Да ли је Куртијев план у пет тачака добио одобрење из Брисела: Први задатак - ухапсити Србе

Уместо да послуша позиве Запада за смањење тензија, премијер тзв. Косова не само што није пустио на слободу раније ухапшене Србе, већ је ухапсио још једног

Тек што су приштински медији објавили да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао свој план шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, у којем је прва тачка хапшење Срба који су наводно одговорни за напад на косовске специјалце, у Северној Митровици ухапшен је Милуна Миленковић.

Курти је у писму Борељу навео пет тачака за излаз из кризе на северу Косова и Метохије. Како је објавила приштинска "Коха", исто писмо је послао и амбасадорима земаља Квинте, али још није добио одговор.

Према наводима писма који је приштински сајт објавио, Курти се позива на састанак са Борељом у Братислави 30. маја и на данашњи телефонски разговор, па предлаже свој план у пет тачака за нормализацију односа и деескализацију.

План као прву тачку предвиђа да се "успостави владавина права" у четири општине на северу Косова и Метохије, што за Куртија значи идентификацију, кривично гоњење и правично суђење свим члановима криминалних група које су напале полицију тзв. Косова, припаднике НАТО-а и новинаре.

Позива Еулекс да директно прати судске поступке који би били спроведени.

Друга тачка је да се насилне групе повуку са севера покрајине и да се прекине сваки напад на институције тзв. Косова.

"На основу принципа пропорционалности, присуство снага косовске полиције у три општинска објекта на северу Косова би требало да буде смањено у складу са околностима", пише Курти у писму.

Трећа тачка је да полиција тзв. Косова и Кфор спроводе заједничке безбедносне процене на сваких 15 дана како би гарантовали безбедно окружење и владавину закона.

Четврта тачка подразумева да ће приштинска влада координисати и расписати ванредне изборе у четири општине на северу. "Нови избори морају да буду организовани у слободној, демократској и несметаној изборној атмосфери", пише Курти, али не наводи када би се то десило.

Као последњу тачку плана предлаже да се Косово и Србија одмах врате дијалогу уз посредство Брисела.

"Европска унија да обезбеди правичан и уравнотежен план рангирања за спровођење Основног споразума и његовог анекса за имплементацију", предлаже Курти.

Додаје да ће током седмице доћи до састанка две делегације на високом нивоу.

"Надам се да ћете моћи оптимистично да одговорите на ову понуду што пре могуће", написао је Курти.

Иако приштински медији тврде да Курти није добио одговор на овај свој план, он је данас наставио са својим акцијама усмереним против Срба на северу покрајине. 

Наиме, уместо да послуша, макар јавно исказане позиве Запада за смањење тензија, Курти не само што није пустио на слободу раније ухапшене Србе, већ је данас ухапсио још једног припадника српског народа на северу Косова и Метохије.

Док је мирно шетао Косовском Митровицом тренера кик-бокс клуба Милуна Лунета Миленковића ухапсила је полиција тзв. Косова.

Приштина је као повод за хапшење Миленковића навела да је он "организатор напада на Кфор испред општине Звечан приликом недавних нереда".

Такво ново хапшење уклапа се у већ објављен Куртијев план, па се поставља питање да ли је он добио сагласност Брисела за те акције или су његове акције самовољне.

Курти има свој план од почетка

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да Куртијев план не значи ништа ново, већ је само покушај да се амортизују притисци с којима је суочен, као и да избегне санкције за своје поступке.

"План не одговара ономе што су захтеви ни српске стране, ни Квинте. План показује да он жели да гради стратегију на томе да су Срби криви за стање и да на северу делују криминалне групе иза којих стоји Београд", напомиње наш саговорник.

Иако је данашње хапшење у складу са планом, Миливојевић каже да Курти свој план остварује од почетка, а он подразумева спровођење избора и покушаје да се наметну нови градоначелници, а да се са полицијом оствари контрола севера Косова и Метохије.

У данас објављеном плану Курти јасно показује да нема намеру да повуче полицију са севера, као и да не говори ни реч о Заједници српских општина, што је услов да се ситуација деескалира, наводи наш саговорник.

Иза новог хапшења Миливојевић види намеру да се изазове реакција Београда и створе услови за сукоб. 

Директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић каже за РТ Балкан да је план Аљбина Куртија скуп пропагандних фраза са којима "испуњава своју пропалу власт".

"Он постоји на врху једног анархичног система и сваки пут испуњава најекстремније жеље политичких елита у Приштини. Све што су други у мањој или већој мери сањали Курти у различитим облицима остварује или говори. Он живи у крајности, политичкој и друштвеној, његов живот је незамислив без сукоба и понижавајућег односа према другима", оцењује Ракочевић.

На проби је међународна заједница

На питање да ли би Запад могао да прихвати овај Куртијев план, Ракочевић одговара да Запад има много различитих политика према Косову и увек ће прихватити оно што је најбоље за косовске Албанце.

"Они су успоставили носеће стубове и структуру на којој почива савремено Косово, али не могу да живе уместо Албанаца, не могу да изграде демократски капацитет ког нема, не могу да промене етнократску свест и пропали економски систем", указује Ракочевић.

На исто питање, Миливојевић одговара да не очекује реакцију Запада, као ни да Приштина промени своје понашање.

"На проби је део међународне заједнице која подржава Куртија, дакле Квинта и Вашингтон. Видећемо какав је исход. Нисам оптимиста јер мислим да они у суштини подржавају Куртија, али не њега лично, већ преко њега подржавају тезу о државности Косова, не желе да је доведу у питање и то им је главни циљ", каже Миливојевић.

Додаје да од Београда не зависи ништа и напомиње да смо, због потеза које је Курти данас повукао, још ближи ескалацији него што смо били данас пре подне.

Према речима Ракочевића, хаос на северу Косова и Метохије је дуго припреман. Иза тачке Куртијевог плана о наводним насилним групама на северу Косова и Метохије крије се то да су те групе заправо "тешко фрустрирани специјалци које он шаље да врше агресију и притисак".

"Сваки дан стотине наоружаних специјалаца држе прст на обарачу и тресу се од страха на северу Косова и Метохије. Они знају да ту немају шта да траже и да представљају провокацију која би могла да се претвори у хаос. С друге стране, Срби дубоко осећају да им се узима слобода и да никада не треба да прођу и живе као њихови сународници јужно од Ибра", напомиње Ракочевић.

Упркос изјави специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака да он и његов колега из Вашингтона Габријел Ескобар нису задовољни резултатима њиховог састанка са Куртијем, он је наставио са својим акцијама.

За некадашњег специјалног изасланика САД за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела хапшења Србина у Северној Митровице је одговор Куртија на захтеве САД и ЕУ за смиривање кризе. Како каже Гренел, Курти је одговорио "средњим прстом".

Са друге стране, председник Србије Александар Вучић заказао је за сутра састанак са амбасадорима земаља Квинте, када ће бити јасније како ће Београд одговорити на Куртијеве нове потезе.