Србија и Балкан

Опозиција криви Куртија за отказивање састанка са Албанијом: Немају разлога да се даве са нама

У време када су сви западни савезници разочарани Владом 'Косова', Албанија нам је потребна више него икада, поручио је председник Демократске партије Косова (ПДК) Мемли Краснићи
Опозиција криви Куртија за отказивање састанка са Албанијом: Немају разлога да се даве са намаGetty © Photo by Omer Messinger

Опозициони албански лидер Сали Бериша критиковао је актуелног председника владе Албаније Едија Раму због отказивања састанка влада Албаније и тзв. Косова, који је требало да буде одржан данас у Ђаковици.

Бериша, наиме, тврди да је Рама отказао састанак по налогу председника Србије Александра Вучића. 

"Ова одлука о отказивању састанка као освета за одбијање његовог (Раминог) нацрта од стране Владе и политичких снага 'Косова', доказује шта је овај човек спреман да уради за Вучића, али и за сопствену кожу", поручио је бивши премијер и председник Албаније. 

Додао је да најоштрије осуђује Рамино мешање у унутрашње ствари "Косова".

"Најоштрије осуђујем чин бруталног мешања Едија Раме у унутрашње ствари 'Косова' и позивам међународну заједницу да не заборави да Еди Рама у овој свађи са владом 'Косова' штити личне интересе и да је он, од доласка на власт, главни протагониста великосрпских пројеката и поделе 'Косова' са Александром Вучићем", навео је Бериша.

Он је позвао власти у Приштини да уложе све напоре да деескалирају ситуацију и да се врате "на агенду и примену Охридског споразума, што је у најбољем интересу 'Косова', али и мира и стабилности у региону", написао је Бериша.

Бејтуш Гаши, бивши министар унутрашњих послова тзв. Косова, оценио је одлуку као удар на косовске институције и додао да Рама покушава да поврати ауторитет лидера који сарађује са међународном заједницом, као и да скрене пажњу са унутрашњих проблема у својој земљи, пренела је "Коха".

Ово није "Косово" какво смо замишљали

С друге стране, већина опозиционих лидера и аналитичара из Приштине окривила је Куртија због изоловања "Косова" од најближих савезника. 

Председник Демократске партије Косова (ПДК) Мемли Краснићи назвао је то алармантним вестима, преноси "Репортери".

"У време када су сви западни савезници разочарани Владом 'Косова', Албанија нам је потребна више него икада!", поручио је Краснићи.

И извршни директор Институтa за политичка истраживања из Приштине (КИПРЕД) Љуљзим Пеци критиковао је приступ Владе "Косова" према Албанији. 

"Ако хоћемо да се удавимо, нема разлога да се питамо зашто Албанија не жели да се удави са нама! Када извршите самоубиство, нико не може да вас спаси, чак и ако имате родитеља, брата или сестру!", написао је Пеци на Фејсбуку.

И председник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику оценио да је отказивање састанка лоша вест за све Албанце, оптуживши тзв. косовског премијера Аљбина Куртија да доноси кризу и изолацију.

"Вест о отказивању заједничког састанка две владе је лоша вест за Албанце на 'Косову', у Албанији, у 'Долини', Македонији и Црној Гори. Нажалост, 'Косово' наставља свој пут ка изолацији и усамљености. Овог пута, као никада до сада, остали смо без Албаније. Ово није 'Косово' какво смо замишљали", поручио је Абдиџику. 

Алијанса за будућност Косова (ААК) сматра да "'Косово' никада није било у озбиљнијој политичкој, дипломатској и безбедносној ситуацији". Они су позвали Аљбина Куртија да "координира акције са међународним савезницима 

"Вест о отказивању састанка две владе без икакве сумње слаби 'Косово' и истовремено нам показује колико је тренутна ситуација у земљи озбиљна, сваким даном све гора!", истакао је шеф посланичке групе ААК Бесник Тахири.

Подсетимо, заједничка седница Владе Албаније и представника привремених приштинских институција, која је требало да буде одржана данас у Ђаковици, отказана је. 

"Налазимо се у условима заоштравања односа између Косова и целе евроатлантске заједнице, овај састанак не може да буде одржан у очекиваном формату, након што сам разговарао са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борељом", појаснио је албански премијер Еди Рама на конференцији за медије.

image