Србија и Балкан

Рама отказао седницу са Куртијем: Приштина на корак од санкција Запада

Заједничка седница влада Албаније и такозваног Косова изненада је отказана, Аљбин Курти окривио Едија Раму
Рама отказао седницу са Куртијем: Приштина на корак од санкција Запада© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Заједничка седница Владе Албаније и представника привремених приштинских институција, која је требало да буде одржана сутра у Ђаковици, отказана је. То је вечерас потврдио албански премијер Еди Рама.

"Налазимо се у условима заоштравања односа између Косова и целе евроатлантске заједнице, овај састанак не може да буде одржан у очекиваном формату, након што сам разговарао са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борељом", појаснио је Рама на конференцији за медије.

Каже да је замолио Куртија да се сутра у Ђаковици састану у ужем формату и разговарају о овој ситуацији која је драматична по односе Косова и евроатлантске заједнице.

"Морам да кажем да се нисмо договорили са Куртијем о промени формата, он је тражио да се састанак одржи како је било планирано, и да онда разговарамо о томе, али то није могуће јер није тренутак да се прави састанак као да се ништа не дешава. Можда то није коначан одговор премијера", рекао је он.

Приштина: Рама је крив

Тим поводом огласила се приштинска власт наводећи да је први први пут да је једнострано отказан заједнички састанак представника две владе и да је зато крив Еди Рама.

"Сутра је требало да буде потписано 13 нових споразума. Највише ће изгубити грађани. Нажалост, отказивањем састанка од стране премијера Раме, ускраћена нам је могућност да их потпишемо", наводи се у саопштењу и додаје да билатерални састанци попут оног који је Рама затражио, могу да се одржавају свакодневно, преноси приштинска "Коха".

Рама је истакао да састанак две владе није могућ пошто се Косово креће ка санкцијама.

Пренео је и да је западне власти замолио да за сада не примењују санкције против косовских власти.

"Ми смо 100 одсто против начина на који делује косовска влада", поручио је он.

Рама је још једном рекао да се не слаже са Куртијевим одлукама у вези са управљањем ситуацијом на северу Косова, додајући да Албанија подржава предлоге западних савезника.

"Косово" ризикује да буде под санкцијама

"Имамо проблем јер Албанија, не делује изоловано. Однос Албаније према Косову је братски однос, али Албанија је држава, неодвојиви део евроатлантске заједнице, чланица је НАТО-а и нема шансе да се Албанија помери са осовине евроатлантске заједнице. Штавише, рекао сам да мислимо 100 одсто као што мисле наши савезници у овом случају. Када су неки од партнера рекли Куртију да не одржава изборе на северу, био сам сто одсто уз Куртија да изборе треба одржати јер бојкот Срба не сме да буде инструмент кобан по државност Косова. Али данас не само да не делимо мишљење о начину на који се поступа, већ смо сто одсто против тога како се поступа", рекао је албански премијер.

Рама је упозорио да Косово ризикује да буде под санкцијама Запада.

Према Раминим речима, савезницима понестаје стрпљења са владом Аљбина Куртија, и ако косовска влада не искористи наредно време, онда ће евроатлантска заједница спровести план принудних мера против Косова.

"Потрудио сам се да тражим мало времена. Ако се то мало времена не искористи за здрав разум међу свима, бојим се да ће план, који је веома тежак за Косово, бити покренут. Косово улази у курс колизије са евроатлантском заједницом", изјавио је Рама.

Осврнуо се и на свој предлог Статута за ЗСО, поручивши Куртију да га прво прочита, па да онда оцени да ли је користан. Истакао је да су нацрт Статута израдили најбољи експерти.

Додао је да "Вучић и Курти нису заинтересовани да се формира ЗСО".

image