Борељ: Позваћу Србију и "Косово" на хитан састанак у Бриселу

У блиском смо контакту са командантом Кфора и обе стране како бисмо видели шта се заиста догодило, каже Жозеп Борељ

Високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио да ће позвати Србију и "Косово" на хитан састанак следеће недеље у Бриселу.

"Коха" наводи да је Борељ "киднаповање тројице косовских полицајаца" назвао хапшењем.

"Знате да се тамо догодио инцидент поводом хапшења три полицајца са Косова и покушавамо да разумемо шта се тачно десило. У блиском смо контакту са командантом Кфора и обе стране како бисмо видели шта се заиста догодило, што је довело до овог хапшења", рекао је Борељ новинарима пре почетка састанка министара унутрашњих послова ЕУ са НАТО-ом.

Он је, такође, позвао на "смиреност на терену".

"С обзиром на то да видимо да се ситуација сваким даном погоршава, ми смо у режиму управљања кризом. Позваћу обе стране, Косово и Србију, на састанак за управљање кризама у Бриселу следеће недеље", додао је Борељ.

Раније данас премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је Борељу да полицијске акције нису његов посао, а ни посао европских званичника.

Он је тако одговорио Борељу који га је замолио да убудуће координира са Кфором и Еулексом када је реч о акцијама на северу КиМ.

"Чак ни ја не знам када је неки криминалац ухапшен, јер то је ствар истражне полиције, јединице која врши хапшења и тужилаштва. Има хапшења за која сазнам у исто време када и ви, јер ми смо демократска република. Такво је било хапшење Милуна Миленковића. Међутим, оперативне акције нису мој посао, нити било ког европског званичника", одговорио је Курти.