Борба са бујицама: Ванредно у 50 општина, од поноћи евакуисано 157 особа (ВИДЕО)

Обилне падавине донеле су проблеме у саобраћају и на другим путним правцима, па неки од њих нису проходни

Не престаје борба са изливањем река и потока и проблемима које доносе бујице у Србији.

Ванредна ситуација проглашена је досад у 50 градова и општина. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије.

Од поноћи евакуисано 157 особа.

На територији Краљева, где су све надлежне службе од ноћас на терену, црпи се вода из објеката и постављају додатни одбрамбени бедеми јер је и ниво Западне Мораве у краљевачкој општини од ноћас на ивици изливања.

Министарство унутрашњих послова издало је упутство грађанима како да се понашају током ванредних ситуација апелујући да прате информације преко радија, телевизије и путем интернета.

"Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на више спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду", наводи се на Инстаграм профилу МУП-а.

МУП додаје да грађани треба да буду припремљени у случају да морају да напусте своје домаћинство, припреме ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима - ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.

16. јун 2023 • 20:15

Ванредно у 50 градова и општина

Данас је проглашена ванредна ситуација на целој територији града Крушевца и Бора, територијама општина Топола, Рача, Аранђеловац, Лебане, Рековац и Aриље, на делу територија општине Трговиште, Бојник, Дољевац и проширена са дела територије општина Лучани, Александровац, Алексинац и Свилајнац на целу територију општина.

Ванредна ситуација је на снази у 50 градова и општина, преноси РТС.

За целу територију градова: Аранђеловац, Крушевац, Бор, Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево и општина Александровац, Лучани, Топола, Рача, Лебане, Дољевац, Рековац, Aриље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус и Владичин Хан, Житорађа и Блаце.

Ванредно је и на делу територија: града Шапца и Ужица и општина Трговиште, Бојник, Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Косјерић, Варварин и Мајданпек.

Од поноћи до 19 сати евакуисано је 157 особа.

Извршено је и 27 црпљења воде на територији Пожеге, Бора, Лучана, Бојника, Рековца, Владичиног Хана, Сокобање, Смедерева, Свилајнца, Новог Пазара, Жабаре, Трстеника, Ариља, Младеновца и Лебана

Како наводи МУП у саопштењу, ангажовано је 66 ватрогасаца-спасилаца, 28 возила и 32 пумпе.

Реке Пештан и Турија поплавиле део општине Лазаревац: Евакуисано 120 домаћинстава

Председник Градске општине Лазаревац Бојан Стевић изјавио је да је у поплавама које су задесиле ту београдску општину евакуисано 120 домаћинстава у три месне заједнице.

"Угрожено је шест месних заједница, а тренутно су најугроженије МЗ Рудовци, део МЗ Малих Црљена, као и МЗ Вреоци, одакле је укупно евакуисано 120 домаћинстава.  У међувремену је дошло до пораста водостаја реке Турије, која је почела да се излива и у току је евакуација 12 домаћинстава у МЗ Јунковац", истакао је Стевић, пренеле су "Новости".

"У МЗ Рудовци ниво реке Пештан је у лаганом опадању. У Рудовцима, посебно у засеоку Даросавица од поплава је било угрожено око 35 домаћинстава, као и 20 домаћинстава која припадају Малим Црљенима, у засеоку Јелав и Барошевцу. У делу старог Медошевца и месне заједнице Вреоци имамо угрожен један број домаћинстава, њих десетак. Најважније је да за сада нико од грађана општине Лазаревац није животно угрожен", навео је први човек ГО Лазаревац, преносе "Новости".

Како је додао, максимално је ангажована сва расположива механизација општинских јавних предузећа, али Електропривреде Србије – Огранак Колубара како би подигли бедем на реци Пештан и на тај начин спречили изливање реке Пештан код Стакленика према делу Колубаре Прерада, конкретно Сувој сепарацији где се налазе бункери са сировим угљем", изјавио је Бојан Стевић приликом обиласка поплављених месних заједница.

