Србија и Балкан

Мирна ноћ на северу КиM: Ухапшени Миленковић пребачен у полицијску станицу у Приштини

Ухапшеном Србину на терет се стављају три кривична дела - тероризам, позивање на насилну промену уставног уређења и угрожавање лица под међународном заштитом
Мирна ноћ на северу КиM: Ухапшени Миленковић пребачен у полицијску станицу у Приштини© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Милуну Миленковићу, спортисти и тренеру у Кик бокс клубу "Косовска Митровица" који је јуче ухапшен у центру Северне Митровице, одређено је полицијско задржавање до 48 сати и он је после хапшења из Јужне Митровице пребачен у полицијску станицу у Приштини, потврдио је синоћ Миленковићев адвокат Небојша Влајић. 

Како РТ Балкан сазнаје, ноћ на северу КиМ протекла је мирно. У Северној Митровици, као ни на околним путевима, нема оклопних возила. Присуство полиције на улицама није примећено.

Од јутрос све продавнице раде нормално и град функционише уобичајено, сазнајемо.

По речима Влајића, ухапшеном Србину на терет се стављају три кривична дела - тероризам, позивање на насилну промену уставног уређења и угрожавање лица под међународном заштитом. 

"Он је човек чврст и храбар. Храбри ме чињеница да зна да је недужан за то за шта га терете", изјавио је синоћ Влајић за портал "Коссев" додајући да је током поподнева посетио Миленковића који је у полицијском притвору. 

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља јуче је, после хапшења Миленковића, на друштвеним мрежама објавио да је ухапшени Србин "вођа Цивилне заштите" и да стоји "иза напада на припаднике Кфора у Звечану. Свечља у својим објавама није понудио никакве доказе за оно за шта оптужује Миленковића. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић јуче је у Београду изјавио да је Миленковић ухапшен по личном налогу Аљбина Куртија, да га је "косовска полиција месецима јурила и претила хапшењем јер је истакнути борац за права Срба на северу КиМ". 

Адвокат Влајић синоћ је прецизирао да ће Миленковић у року од 48 сати који истиче у четвртак око подне бити изведен пред судију и да ће тада бити позната одлука око притвора. 

Миленковић је ухапшен јуче око подне у једном фризерском салону на раскрсници код Техничке школе, на пар стотина метара од строгог центра Северне Митровице. Хапшење су обавиле јаке полицијске снаге, Миленковић је после хапшења угуран у полицијски џип и брзо, преко источног моста на Ибру у Митровици пребачен у полицијску станицу у јужном делу града која се налази недалеко од моста. 

Истовремено, у Северној Митровици огласиле су се сирене за узбуну, на месту хапшења окупио се већи број Срба, косовски специјалци пребацили су у исто време преко моста у Бошњачку махалу већ број борбених оклопних возила, употребљен је сузавац, бачена је и једна шок бомба, било је и каменица, али до већих сукоба није дошло. 

Већи део борбених оклопних возила полиције предвече је повучен из Бошњачке махале, разишли су се и Срби окупљени на раскрсници код Техничке школе, а у Бошњачкој махали повећано је присуство јединица Кфора.

image