Курти љут на Раму: Пусти ЗСО, покажи Вучићу план за албанску мањину у Србији

Премијер привремених приштинских институција изгледа да је албанском колеги замерио што га није консултовао око нацрта статута ЗСО

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је албанском премијеру Едију Рами, да би, уместо што је изнео предлог нацрта статута Заједнице српских општина, требало да изађе са предлогом за "албанску мањину у Србији".

"Не сумњам да премијер Еди Рама сматра да је његов предлог нацрта статута добар и зато предлажем да га представи председнику Србије Александру Вучићу за Албанце у долини, на следећем састанку Отвореног Балкана", рекао је Курти, указујући на Албанце који живе у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

Премијера такозваног Косова очигледно је заболело то што се Рама са њим није консултовао док је израђивао нацрт, нити је том о предлогу с њим причао након што га је послао председнику Француске Емануелу Макрону, немачком канцелару Олафу Шолцу и председнику Европског савета Шарлу Мишелу.

Како је недавно пренео "Албанијан пост", Рама је навео да је реч о нацрту који су "дуго припремали" највиши амерички и европски стручњаци, што је урађено "за случај да дође овај дан".

"За мене је несхватљива позиција Косова, а не Србије. Стране не могу да се договоре ко треба да пише овај текст, а више се не слажу ни око тога шта треба да пише у тексту нацрта", рекао је Рама.

Он је тада поручио и да је његов предлог документ највишег међународног нивоа и да узима у обзир све разлоге за стварање ЗСО и "свакако води рачуна да она буде део организације живота у Републици Косово, поштујући све препоруке или закључке Уставног суда Косова''.

И Курти, као и српски председник, тврди да нацрт статута ЗСО није видео.

Председник Вучић је, иначе, гостујући на ТВ Хепи поручио да статут Заједнице српских општина не може да направи нико сем Српског управљачког тима, како је и договорено Бриселским споразумом. Зато га, како је рекао не интересује ни предлог албанског премијера Едија Раме, као ни било кога другог.