Због високог водостаја и плавног таласа који долази из правца Аранђеловца највише проблема на територији општине Лазаревац већ рано ујутру изазвала је река Пештани угрозила објекте и инфраструктуру уз њен ток. Од раног јутра надлежне службе на тересу ну предузимале све раположиве мере у циљу заштите људи и објеката. 

У МЗ Рудовци поплављено 35 кућа. ЕДБ Лазаревац је из безбедоносних разлога искључила четири трафо станице, тако да је од ујутру 550 домаћинстава без електрицне енергије. Угрожена је трафо станица Рудовци - село, а ЕДБ Лазаревац ради на томе да се домаћинствима до којих плавни талас није стигао у што краћем могућем року поново прикључи на електричну мрежу.  

У МЗ Мали Црљени, насеље Петковача, поплављено је преко 20 домаћинстава. Са напона су скинуте две трафо станице, а ЕДБ Лазаревац је на терену и чим се стекну услови биће пустена електрична енергија. 

У МЗ Рудовци евакуисана су деца из предшколске установе, због потока који је почео да се излива и прети да се вода улије у објекат. 

Насеље Даросавица је најугроженије и фактички је одсечено од света. Због изливања Пештана саобраћај је обустављен на путу Рудовци - Крушевица, као и Лазаревац - Вреоцим (Улица Јанка Стајчића код Стакленика у Шопићу).

Данас је хитно одржана и 25. Ванредна седница Штаба за ванредне ситуације општине Лазаревац на којој је донета одлука да се сва расположива механизација општинских јавних предузећа и Огранка Колубара стави на располагање Штабу.

Чланови Штаба се у овом тренутку налазе се на терену и прате све критичне локације и предузимају све расположиве мере у циљу ублажавања штете.

Прокупље - евакуација једног насеља уз насип Топлице

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да је у Прокупљу у току превентивна евакуација једног насеља уз насип Топлице, пошто река расте и потенцијално може да угрози насеље, преноси РТС.

"Припадници Сектора за ванредне ситуације и полицијске управе су приступили у овом моменту евакуацији", навео је Чаушић.

Ванредна ситуација у Бору

На седници Штаба за ванредне ситуације проглашена је ванредна ситуација на целој територији Бора.

Након обилних падавина, бујични потоци су посебно угрозили села Доњу Белу Реку, Кривељ, Слатину, Оштрељ, део Злота, Брестовац и Метовницуостављајући за собом велику материјалну штету, преноси РТС.

Невреме, праћено обилним пљусковима, изазвало је и велике проблеме у рудницима "Србија Зиђин Копер". Запослени у руднику Велики Кривељ успели су да спрече продор воде у коп, па људство и механизација нису угрожени.

Експлоатација руде на нижим етажама ја на кратко била заустављана. Ситуација је тренутно под контролом, тим пре, што је киша престала да пада.

Сокобања - Моравица однела парче пута

 У Сокобањи су, због изливања Моравице, угрожена насеља Чаир и Јабукар. Из њих је, у току ноћи, превентивно евакусано двадесетак људи.

Вода се повукла, али је ситуација и даље ванредна. Ноћас се први пут излила Моравица, највећа река у том крају. Направила је велику штету не само у Сокобањи, него и околним селима.

 У селу Николинац, неколико километара од Сокобање фали једно парче пута, а река која се налазила десетак метара даље, сада је уз сам пут. С обзирим на то да је то једини пут који води до Ртња покушавају да санирају штету, преноси РТС.

Хидролог Владиковић: Престанак неповољне хидролошке ситуације очекује се за 24 сата

Хидролог Дејан Владиковић рекао је да се престанак изразито неповољне хидролошке ситуације може очекивати за 24 сата и да ће прво престати падавине на западу земље, а да ће затим полако почети да опада водостај на горњем току Западне Мораве и на Ибру.

"Што се тиче центраних делова ту ћемо имати и у току ноћи наизменично наставак падавина од неких петнаестак до 25 милиетара и ту мислим на подручје између Варварина и Смедеревске Паланке - то је Шумадија и Поморавље. Имаћемо ту још порасте водостаја на левим и десним притокама Велике Мораве", рекао је Владиковић за Танјуг.

