Србија и Балкан

Амерички сенатор: Власти "Косова" да спрече провокације, имамо границу стрпљења

Члан Сената америчког Конгреса поручује да приштинско руководство "отежава признање легитимитета и доводи у питање учешће у међународним организацијама
Амерички сенатор: Власти "Косова" да спрече провокације, имамо границу стрпљења© Tanjug/CNP/AdMedia

"Косово" и Србија треба да престану са међусобним провокацијама и и удаљавањем од нормализације односа, каже за "Глас Америке" члан Сената америчког Конгреса Бен Кардин и подвлачи да руководство Приштине својим поступцима само себи отежава признање легитимитета.

Сједињене Државе су, каже он, свесне проблема који су настали након локалних избора на северу Косова, када су косовске полицијске снаге, како би уселиле неспрске градоначелнике, узурпирале општине.

"Јасно је да косовске власти треба да спрече такве провокативне потезе. Недавни избори указали су на занемаривање етничких Срба на Косову, а то није начин на који Косово треба да делује. Толико пута смо сличне сценарије виђали у Србији. Косовско руководство, међутим, сада знатно отежава признање легитимитета и доводи у питање учешће у међународним организацијама", истиче амерички сенатор.

Он упозорава да стрпљење Европе и Сједињених Држава према "Косову" има границе.

"Ми чврсто подржавамо суверенитет Косова и често смо јасно указивали на потезе које би Србија требало да повуче. Али, подједнако смо забринути због недавних акција на Косову које отежавају решавање разлика које постоје међу њима. Веома смо јасни у погледу наших очекивања и, уколико обе земље желе хармонизованији однос са Европом, биће потребно да предузму кораке како би то показале", истиче Кардин.

Одговарајући на питање какве би се методе ограничења могле применити на Косово и на Србију ако се настави блокада дијалога,  амерички сенатор уверава да они располажу бројним таквим алатима који се заправо могу свести на шаргарепе и штапове.

Амерички сенатор тврди и да је уочио "промену извесних ставова у Србији", када је реч о санкционисању Русије.

"Заинтересовани смо за жеље и потребе Србије. Уколико жели да се потпуно интегрише у Европу, биће потребно да то покаже и кроз заштиту права сопствених грађана и поштовањем својих суседа", наводи он.

Кардин каже да они "нису наивни" и да им је познато да је Русија активна у региону.

"Наравно, тренутно је прилично усредређена на изазове у вези са агресијом коју је извела у Украјини. Мислим да нас то све уједињује - како бисмо обезбедили да се утицај Русије минимизира. Желимо да будемо сигурни да смо успоставили јединствен фронт за заштиту суверенитета Украјине. И да будемо сагласни да ћемо се одупрети свим видовима руског утицаја – док не повуче све своје трупе и призна одговорност за агресивно деловање у Украјини", истакао је Американац.

Осврћући се на протесте који се већ неколико недеља одржавају у Србији, сенатор САД истакао је да власт треба да онима који се не слажу са њеном политиком, да могућност да безбедно протестују.

"Одговорност власти је да се побрине да такви догађаји протекну мирно. Србија није увек испуњавала тај критеријум. Тако да ћемо бити врло јасни када будемо сматрали да Србија није у могућности да заштити демократске принципе и права својих грађана. Уверавам вас да су Сједињене Државе ангажоване у случајевима када је потребно помоћи у изградњи демократије и заштити људских права", подвукао је Кардин.

Коментаришући будућност Босне и Херцеговине као члана ЕУ, Кардин наводи да је Дејтонски споразум требало да буде само "привремени мост ка успостављању ефикасне власти", али да се то није десило.

"Потребно је применити фундаменталне реформе у начину управљања – како би била успостављена функционална влада. Босна и Херцеговина се и даље суочава са значајним изазовима у заштити људских права свих етничких заједница. Затим, присутан је као што знамо јак спољни утицај – посебно у Републици Српској. А то представља додатне изазове за функционисање ефикасне и консолидоване земље", закључује Кардин.

image