Србија и Балкан

Ескалација у Куртијевих пет тачака: Како је све почело

Куртијев план за "деескалацију ситуације" подразумевао је моментално хапшење тренера кик-бокс клуба из Косовске Митровице Милуна Миленковића, уз припаднике тзв. Косовске полиције који су на нишану држали Србе који су се у том тренутку нашли у близини
Ескалација у Куртијевих пет тачака: Како је све почело© Зоран Шапоњић

У тренутку када шеф европске дипломатије Жозеп Борељ пише премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да "међународни партнери не могу дати подршку свим мерама које су предузимале власти 'Косова' под изговором спровођења владавине права", млеко је већ просуто.

Борељ одговара на Куртијево писмо у којем он износи своју визију за "излаз из кризе на северу Косова и Метохије" у пет тачака, а тај "мировни" план почео је с применом по хитном поступку. И пре Борељевог одговора.

Прва тачка - хапшење Срба - остварена је истог дана када је у медијима објављен план. Јуче смо читали о "успостављању владавине права" у четири општине на северу Косова и Метохије, што за Куртија значи идентификацију, кривично гоњење и правично суђење свим члановима криминалних група које су напале полицију тзв. Косова, припаднике НАТО-а и новинаре. Јуче је ухапшен Милун Миленковић у Северној Митровици уз сирене које су завијале у граду и опсадно стање које је направила косовска полиција.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију, додуше, указује на хронологију која показује да Курти није био "соло играч" у овој акцији. Како је изјавио Дрецун, прво је портпарол Кфора Андреа Галијени изашао са тезом да Косовска полиција мора да ухапси одговорне за рањавање припадника Кфора. А затим смо читали Куртијев план у пет тачака. А онда гледали хапшење Миленковића.

"Било је потпуно јасно након те изјаве представника Кфора да ће уследити оваква акција. Имао је и списак људи који треба да буду ухапшени, да буду наводно идентификовани", рекао је Дрецун.

Он каже да се и другом тачком (да се насилне групе повуку са севера покрајине и да се прекине сваки напад на институције тзв. Косова) најављују хапшења и да очекује да ће Курти наставити с овом акцијом.

Куртијев план за "деескалацију ситуације" подразумевао је моментално хапшење тренера кик-бокс клуба из Косовске Митровице Милуна Миленковића, уз припаднике тзв. Косовске полиције који су на нишану држали Србе који су се у том тренутку нашли у близини, што се јасно види на снимцима.

Приштинске власти саопштиле су да је ухапшен "организатор напада на Кфор" испред општине Звечан приликом недавних нереда. Његово хапшење изазвало је велико узнемирење међу Србима који су се поново нашли под опсадом тзв. косовске полиције.

Ситуација је поново доведена до тачке кључања: стотине грађана на улици мирно исказује свој немир, оклопна возила косовске полиције, сузавац и хеликоптери Кфора који су надлетали град.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јуче, на дан хапшења Миленковића да су му лисице стављене на руке јер је борац за српске интересе, да је у граду у време његовог хапшења било опсадно стање, као и да је велики број полицајаца је ушао у северни део. И да нису пружени никакви докази за Миленковићеву кривицу.

"Курти на све начине жели да испровоцира сукобе и рат", рекао је том приликом Петковић и додао да се налазимо у најтежој ситуацији до сада.

Те речи Петковића потврдио је и данашњи дан. Дан у којем су припадници специјалне антитерористичке јединице српске полиције ухапсили на територији централне Србије тројицу припадника тзв. Косовске полиције, сва тројица под "пуном ратном опремом, са аутоматским пушкама, ГПС уређајима и мапама", како је то на конференцији за медије рекао државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић.

Иако су и он и највиши српски званичници рекли да је ова тројка ухапшена у дубини територије Србије, да могу да пруже чврсте доказе о томе и да су спремни и на међународну истрагу, Куртијева екипа има свој план – у пет тачака. Из Приштине су тако одмах стигле оптужбе на рачун Србије да су њихови полицајци отети на територији тзв. Косова, заједно са својим дугим цевима, напуњеним наравно, и да захтевају њихово хитно ослобађање. И да је то српска освета за хапшење Миленковића.

На таласу тих изјава, данас су одлучили да зауставе робу из Србије, забране улазак на Космет аутомобилима са српским регистарским таблицама. Из безбедносних разлога. Колико је Куртијев план био излаз из кризе на северу КиМ, толико је валидна и забринутост Приштине због "претњи" из Србије у виду робе и аутомобила.

"Налазимо се на раскрсници хоћемо ли и даље имати мир или не. Не захваљујући нашој намери да мир немамо, већ зато што постоји један човек на Балкану који жели да изазове рат, сукоб по сваку цену. Реч је о Аљбину Куртију и ја више немам сумње у то", изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић гостујући у дневнику РТС-а.

Он је нагласио да је намера Приштине да протера српско становништво са севера Косова и Метохије где су Срби нападани и хапшени више пута од почетка године. То се десило, иако је, како је навео, раније добио гаранције од НАТО и ЕУ да Срби неће бити хапшени.

"Ништа ми из Квинте нису одговорили кад сам им показао гаранције", рекао је Вучић.

image