Што се тиче сутрашњег дана, рекао је Владиковић, на подручју источне и југоисточне Србије ћемо имати још нових од 20, а локално и 40 милиметара падавина.

"Тако да остаје наше упозорење за сливове Млаве Пека и Црног Тимока, ту ћемо имати превазилажење границе ванредене одбране од поплава, уз изливање бујичних водотока. Комплетна стабилизација или смиривање се очекује на целом подручју од недеље преподне и онда ће се полако повлачити ове реке у корита. Следи нам након тога шест до седам дана сувог и стабилног времена са већим порастом дневне температуре", рекао је Владиковић.

Од наредног викенда се очекује северозападни продор са падавинама, најавио је Владиковић, који не би био овако изражен као овај те да се то прати и да како се буде приближавала наредна субота или недеља уколико буде потребе издаће нова адекватна упозорења.

На питање да ли је ово неочекивано за јун месец Владиковић каже да су мај и јун периоди године када су честе падавине уобичајене али да је оно што је карактеристично за овај јун то што није било већих прекида падавина од маја месеца.

"Овај пут карактеристично је што је то било скоро у низу, негде од почетка маја смо имали четири, пет епизода и мале моменте прекида, тако да је то било сублимирано у 30-дневном периоду, што раније није био случај имали смо раздвојеније епизоде", објаснио је Владиковић.

Сценарио из 2014. године и великих разорних поплава се неће поновити, рекао је Владиковић, јер је сада ситуација у региону другачија него тада, те године су, додаје, поплаве великог интензитета биле и на подрчју Хрватске и Босне а овај пут је то лоцирано на подручје Србије јужно од Саве и Дунава.
Владиковић је поручио да је неопходно да се на нивоу локалних самоуправа води више рачуна о коритима река и инфраструктури како се овакве ситуације не би понављале.

"Важне су тачне метеоролошке и хидролошке процене а онда и издавање упозорења која ће стићи и до сваког појединца. Важно је да се чисте канали мора да се ради на локалу. Ту постоји доста промблема јер ти бујични водотоци су у надлежности локалних самоуправа, а сведоци смо да ту има пуно пропуста и онда та хидро и метео упозорења губе на значају", рекао је Владиковић.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП: У Моравичком округу ситуација стабилнија

"У Моравичком округу ситуација је стабилнија него што је била", рекао је данас начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Лука Чаушић поводом поплава до којих је дошло након изливања река.

"У Моравичком округу је стабилнија ситуација него што је била, ми смо синоћ имали пет евакуација. Овде у Лучанима имамо црпљене воде и можемо да кажемо да је за сада у овом делу Србије ситуација стабилна", изјавио је Чаушић новинарима, преноси Танјуг.

У Новом Пазару најтежа ситуација у два насеља - Трнави и Ћеримиџинци

Најтежа ситуација у Новом Пазару је у два насеља - Трнави и Ћеримиџиници.

Ова два насеља су се прва нашла на удару бујичне поплаве која је пре два дана опустошила многа домаћинства у овом граду.

Вода је ушла у подруме, помоћне објекте, приземља кућа, дуж четири километра низводно од реке Трнавице, која је уствари само поток, али када су овако велике падавине она набуја и носи све пред собом, јавља дописник Танјуга.

Река је однела аутомобил једног Новопазарца, а Комунална милиција је евакуисала старију Новопазарку која се од панике онесветила у својој кући, али је  безбедно премештена у новопазарску болницу.

Критично је дуж реке Јошанице, али и Трнавице, која је достигла свој максимум.

Расте и водостај реке Рашке у Новом Пазару, односно свих река које протичу кроз овај град, јер киша непрестано пада 24 сата.

Надлежни су на терену два дана, раде највише на рашчишћавању онога што је нанела бујица, јер се вода одмах повукла, али последице су биле видљиве - највише је донела муља и блата.

"Позвати ватрогасце ако је потребно испумпавање воде из домова", апеловали су надлежни и истовремено позвали грађане да им се обрате за помоћ уколико им је неопходна. 

Надлежни кажу да су и јавна и приватна предузећа ангажована, као и сва механизација на рашчишћавању и превенцији, пошто ће киша падати и сутра.

