Србија и Балкан

Стано: ЕУ може и да појача мере против "Косова" ако не дође до деескалације

Ово нису санкције или рестриктивне мере, већ начин да покажемо да смо озбиљни у погледу наших очекивања деескалације, поручио је портпарол ЕУ
Стано: ЕУ може и да појача мере против "Косова" ако не дође до деескалације© Sean Gallup

ЕУ је договорила одређене мере против самопроглашеног Косова као реакцију на текућу ескалацију у региону, а као начин да покаже да је ЕУ озбиљна у очекивању деескалације, ове мере могу да се појачају, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано на брифингу у Бриселу.

Дан раније, Стано је поручио да ЕУ намерава да ограничи приступ ЕУ фондовима за тзв. Косово и да обустави посете на високом нивоу због одбијања Приштине да деескалира ситуацију.

"Ово нису санкције или рестриктивне мере... Сада говоримо о неким мерама-алатима да покажемо да смо озбиљни у погледу наших очекивања деескалације, као и реаговања ако до такве деескалације не дође. Ове мере су привремене, могу се појачати или отказати. Оне укључују обуставу посета, састанака одбора, планираних догађаја, као и наше финансијске сарадње са 'Косовом'", објаснио је портпарол ЕУ.

Он је одбио да коментарише да ли би такве мере могле да обухватају суспензију споразума о визној либерализацији са "Косовом", који би требало да ступи на снагу од јануара 2024. године. 

"Не желим да улазим у детаље, наши партнери на 'Косову' су свесни онога што мислимо и наших очекивања", одговорио је Стано. Такође је додао да ЕУ "још увек чека да Курти предузме неопходне кораке за деескалацију".

image