Србија и Балкан

Вучић: На КиМ све ври, није убијен, рањен нити упуцан ниједан Албанац већ шесторо Срба

Председник Александар Вучић састао се са словеначком председницом Наташом Пирц Мусар нагласивши да су разговарали и о компликованој ситуацији са Приштином
Вучић: На КиМ све ври, није убијен, рањен нити упуцан ниједан Албанац већ шесторо Срба© Tanjug/Strahinja Aćimović

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председницом Словеније Наташом Пирц Мусар, која борави у радној посети Србији.

Током заједничке конференције за новинаре Вучић је изјавио да је са Пирц Мусар разговарао о односу Београда и Приштине, о неопходности деескалације на Косову и Метохији, као и да је захвалан словеначкој колегиници јер је желела да чује нашу аргументацију.

Вучић је, говорећи о састанку са Квинтом, казао да су разговарали и о новим забранама за улаз робе и возила са српским таблицама, нагласивши да се "ми држимо Повеље УН и Резолуције 1244".

Он је поручио да људима из Словеније жели да каже да није упуцан ниједан Албанац, рањен ниједан Албанац, већ шесторо Срба у последњих шест месеци и да то треба имати у виду.

"На протестима за које су говорили да су насилни у Звечану није упуцан ниједан Албанац, нити било ко други, већ два пута упуцан Србин Драгиша Гаљак. Нико се не интересује да ли је неко ухапшен за то, али су зато ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић и изубијани, а за које се види да нису учинили ништа, већ су мирно седели на том протесту, па се нико не секира због тога. Што знају сви и командант Кфор, Квинта, представници ЕУ", истакао је Вучић.

Рекао је и да се са Квинтом разговарало и о јучерашњој ситуацији на територији централне Србије. Председник је тим поводом појаснио да српске снаге безбедности никад нису прекорачиле административну линију, а то може да се провери и код Кфора који ће то да потврде.

"Понудили смо Квинти и спремни смо да пружимо све снимке тзв. рекорд лог и Војске и полиције, понуђено је и да људи који су их привели пред стручњацима полиграфистима посведоче где су их тачно ухапсили без испаљеног метка", нагласио је председник.

Како је истакао, уз све оно што нам данас узима много више времена је брига око КиМ, али да водимо рачуна и о владавини права и неопходним реформама да бисмо наставили "наш европски пут и брже напредовали и обезбедили бољи живот за нас".

Председник је рекао да на КиМ све ври.

"Погазили су све правне норме, и сад морају себе да спасавају и зато смо ми у тешкој позицији. Не могу више да издржим физички, не могу да спавам, јер знам шта се збива ноћу, буквално све ври. Деца су спремна да погину од 12, 13 и 14 година, сити су Куртија. То морамо да спречимо!", рекао је председник.

Што се јучерашњег инцидента тиче, додао је, Србија се, за разлику од неких других, понаша као озбиљна држава и тако ће се односити према лицима која су приведена.

"Они нису добили никакве батине, нити су малтретирани, за разлику од Срба који су обично изубијани и унакажени када буду без икаквог разлога ухапшени од стране Албанаца о чему се ћути. Надам се и верујем да ће бити довољно снаге код Американаца и Европљана да утичу на оне који би очигледно да упишу ратну биографију у свој ЦВ, да им објасне да то није ни за кога добро. Што се нас тиче ми ћемо увек тежити миру и дати све од себе да тај мир сачувамо", поручио је Вучић.

"Курти је сам признао да су погазили међународно право"

"Аљбин Курти је сам признао да је погазио међународно право тиме што је изјавио да су тројица ухапшених Албанаца била 300 метара унутар административне територије КиМ", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Председник Србије је рекао да је, по војно-техничком споразуму, обавезно да се пријави прилазак на километар од административне линије и то 36 сати унапред.

Такође, како каже, никад се није десило да припадници наше војске или полиције пређу административну линију и да и КФОР може да потврди да Србија, статистички гледано, то никад није урадила.

Вучић је поставио питање и шта су тројица ухапшених радила на територији Србије са дугим цевима. Како каже, ухапшени су рекли да траже печурке и да им не ради ГПС.

"Односи Србије и Словеније добри"

 Председник је нагласио да је захвалан на словеначким улагањима у Србији и да је са Пирц Мусар разговарао о европском путу Србије.

"Односи Србије и Словеније су добри и могу да кажем да могу бити још бољи. Очекујем да будемо близу две милијарде трговинске размене. Словенија је један од највећих инвеститора у Србији", рекао је Вучић. 

Вучић је потврдио да ће Србија и даље учествовати у иницијативи Брдо-Бриони и да ће он посетити Скопље 11. и 12. септембра.

"Оно што је за нас важно јесте даље инфраструктурно повезивање Србије и Словеније. Србија је увек била за то да се брзом пругом и добрим возовима повежемо са Љубљаном преко Загреба, да за то 2015. године нисмо наишли на разумевање у Хрватској, али сада чини ми се дувају неки други ветрови и можемо да успоставимо добре инфраструктурне везе", рекао је Вучић.

Он је истакао и да је током разговора истакао да у Србији на сваком месту Словенци могу да се осете као код куће и виде пријатељски став нашег народа.

Председница Словеније је породицама и председнику Србије изразила саучешће због погибије ђака у ОШ "Владислав Рибникар", као и родитељима убијених у Младеновцу.

Напоменула је да би председник Вучић требало у септембру да дође у Словенију и истакла важност процеса Брдо - Бриони, за који је и српски лидер претходно рекао да је изузетно важан и да ће Србија у њему наставити да учествује.

"У Србији постоји 1.500 регистрованих словеначких предузећа у којима ради 25.000 људи, највише Срба", рекла је Пирц Мусар.

Како је рекла, што се тиче КиМ, ако не буде дијалога, онда се не пише добро.

"Желела бих да дође до имплементације ЗСО, не видим разлог да до имплементације не дође, у овим тешким тренуцима за Београд и Приштину", истакла је она.

"Разговоре треба наставити, смирити страсти и ићи ка отвореној комуникацији", рекла је она.

image