на "Косову".

На пријем су дошли само амбасадори Швајцарске и Саудијске Арабије.

Како преноси "Кљан Косова", приштинска влада није одговорила на њихов захтев за коментар због чега амбасадори Квинте не присуствују пријему.

Ово њихово одсуство нарочито је чудно узме ли се у обзир да Албанци и косовске власти на данашњи дан, под називом "Дан ослобођења" славе улазак на Космет међународних војних и цивилних трупа 12. јуна 1999. године, и то после 78-дневног бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије.

Пре неколико дана представници земаља Квинте тражили су од  Куртија да деескалира ситуацију на северу Космета.

Након бројних критика стратешких савезника, попут САД, Курти је устврдио да су њихови односи одлични, али да има случајева да им се приступ разликује.

Као одговор на све дубљу кризу, Вашингтон је отказао учешће тзв. Косова у војној вежби под вођством САД и изјавио да сада нема много ентузијазма да се помогне Приштини на путу ка чланству у ЕУ и НАТО.

image