Србија и Балкан

Лајчак се састао са замеником шефа НАТО-а: Резервни батаљон у приправности због Косова и Метохије

Лајчак је обавестио Северноатлантски савет о недавним дешавањима на северу КиМ и тренутним дипломатским напорима ЕУ
Лајчак се састао са замеником шефа НАТО-а: Резервни батаљон у приправности због Косова и Метохије© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, који је недавно посетио Београд и Приштину.

Лајчак је обавестио Северноатлантски савет о недавним дешавањима на северу КиМ и тренутним дипломатским напорима ЕУ.

"Одлична, дугогодишња сарадња између НАТО-а и ЕУ у региону наставља да добија на значају. НАТО, Кфор, савезници, као и Европска унија и ОЕБС неуморни су у напорима да деескалирају ситуацију на северу Косова и доведу обе стране за преговарачки сто, у оквиру дијалога који води ЕУ између Београд и Приштина", истакао је Џоана и подсетио да је НАТО деценијама посвећен стабилности на Западном Балкану, наводи се на сајту Алијансе.

"Наша мисија Кфора на терену, са више од 4.000 војника, најснажнија је демонстрација ове посвећености", додао је.

НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који је једини пут ка трајном миру и безбедности на КиМ и стабилности широм региона, истиче се у саопштењу.

Мисија Кфора предвођена НАТО-ом предузима све неопходне радње за одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све људе који живе на Косову и Метохији и наставља да делује непристрасно, у складу са својим мандатом УН заснованим на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 1999.

Како се подсећа, НАТО појачања, чији највећи део чини око 500 припадника турске 65. механизоване пешадијске бригаде, стигла су на КиМ 5. јуна, након "ничим изазваног насиља у коме је повређено више припадника мировних снага КФОР-а".

Додатни батаљон резервних снага НАТО-а стављен је у стање приправности који ће бити распоређен ако буде потребно.

Именован нови шеф мисије Еулекса

Савет ЕУ именовао је данас Ђованија Пјетра Барбана за новог шефа мисије Еулекса на Косову и Метохији.

Барбано ће на тој функцији заменити Ларса-Гунара Вигемарка од 26. јуна 2023. до 14. јуна 2025. године, саопштио је Савет ЕУ.

Барбано је генерал-мајор италијанских карабињера и садашњи директор Центра за стабилност за полицијске јединице у Вићенци у Италији.

Одлуку о именовању Барбана донеле су земље чланице ЕУ у Комитету за политику и безбедност (ПСЦ).

Савет је недавно продужио мандат Еулекса до 14. јуна 2025. године и одлучио да мисија пружа и помоћ органима за спровођење закона на КиМ у развијању њихових капацитета за размену информација са регионалним и међународним партнерима у области правне помоћи и сарадње у кривичним предметима.

Мисија Еулекса на КиМ покренута је 2008. године као највећа цивилна мисија у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ. Мисија ради у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

image