Руководилац одељења за ванредне ситуације у Новом Пазару Исмаил Дупљак је рекао да се ради на санирању штете и на утврђивању обала.

 

Обрушио се и други део моста у Адранима код Краљева

Обрушио се и други део моста у Адранима код Краљева на Ибарској магистрали, преноси РТС.

Вода је раније однела део моста на магистралном путу, због чега је у прекиду саобраћај Ибарском магистралом између Краљева и Чачка.

У Крагујевцу киша јаког интензитета, све екипе у приправности

Киша јаког интензитета тренутно пада у Крагујевцу, због чега су све екипе у приправности и обилазе терене у том граду, као и у остатку Шумадије.

Како јавља дописник Танјуга, проблематична је ситуација у Тополи и Аранђеловцу, у ком је проглашена ванредна ситуација.

Река Лепеница у Крагујевцу ноћас се излила у једном делу града и том приликом направила велику штету мештанима улице Кнеза Павла Карађорђевића у насељу Палилуле, а сада је у благом опадању.

Том приликом је евакуисано 12 особа из те улице, међу којима и двогодишње дете, док су у насељу Велико поље евакуисане две особе.

На првој ванредној седници штаба за ванредне ситуације која је јутрос одржана речено је да је у току ноћи, али и преподнева пријављена штета за око 80 кућа које су поплављене.

РХМЗ упозорава: У наредна 24 сата могућа нова изливања река

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење да су наредних дана на сливовима горњих токова Западне и Јужне Мораве, Колубаре, Тамнаве, Ибра, Нишаве, Топлице, Расине, Ресаве, Мајура, Белице, Црнице, Лепенице и Јасенице, као и на сливовима Млаве, Пека и Тимока могућа изливања мањих бујичних водотокова.

На Великој Морави, код Ћуприје и Багрдана, водостаји ће у наредних 24 сата достићи границе редовне одбране од поплава, наводи РХМЗ.

Како додају, на Јужној Морави код Мојсиња, Млави код Великог Села, Пеку код Кусића, Црном Тимоку код Гамзиграда и Јасеници код Смедеревске Паланке водостаји ће се у наредних 24-36 сати кретати око и нешто изнад граница ванредне одбране од поплава.

Према прогнози РХМЗ у току данашњег дана и сутра преподне интензивне падавине се очекују у јужном Банату, централној, источној и југоисточној Србији, од 20 до 40 милиметара за 12 сати, а сутра на подручју Браничевског округа локално и више.

Метеоролози за сутра после подне очекују слабљење, а крајем дана у већини крајева и престанак падавина.

МУП: Испред нас веома изазовна 24 сата

Вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације и помоћник министра унутрашњих послова Лука Чаушић поручио је да су на територији Републике Србије тренутно на снази 42 ванредне ситуације због обилних падавина које су поплавиле многа подручја, као и да је, од јутрос, евакуисано још 55 особа.

"Имамо још веома изазовна 24 сата испред нас, након чега се очекује смиривање ситуације - поручио је Чаушић са терена у Лучанима, додавши да је у Моравичком округу тренутно стабилнија ситуација, преносе "Новости".

"Током ноћи имали смо пет евакуација на територији града Чачка, сада је стабилнија ситуација. Од почетка је било ангажовано 80 пумпи током 91 интервенције, фактички, читав састав Ватрогасно-спасилачког батаљона у Чачку је на ногама, заједно са људима из локалних самоуправа", рекао је Чаушић, нагласивши да ватрогасци-спасиоци све време раде у циљу заштите пре свега људских живота, и потом њихове имовине.

У интервенцијама спасавања становништва у поплављеним подручјима ангажовани су и Специјалистички тимови за спасавање и рад на води МУП-а и то из Београда, Чачка, Прокупља и Јагодине.

Ватрогасци-спасиоци ангажовани су и на црпљењу воде из поплављених домаћинстава и подрумских просторија на територији Бора, Лучана, Бојника, Рековца, Владичиног Хана, Сокобање, Смедерева, Свилајнца и Новог Пазара.

