Додик о Уставном суду БиХ: Отуђени центар под утицајем странаца

Уставни суд најбоље показује да БиХ није држава, већ протекторат дела међународне заједнице који њоме управља ради својих интереса, каже председник РС

Ако председница Уставног суда БиХ Валерија Галић жели да тај суд буде професионалан у свом раду, онда би требало да се придржава Устава БиХ, а не да доноси потпуно неуставне одлуке, поручио је председник  Републике Српске Милорад Додик. 

"Уставни суд БиХ је институција која треба да штити Устав БиХ, онако како је то и предвиђено Дејтонским споразумом,  али последњих је година прерастао у отуђени центар који се издигао изнад Устава БиХ и који под утицајем странаца и политичког Сарајева покушава да креира неке нове односе у БиХ", написао је Додик на Твитеру.

Он је истакао је да Република Српска не може да прихвати наметање таквих одлука које се доносе чак и без присуства представника Републике Српске у Уставном суду БиХ.

"Такав рад потпуно га делегитимише и Уставни суд БиХ, овакав какав је данас, у којем седе три странца, најбоље показује да БиХ није држава, већ протекторат дела међународне заједнице који њоме управља ради својих интереса, а не народа који овде живе. Зато им странци и заказују седнице", навео је Додик.

Додик је подсетио да је НСРС усвојила и закључак у којем су позвали судију из Републике Српске да се повуче из Уставног суда БиХ.

"Уставни суд делује антидејтонски. Предложили смо доношење новог закона о Уставном суду БиХ у којем не би седили странци. Кад већ спомиње и неспровођење одлука Уставног суда, да ли је на дневном реду и одлука из 2006. године у којој је наведено да високог представника у БиХ потврђује Савет безбедности УН, или су у Уставном суду заборавили на њу", упитао је Додик.