Србија и Балкан

Брнабић: Курти изазива нову ескалацију како би избегао обавезе из споразума

Премијерка Србије је, у изјави за медије у Лондону, апеловала на међународне партнере да помогну Београду да сачува мир и стaбилност
Брнабић: Курти изазива нову ескалацију како би избегао обавезе из споразума© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, коментаришући најновија дешавања на северу КиМ, да је реч о новој провокацији како би премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изазвао нову ескалацију и нов талас насиља и тако избегао обавезе из Бриселског и Охридског споразума, које укључују формирање Заједнице српских општина.

Брнабић је, у изјави за медије у Лондону, апеловала на међународне партнере да помогну Београду да сачува мир и стaбилност и наставе да инсистирају на имплементацији свих споразума.

Она је рекла да је са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан Стјуартом Пичом разговарала јуче о томе како да се унапреди ситуација у региону Западног Балкана, а да су се дотакли и теме Косова и Метохије.

"И како можемо да направимо бољу сарадњу у том смислу и ближу комуникацију између Велике Британије и Србије, а посебно се дотекли теме КиМ", рекла је Брнабић.

Она је додала да је са Пичом разговарала и о томе да, "не само да Курти није имплементирао Бриселски споразум", већ је, како је навела, он активно радио, "вукао потезе директно супротне ономе сто стоји у Бриселском споразуму".

"Разговарали смо како да направимо сарадњу између Србију и Британије, а посебно смо се дотакли теме Косова и Метохије", истакла је премијерка Србије.

Председница Владе Србије подсетила је да је Стујарт Пич био у Приштини непосредно након инцнидената на северу КиМ и јавно рекао да "насилни упад у зграде српских општина није нешто што је искомуницирано са Великом Британијом, да је то била грешка и да хитно мора да дође до деескалације".

Она је говoрећи о данашњој најновијој провокацији додала како сматра да Аљбин Курти све чини да би изазвао нову ескалацију.

"Мислим да он даје све од себе како би направио нову нестабилност и игра на ту карту да би се извукао из обавеза, које сада, чини ми се, кристално је јасно да ће морати да испуни и да је то порука свих па и њихових највећих, најбољих и најближих партнера", истакла је Брнабић.

"Морамо да покажемо каква је природа Куртијевог режима"

Брнабић ја поновила молбу и апел, које стално понавља и председник Александар Вучић, а то је - само мир и стрпљење.

"Ми морамо да покажемо у правом светлу каква је врста и природа режима Аљбина Кутија, да је то насилан режим кога баш брига за владавину права и за основне демократске принципе и постулате, који сматра да Срби на КиМ, али и други неалбанци, немају никаква па чак ни основна права и то је показао 2022. године када им је укинуо право да гласају на изборима и референдуму које је расписао Београд", истакла је премијерка.

Истакла је да не само да Курти није имплементирао Бриселски споразум, него је активно радио и вукао директно супротне потезе.

"Надам се и апелујем на све наше међународне партнере да нам помогну да сачувамо мир и стабилност и да наставе да инсистирају на имплементирању свих споразума, што пре свега значи на формирању ЗСО", рекла је она.

Упутила је и велику молбу Србима на КиМ да издрже.

"Боре се заиста невероватно, храбро и достојанствено и не могу да замислим колико је тешко када вас сваки дан неко провоцира на најгрубљи могући начин, али упркос томе већ су својим паметним потезима оголели режим Курија и са још мало стрпљења верујем да ћемо сви заједно успети да направимо притисак који ће Србима на КиМ омогућити нешто бољи живот, а Влада Србије, председник Вућић и њихова Србија увек ће бити уз њих", нагласила је премијерка.

image