Србија и Балкан

Немачки амбасадор у Приштини: Економска штета по "Косово" је на помолу

Јорн Роде упозорио је данас да политичка нестабилност на Косову и Метохији може да има последице по немачке инвеститоре који би да послују на том простору
Немачки амбасадор у Приштини: Економска штета по "Косово" је на помолуGetty © Ferdi Limani

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде упозорио је данас да је штета за економску перспективу такозваног Косова на помолу. Он је навео да ће то нарушити репутацију и потенцијал пословне заједнице.

"Понављамо овај позив немачко-косовског удружења привредника на скору деескалацију", написао је Роде на Твитеру.

Роде је објавио саопштење Немачко-косовске привредне коморе (КДВВ-ОЕГЈК) у којем се наводи да са великом забринутошћу прати актуелна дешавања на северу Косова.

Као представник 198 компанија чланица, укључујући немачке и косовске компаније, потенцијалне инвеститоре и компаније чланице, које блиско сарађују са немачким компанијама, ОЕГЈК свакодневно слуша све веће забринутости због примљених жалби.

Чланови ОЕЈК-а су забринути да би немачке компаније могле да одустану од својих инвестиција на Косову, или да прекину постојеће активности. "Вест о политичкој нестабилности значајно нарушава поверење немачких купаца и инвеститора. Ово има негативан утицај на немачко-косовске економске односе и наноси штету Косову као локацији за инвестиције и пословање", наводи се у саопштењу.

Смањење тензија и промовисање развоја стабилног окружења важни су фактори за стварање добре пословне климе. "Позивамо доносиоце политичких одлука на Косову да предузму кораке за обнављање стабилног политичког окружења", закључује се у објави.

image