Србија и Балкан

Тзв. Косово тражи статус кандидата за ЕУ

Приштина би током децембра требало да поднесе захтев за чланство у Европској унији
Тзв. Косово тражи статус кандидата за ЕУwww.globallookpress.com © Agron Beqiri

Политички саветник заменика премијера привремених приштинских институција Бесника Бисљимија – Клисман Кадију потврдио је да ће тзв. Косово поднети захтев за чланство у Европској унији.

Навео је да је влада у Приштини започела припреме за подношење апликације за чланство у Европској унији, и да је први корак циљ добијање статуса земље кандидата.

"Влада предузима све неопходне кораке у информисању саветника и Чешке као председавајуће Европској унији о циљевима нашег захтева", рекао је Кадију за Радио Косово.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је још летос истакао да ће захтев за чланство бити поднет до краја године.

Приштина истовремено очекује да Ирска покрене процедуру пријема тзв. Косова у Савет Европе. Седница је заказана за 3. новембар, и потребна је двотрећинска већина да би захтев био узет у обзир.

Српски званичници унапред упозоравају да је Србија у неповољном положају јер су многобројније државе које признају косовску независност.

"Косово" је досад у више наврата покушавало да постане чланица разних међународних организација, попут Интерпола и Унеска, што је прошло без успеха. Уједно је кршило једногодишњи мораторијум с тим у вези на који се обавезала потписивањем Вашингтонског споразума у септембру 2020. године.

Самопроглашену независност јужне српске покрајине и даље не признаје пет чланица Европске уније - Шпанија, Грчка, Кипар, Румунија и Словачка.

Упркос томе, ЕУ је са властима у Приштини 2016. потписала Споразум о стабилизацији и придруживању.

image