У Дољевцу и Житорађи проглашена ванредна ситуација, у Нишу стабилно

У Дољевцу и Житорађи проглашена ванредна ситуација, у Нишу стабилно
Због повећања водостаја реке Топлице на територији општина Дољевац и Житорађа проглашена је ванредна ситуација, док је у Нишу ситуација мирна и нема већих проблема, јавља Танјуг.

Како је рекао помоћник команданта штаба за ванредне ситуације града Ниша Ненад Станковић, током ноћи је падала велика количина кише, али није било проблема и сви токови првог и другог реда налазе се у редовној одбрани од поплава.

Он је додао да је још данас критичан дан за Ниш према најавама РХМЗ-а, док је у Дољевцу проглашена ванредна ситуација.

"Ванредна ситуација је на територији Дољевца, због повећања водостаја реке Топлице и због обилних падавина које имамо на територији општине Куршумлија и Топличког округа, а што се Ниша тиче немамо проблема тренутно", додао је он.
Два багера Сектора за ванредне ситуације су на терену у Дољевцу, а општина је послала и два камиона.

Шеф Риболовачке службе "Јужна Морава 2", Нинослав Миленковић рекао је да водостај Јужне Мораве прилично велики, али да ипак није дошло још увек до изливања Јужне Мораве, док Топлица прави проблем.

"Топлица се већ излила у центру града и она тек треба да стигне у Јужну Мораву, а Нишава је огромна, ако киша не престане да пада у наредна два дана, биће алармантно", додао је он.

Како јавља дописник Танјуга, на територији општине Житорађа угрожено је близу 100 кућа и због тога је проглашена ванредна ситуација.
Очекују се нове падавине, па су све дежурне екипе на терену, а највећу штету претрпели су пољопривредни усеви у овој општини.

Због поплава до сада евакуисано 125 особа

Ванредна ситуација због поплава у Србији проглашена је у 42 локалне самоуправе.

Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 125 угрожених особа, преносе "Новости".

Ванредна ситуација је проглашена на нивоу целих територија у пет градова - Чачку, Лозници, Јагодини, Прокупљу, Краљеву, као и у 23 општине - Рековац, Ариље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус, Владичин Хан, Житорађа и Блаце.

Због изливања реке обустављен саобраћај у месту Даросава код Аранђеловца

ЈП "Путеви Србије" саопштило је данас да је због изливања реке обустављен саобраћај на путу Лазаревац-Аранђеловац, у месту Даросава.

Због веће количине падавина обустављен је саобраћај на путу Мрчајевци - Краљево, код места Адрани, где се као алтернативни путни правац користи пут Мрчајевци - Кнић - Гружа - Краљево.

Наводи се и да је на путу Аранђеловац - Младеновац, у месту Марковац, саобраћај нормализован након обуставе због изливања реке Мисаче.

Ситуација у Јагодини стабилнија: Водостаји Белице и Лугомира опадају, Камени мост остаје затворен

Након кишне ноћи и јутра ситуација у Јагодини је стабилизована, а ноћас је у том граду због поплава евакуисано 22 људи, а поплављено је 1.700 кућа и домаћинстава, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта.

У ноћи између четвртка и петка вођена је велика борба са водом, како у Јагодини тако и у околним селима, јавља дописник Танјуга и додаје да су спасилачке екипе евакуисале 19 особа у селу Трнава поред Јагодине и троје у Железничком насељу у Јагодини.

Два моста на реци Белици су била затворена за саобраћај, што је још случај са такозваним Каменим мостом у центру Јагодине.

Након кишне ноћи и јутра, ситуација је стабилизована, реке Белица и Лугомир су у опадању, а нема опасности од изливања Велике Мораве, кажу надлежни.

Иза водених стихија су у селу Драгошевцу, на путу Јагодина - Рековац, остале су поплављене куће, домаћинства, пољопривредна добра, механизација, а вода је чак носила аутомобиле из гаража, као и тракторе.

Велика штета је причињена и на инфраструктури и тако је у 20 јагодинских села.
У Скупштини града Јагодине кажу да су стотине екипа на терену које помажу људима носећи им пакете са хигијеном и храном као прву помоћ, а комисије пописују причињену материјалну штету која је огромна.

