Србија и Балкан

Стано потврдио: ЕУ уводи казнене мере против тзв. Косова, Србија посвећена деескалацији сукоба

Приштини ће бити ограничен приступ европским фондовима, док њихово руководство више неће бити добродошло у Бриселу, најавио портпарол Европске службе за спољне послове
Стано потврдио: ЕУ уводи казнене мере против тзв. Косова, Србија посвећена деескалацији сукобаGetty © Carl Court

Европска унија планира да ограничи приступ "Косова" фондовима ЕУ и прекине са посетама на високом нивоу због одбијања приштинске владе да деескалира ситуацију, рекао је данас портпарол Европске службе за спољне послове Петар Стано на брифингу у Бриселу.

"И поред наших позива, премијер (Аљбин) Курти није преузео одлучујуће акције како би се ублажиле тензије. ЕУ је припремила низ мера које могу бити предузете одмах", рекао је Стано.

Како је нагласио, те мере укључују "суспензију посета на високом нивоу, контаката и догађаја, као и финансијске сарадње са Косовом".

Стано је рекао да је "ЕУ позвала косовске и српске власти да помогну у спуштању тензија", претећи негативним последицама по привремене приштинске институције уколико то не буде учињено.

Представник Европске службе за спољне послове је нагласио да мере против тзв. Косова "нису санкције", као и да могу бити укинуте када буду предузети одређени кораци.

Он је додао да ЕУ пажљиво посматра како се се Србија усклађује са захтевима за деескалацију ситуације на северу, у складу са захтевима ЕУ од 3. јуна и навео да је "она предузела мере" у том правцу.

Стано је на конференцији за медије у Бриселу навео и да је о овоме било речи и на разговорима специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и изасланика САД за Западни Балкан у Београду и истакао да је већ констатовано да је "Србија започела са делимичним повлачењем својих снага" са административне линије.

"То је корак напред ка деескалацији", навео је Стано.

"Ми смо спремни да предузмемо мере ако видимо да Србија није усагласила своје кораке за деескалацију. У овом контексту морамо да кажемо да је Србија предузела мере за деескалацију. Ако 27 земаља чланица закључе да Србија не ради на деескалацији, онда ћемо разговарати и о мерама против Србије", рекао је Стано.

Он је појаснио да ће се мере уводити постепено, у зависности од дешавања на терену.

На питање о изборима одржаним 23. априла у четири општине на северу КиМ, Стано је рекао да је на њима излазност била "веома, веома ниска", као и да нису донели потребно решење ситуације.

"Они су само допринели новој ескалацији насиља. Имамо ерупцију тензија и насиља. Има толико проблема и изазова. Покушавамо да помогнемо да се превазиђе криза", рекао је европски портпарол.

Стано је додао и да није искључено да би исте мере могле бити предузете против обе стране у дијалогу, уколико не буду сарађивале у смиривању тензија.

Поједини западни медији, укључујући "Радио Слободну Европу" и "Еурактив", раније су пренели да ЕУ разматра увођење казнених мера против тзв. Косова.

image