Србија и Балкан

Вашингтон, Лондон или Берлин: Ко Куртију даје ветар у леђа

Дипломатија је у усијању, на дневном нивоу одржавају се састанци са амбасадорима Запада, за које Београд процењује да би могли да утичу на премијера привремених институција Аљбина Куртија, али за сада безуспешно
Вашингтон, Лондон или Берлин: Ко Куртију даје ветар у леђа© IMAGO/Christian Spicker

Ни писма, ни упозорења западних званичника, као ни санкције Брисела и Вашингтона нису успели да утичу на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који не одустаје од заоштравања односа са Београдом и изазивања Срба на северу Косова и Метохије новим хапшењима, укључујући Милуна Лунета Миленковића који је као последњи у низу прекјуче ухапшен у Косовској Митровици.

Дипломатски контакти су у усијању, на дневном нивоу одржавају се састанци са амбасадорима Запада, за које Београд процењује да би могли да утичу на Куртија.

Међутим, ништа до сад није донело успеха. Како је могуће да нико не може да утиче на Аљбина Куртија? Или је у питању нека друга врста игре?

Сукоб прво да реше Америка и Немачка?

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша каже за РТ Балкан да ситуација с Куртијем може да се реши тек кад своје несугласице реше Америка и Немачка.

Како каже Бериша, Немачка је та која, уз Лондон, гура Куртија у нове акције против Срба.

"То видимо из понашања немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа. Он увек има састанак са Куртијем пре његових акција. Исто се десило и пре хапшења Милуна Миленковића", указује Бериша.

Према речима нашег саговорника, немачки амбасадор у Приштини је уз друге западне представнике игнорисао прославу такозваног Дана Косова, што је била јавна опомена Приштини. Ипак, Роде је већ сутрадан имао састанак са Куртијем, а тек потом је одржан и састанак у ширем саставу са представницима земаља Квинте.

Одмах после тога уследило је хапшење Миленковића, примећује Бериша, који у томе види узрочно-последичну везу.

Међутим, Роде је данас објавио да је штета за економску перспективу такозваног Косова на помолу. Он је, критикујући имплицитно Куртијево понашање, навео да ће то нарушити репутацију и потенцијал пословне заједнице.

"Понављамо овај позив немачко-косовског удружења привредника на брзу деескалацију", написао је Роде на Твитеру.

Роде је објавио и саопштење Немачко-косовске привредне коморе (КДВВ-ОЕГЈК) у којем се наводи да са великом забринутошћу прати актуелна дешавања на северу Косова.

Политиколог Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду каже да је погрешно Запад посматрати као хомогени блок, јер у њему постоји више центара одлучивања. Између осталог, не само један већ неколико центара одлучивања налази се и у самој Америци. 

"Курти није донео одлуке без консултација с неким и нечије подршке", напомиње наш саговорник, али додаје да то сигурно није Немачка, за коју оцењује да нема право на самостално одлучивање ни по питању сопствене спољне политике.

"Ово није Немачка ни Хермута Кола ни Ангеле Меркел", искључив је Пророковић.

Ко онда подржава Куртија

Пророковић у изјави за РТ Балкан оцењује да једна структура у Вашингтону сигурно стоји иза Куртија, а осим тога лобистички центри у Лондону "играју на карту" Куртија већ дуго времена.

"Курти је направио грешку у корацима, мало се прерачунао. Није све испало како се надао, више сопственом глупошћу и неспособношћу, него реакцијама Београда и то је сада тешко бранити у међународној јавности", сматра Пророковић.

Напомиње да је Западу тешко да подржи Куртијеву акцију јер је дошло до ескалације, те да је немогуће објаснити како неки градоначелник који је добио пар стотина гласова треба и даље да буде градоначелник.

"Иза овога се води једна игра која је мало дубља и скривенија него што мислимо. Није ово сада покушај уразумљивања Куртија, мислим да они који подржавају Куртија сада покушавају да притисак једнако пренесу и на Вучића", каже Пророковић.

Увек провлаче тезу о кривици обе стране, али је проблем за Запад то што је Курти направио грешку у корацима, а свако његово повлачење уназад би допринело паду његовог рејтинга.

"Западни део међународне заједнице ће очигледно искористити ову кризу да изврши притисак на Приштину да повуче своју полицију са севера, а истовремено да уступак српске стране буде да се више не опструирају било какви избори на КиМ. То је механизам опструкције који је у политици врло јак, а нама се избија из руку, јер су нам послали поруку - ако будете бојкотовали изборе, ево шта ће бити исход", указује Пророковић.

Као други потез Запада и Приштине, Пророковић види да ће некаква Заједница српских општина бити направљена по одлуци такозваног Уставног суда Косова, што ће Београду бити понуђено по принципу узми или остави, уз огроман притисак да то узмемо.

"Американцима и Британцима је у интересу да се до октобра заврши прича у вези са немачко-француским планом и имплементацијом и они све раде у том циљу", сматра наш саговорник.

На питање да ли је могуће рећи шта би Курти могао следеће да учини, Пророковић каже да ће он испитивати реакцију Београда до крајњих граница.

"Курти неће ићи у конфликт са Кфором, неће прелазити политички лимит који се тиче озбиљних санкција Косову", каже Пророковић.

Истиче да се западне санкције односе на Куртија лично, на његову политичку партију и актуелно руководство, али не на саму лажну државу Косово.

"Овај степен одлучности који показује, да каже да га не интересују личне санкције њему, његовој политичкој партији и актуелном руководству, односно да истрпи жртву, подићи ће му политички рејтинг", сматра наш саговорник.

Што више притискају Куртија, мислим да ће његов рејтинг бити већи, каже Пророковић и додаје да његовој подршци међу грађанима не може да нашкоди ни албански премијер Еди Рама који је одавно у сукобу са њим.

image