Улазак лажне државе Косовo у УН – пут до стварања "велике Албаније"

Да Запад жели да спречи стварање "велике Албаније", одустао би од идеје стварања такозване државе Косово, истакао је Милован Дрецун

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти све чешћим помињањем Призренске лиге, односно да ће очувати филозофију исте, која је допринела стварању независне албанске државе и формирању албанског идентитета, поручује да је циљ Албанаца управо стварање тзв. велике Албаније и да Косово само по себи није циљ, сматра историчар Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност.

"Курти је указао да Албанци треба да наставе политику Призренске лиге. Знамо да је Призренска лига оно што је разбудило албанско национално осећање, актуелизовало албанско национално питање и оно што је најважније – Призренска лига је великоалбанска национална организација, која се борила за остварење идеје стварања 'велике Албаније' или како то кажу Албанци 'природне Албаније и уједињене Албаније'", изјавио је Граовац за "Политику".

Према мишљењу председника Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милована Дрецуна, Курти је великоалбански сепаратиста и његови позиви на национално јединство Албанаца нису нити нови нити неочекивани.

"Не знам како би Запад било шта чинио против тога када су они прогласили ту независност Косова, када су нас тако злочиначки бомбардовали да би омогућили све то. Не видим да би Запад уопште имао интерес да било шта спречава. Да желе да спрече стварање 'велике Албаније', одустали би од идеје стварања такозване државе Косово", истиче Дрецун.

Додаје и да у случају да тзв. Косово постане чланица УН, нико не би могао да их спречи да организују референдум о уједињењу тзв. Косова и Албаније.

"Оног тренутка када би Косово постало чланица УН, биле би отклоњене све формалноправне препреке да се то деси. Сада имају тзв. устав, и то није могуће, али са чланством у УН они би свакако мењали тај устав и сигурно би омогућили референдумско изјашњавање, дакле, Запад је апсолутно неискрен када говори о томе да не би дошло до уједињења 'Косова' и Албаније, јер то нико не би могао да спречи када би 'Косово' у пуном смислу те речи било држава", подвлачи Дрецун за "Политику".

Они који раде на косовској државности раде на уједињењу "Косова" и Албаније, и Албанци у Тирани и на КиМ и у региону то више не крију, отворено говоре о томе, додаје он.

"Једнострано проглашена независност Косова је најважнија карика у реализацији тог пројекта и свакако да би стицање пуног међународног капацитета те лажне државе био најважнији корак за стварање те 'велике Албаније', односно довршавања пројекта Призренске лиге. И то је заједничка идеја и Тиране и Приштине и свих албанских политичких фактора у балканским земљама", јасан је председника Одбора за КиМ у Скупштини Србије.

Срђан Граовац пак закључује да Куртијеве изјаве нису упућене САД већ Албанцима, као и то да он има претензије не само на територију Србије него и према Грчкој, Црној Гори и Северној Македонији, те да је независно "Косово" само етапа ка стварању "велике Албаније".