Србија и Балкан

Ухапшеном Србину одређен притвор: Ситуација се смирује, Срби и КПС се повлаче (ФОТО, ВИДЕО)

Фотографије показују да су припадници полиције такозваног Косова током хапшења на нишану држали Србе који су се нашли у близини

Како сазнаје РТ Балкан, након данашњих немира ситуација у Косовској Митровици се смирује. Срби су се разишли, припадници Кфора тренутно се налазе у Бошњачкој Махали на раскрсници код Источног моста, а косовска полиција се повукла.

Полиција такозваног Косова ухапсила је данас тренера кик-бокс клуба из Косовске Митровице Милуна Луна Миленковића.

Приштински министар полиције тврди да је ухапшени "организатор напада на Кфор" испред општине Звечан приликом недавних нереда. Додао је да су у акцији лакше повређена три полицајца.

Током хапшења Миленковића снаге полиције тзв. Косова су на нишану држале и Србе који су се у том тренутку нашли у близини.

На фотографијама се види како припадници полиције на нишану држе Србе који држе руке у ваздуху, док се на видео снимку види како угуравају Миленковића у полицијски џип, преноси Танјуг.

Хапшење је наводно извршено у фризерском салону у улици Краља Петра, на Полету.

Према наводима очевидаца, полицијски службеници су упали у салон и извели једну особу из објекта, а користили су и сузавац.

Портал "Косово онлајн" објавио је оно што изгледа као снимак хапшења.

Миленковићу је вечерас одређено је задржавање од 48 сати, потврдио је за Танјуг адвокат Небојша Влајић.

Очекује се да Миленковић сутра буде изведен пред судију.

У Косовској Митровици огласиле су се сирене, а у самом центру града се окупило неколико стотина грађана који изражавају протест. На лице места дошао је и председник Српске Листе Горан Ракић, који је дочекан бурно и са негодовањем.

Према незваничним информацијама, чула се и пуцњава. Како сазнаје РТ Балкан, јединице полиције тзв. Косова повукле су се у правцу Бошњачке Махале.

Бачена је и једна шок бомба, а у једном тренутку употребљен је и сузавац, сазнаје РТ Балкан.

Оклопна возила косовске полиције која су била ситуирана код Бошњачке Махале су се повукла, сазнаје Танјуг, али се на осталим локацијама и даље налазе припадници тзв. специјалних јединица полиције "Косова". Сирене се више не чују.

Код Техничке школе у Косовској Митровици било је окупљено више стотина грађана.

Припадници Кфора налазе се у Бошњачкој Махали на раскрсници код Источног моста, а Срби су се разишли, јавља репортер РТ Балкан.

Митровицом је надлетао и хеликоптер Кфора, а виђени су и дронови непознатог порекла. Број возила полиције тзв. Косова код источног моста се повећао.

Два оклопна возила косовске полиције налазе се близу аутобуске станице у Северној Митровици, а неколико оклопних возила виђено је и у Рудару на магистрали од Косовске Митровице, поред Звечана, а према Лепосавићу.

За то време у Звечану се одржава скуп подршке Србима који су ухапшени 29. маја када је дошло до сукоба Срба и припадника Кфора испред општинске зграде.

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са представницима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније.

Састанак ће бити одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике са почетком у 09.00 часова, саопштила је прес служба председника.

Петковић: Налазимо се у најтежој ситуацији до сад

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је данашњом акцијом премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти показао да је заинтересован искључиво за сукобе и рат на КиМ.

Како је рекао на ванредној конференцији за новинаре по Куртијевом налогу данас је у центру северног дела Косовске Митровице ухапшен Милун Миленковић Луне, иако за то ни он ни министар унутрашњих послова привемених институција у Приштини Џељаљ Свечљ немају нити су показали доказе.

"Лунета је месецима јурила Косовска полиција јер је борац за српске интересе. Ухаписли су га у подне у центру у физерском салону који је био опкољен са 8 возила. Током хапшења направио је опсадно стање, велики број је ушао у северни део, полиција је бацала сузавац на људе на улицама и нишанили случајне пролазнике", рекао је Петковић и додао да се налазимо у најтежој ситуацији до сада.

Свечља: Ухапшен "организатор напада на Кфор"

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља написао је у објави на твитеру је да је на северу ухапшен, како је навео, један од наводних организатора напада на припаднике Кфора Милун Миленковић - Луне, за којег је рекао да је један од вођа Цивилне заштите.

Он је навео да су током хапшења Миленковића лакше повређена три полицајца.

Миљачић: Курти хоће да дође до губитка живота на северу

Координатор Националног конвента о Европској унији Драгиша Мијачић поручио је да је Аљбин Курти намерно послао специјалце у Северну Митровицу, где је данас ухапшен још један Србин, како би изазвао немире и губитке живота.

"Неколико тренутака након изношења свог плана од пет тачака за решавање ситуације на северу, Курти је послао специјалце у центар Северне Митровице да изврше хапшење, све у нади да ће доћи до немира и губитака људских живота. Већ виђена тактика, добро је да није дошло до сукоба", навео је Миљачић на твитеру.

За шта се све терети ухапшени Луне 

Како пише приштинска "Коха", Луне је осумњичен да је организовао нападе ручним бомбама на објекте општинских изборних комисија, службенике ЦИК-а и припаднике косовске полиције.

Такође пишу како постоји сумња да је у неколико случајева напао малолетна лица албанске националности која живе у северној Митровици.

Приштински медији преносе да се верује да је Милун Миленковић имао активну улогу и био лидер у организацији барикада у септембру 2021. године.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је рекао да је ухапшени Србин наводно организовао нападе на општинске објекте у Звечану и нападе на припаднике Кфора.

image