Црна Гора: ДПС за три године изгубио 90.000 гласача, ПЕС пао за 20.000 гласова

Некада најдоминантнија политичка партија у Црној Гори, данас је сведена на 17 посланика

Демократска партија социјалиста (ДПС), на чијем челу је донедавно био Мило Ђукановић, за непуне три године је изгубила 90.000 гласача, а подршка "Покрету Европа сад" је за три месеца пала за 20.000 гласова, показали су привремени резултати ванредних парламентарних избора у Црној Гори, које саопштила државна изборна комисија (ДИК).

Иако су лидери странака и коалиција учесница на изборима најављивали да ће разговору о формирању нове владе почети у понедељак, то се није догодило.

Према анализи портала Адриа, званични најдрастичнији пад имао је ДПС. Некада најдоминантнија политичка партија у Црној Гори, данас је сведена на 17 посланика. Тај број би био и мањи да је била већа излазност на изборе, али свакако имају пад од 12 мандата.

Наиме, ДПС је у августу 2020. године освојио 143.500, а њихов коалициони партнер СД 16.769 гласова. Дакле, са подршком од 160.269 бирача, ДПС са свим коалиционим партнерима је пао на 70.292 гласа, што значи да је за непуне три године је изгубио 90.000 гласача.

"Покрет Европа сад" је основан почетком лета прошле године тако да није учествовао на парламентарним изборима 2020. па је репер за њих први круг председничких избора, одржан у марту ове године.

Носилац листе Европе сад на председничким изборима Јаков Милатовић, у првом кругу је освојио 97.867 гласова а само три месеца касније, његов партијски колега Милојко Спајић, заједно са Уједињеном Црном Гором и Алтернативом, на парламентарним изборима добио је подршку од нешто више од 77.000 бирача, што је пад од 20.000 гласова.

Након распада ДФ-а, коалицију "За будућност Црне Горе", коју чине само ДНП, НСД и Радничка партија, тешко је упоредити са претходним изборним циклусима, али у односу на први круг председничких избора и код њих је видљив пад од око 20.000 гласова.

Велики пад има и коалиција "Храбро се броји", коју чине Демократе и УРА. На парламентарним изборима пре непуне три године, збирно посматрано, освојили су 73.800 гласова док је на изборима одржаним у недељу ова коалиција добила подршку од 37.777 грађана, што је пад од 36.000 гласова. Као занимљиво портал Адриа наводи да је у односу на први круг председничких избора ова коалиција имала око 700 гласова више.

Једини који имају разлога за славље су представници Бошњачке странке, који су остварили никада бољи резултат. Они су успели да дуплирају број гласова и тако са досадашњих три, имају шест места у парламенту, што је раст за око 6.000 гласова.

Ванредни парламентарни избори у Црној Гори су протекли у мирној и демократској атмосфери, а излазност на биралишта је била нешто преко 56 одсто, што је историјски минимум.

Аналитичари оцењују да је мала излазност погодовала већим странкама и оним које имају стабилну инфраструктуру а да би политичке елите требало да се замисле над овако малом излазношћу и да је не правдају засићеношћу грађана од изборних процеса.

У Црној Гори су, наиме, за мање од девет месеци одржана три изборна циклуса - локални избори у октобру прошле године, два круга председничких избора у марту и априлу ове године и ванредни парламентарни избори.