У Комисији Скупштине града Јагодине су рекли за Танјуг да је 1700 кућа и домаћинстава на територији града Јагодине поплављено, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта плус механизација и инфраструктура.

Борба са воденом стихијом у Јагодини траје већ пет дана.

МУП: Упутство грађанима о понашању током поплава

Због обилних падавина у Србији је на снази ванредна ситуација у 37 градова и општина, а Министрство унутрашњих послова издало је упутство грађанима како да се понашају у таквим ситуацијама.

"Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на виче спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду", наводи се на Инстаграм профилу МУП-а.

Уколико је евакуација неопходна, како се наводи, потребно је да грађани узму припремљене нужне ствари, по могућству организовано и да напусте домаћинство и склоне се на сигурно, као и да сарађују са спасилачким екипама.

"Ако живите низводно од брана информишите се који је сигнал за опасност, колико времена вам је потребно да се склоните и која је сигурна граница за склањање у случају њеног рушења", додаје су у упутству.

Преко средства јавног информисања потребно је да грађани прате стање и упозорење од могућих поплава.

МУП саветује уколико грађани имају времена потребно је да обезбеде свој дом, искључе струју на главном прекидачу и све електричне уређаје.

Из МУП-а додају и упуства о томе како да се грађани понашају у случају да морају да напусте свој дом.

"Не ходајте кроз воду, кретање кроз воду дубине 15 цм може изазвати пад. Уколико морате да ходате кроз воду, ходајте тамо где се не помера и користите штап да би проверили дубину и да ли је тло чврсто", додаје се.

Из МУП-а апелују на грађане да не улазе возилом у поплављена подручја, као и да не прелазе брзаке и потоке пешице нити колима.

Уколико је могуће, потребно је да се евакуишу домаће животиње или да се пусте из затворених објеката.

МУП додаје да грађани треба да буду припремљени у случају да морају да напусте своје домаћинство, припреме ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима - ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.

Након поплава, саветују из МУП-а потребно је да се слушају извештаји на вестима о водоснабдевању, као и да ли је безбедно да се вода пије.

Из МУП-а апелују да вода може бити под струјним напоном од подземних каблова, као и да буду пажљиви у областима са којих се плавна вода повукла, јер су путеви можда оштећени и опасни.

"Вратите се у домове само пошто надлежне службе прогласе да је безбедно. Не користите електричне апарате пре провере. Очистите и дезинфикујте површине", истиче се у успутству МУП-а.

Ванредна ситуација на територији општине Лучани, угрожено 17 месних заједница

Општински Штаб за ванредне ситуације у току дана прогласио је ванредну ситуацију на територији читаве општине Лучани.

Киша и даље не престаје да пада на територији читавог Драгачева где је до јутрос ванредна ситуација била на снази у 17 месних заједница.

"Сада имамо проблем што се тиче изливања реке Бјелице и то је било и ноћас у току ноћи, јако велики проблеми где смо ми очекивали да ће река и овде у центру Гуче изаћи, поред тога имамо још пар критичних тачака где смо морали да превентивно поставимо насипе и да заштитимо како не би првенствено били угрожени стамбени објекти", рекла је за Танјуг Зорица Милошевић директорка ЈП "Драгачево путеви".

Према њеним речима, у осам стамбених објеката је продрла вода, пет на територији МЗ Вича и по једно домаћинство у МЗ Гуча, Ђераћ и Дљин, а становници тих кућа нису животно угрожени.

Објекти сада нису под водом и за сада у њима нема велике материјалне штете.

Поплаве у Угљару код Косова Поља

Због обилних падавина које су погодиле Косово и Метохију поплављено је неколико дворишта у Угљару, код Косова Поља.

За сада вода није продрла у куће, али су дворишта и помоћни објекти под водом, јавља новинар Танјуга.

Председник Привеменог органа Косово Поље Александар Трајковић истиче да ће бити формирана Комисија за процену штете, обзиром да је око десет домаћинстава у Угљару под водом.

Због обилних падавина погоршана је ситуација и у Подујеву, саопштио је на Фејсбуку градоначелник те општине Шпејтим Булићи.

Поплаве и у Новом Пазару: Војска Србије ће подићи понтонски мост

Обилне падавине које у Новом Пазару не престају дуже од 24 сата довеле су до пораста водостаја река Трнавица и Јошаница.

Бујичне поплаве које су погодиле Нови Пазар пре два дана направиле су велику штету становницима насеља Трнава и Ћеремиџиница. Вода је улила у домове, дворишта, радионице и помоћне објекте наневши муљ и блато.

Руководилац Одељења за ванредне ситуације Градске управе Нови Пазар, Исмаил Дупљак, навео је да је река Трнавица достигла свој максимум у водостају и да се веће бујичне поплаве не памте у Новом Пазару.

Он је рекао да је Јавно предузеће за уређење градског грађевинског земљишта у контакту са Војском Србије о постављању понтонског моста између насеља Трнава и Клеча.

"Добили смо позитиван одговор од Војске. Наше Јавно предузеће за уређење градског грађевинског земљишта у контакту је са Војском Србије и ради се на припреми да се тај мост постави", казао је Дупљак.
Због оштећеног путног правца и моста око 30 домаћинстава насеља Клеча одсечено је од Новог Пазара.

Хитна помоћ и ватрогасци помажу мештанима у Краљеву и Крагујевцу

Ватрогасне службе и хитна помоћ помажу мештанима поплављених подручја на територији Крагујевца и Краљева, црпе воду из дворишта, а најугроженије евакуишу, јављају дописници Танјуга.

У Краљеву где је проглашена ванредна ситуација, мештани се боре са водом која је поплавила сеоска подручја, а градске власти постављају џакове и препоручују алтернативне путне правце зато што је река Мусача изашла из корита и прелила магистралу.

Мештанин Адрана Радомир Перишић је рекао да су се борили целу ноћ са водом.

"Живим овде поред бедема, поред реке Мусаче, целу ноћ смо били на бедему у одбрани од поплава. Нешто смо успели да спасимо, део села захваљујући овим џаковима који су постављени, па је вода усмерена према кориту, а да не иде кроз село. Иначе би једно 500 кућа на том потезу било поплављено, вероватно би у многе ушла вода", рекао је он.

Мештани кажу да им помажу ватрогасци и хитна помоћ.

"Кад сам дошао из Деспотовца имао сам шта да видим, вода је дошла до прозора, 2 метра сигурно. Укућани су били на спрату. Били су ту спасиоци, хитна помоћ, евакуисано је 12 људи, моја породица није, јер су горе на спрату безбедни. Ја сам их питао да ли им треба нешто за храну, имамо горе опремљено све, а доле је све под водом. Овако је било још 1999. године два пута у двадесет дана, али је било мање воде, било је око 60 цм", рекао је он.

АМСС: Користити главне путне правце

Смањена видљивост и мокри коловози отежавају саобраћај, због чега из Ауто-мото савеза Србије апелују на возаче да користе главне путне правце и смање брзину кретања.

"Нимало није лако возачима и овог јутра, обилне падавине су практично у целој Србији, у појединим крајевима оне не престају и дуже од 12 часова", рекао је за Танјуг Јовица Митић из АМСС-а.

Он је указао да у појединим деловима земље, где има обилнијих падавина, у тренутку долази до промене ситуације на путевима и из тог разлога савет возачима је да уколико баш не морају да крећу на пут, нека то не чине овога јутра или нека користе оне сате када интензитет киша буде слабији и када проходност на путевима буде боља.

"Савет возачима је да у тренуцима обилних падавина користе главне путне правце за своја путовања. Иако делује дуже, безбедније и сигурније ће стићи на одредиште", рекао је Митић.

"Деоница магистралног пута између Чачка и Краљева је тренутно у прекиду управо због кише и одрона и због изливања реке и на том делу код Адрана саобраћај се преусмерава на локалну саобраћајницу преко општинских путевима", прецизирао је Митић.

Према његовим речима, има прекида у саобраћају, према информацијама Путева Србије, на деоници између Трстеника и Рековца и савет возачима је да не користе овај путни правац.

"Овакве временске прилике су карактеристичне и по већем броју саобраћајних незгода. Према неким истраживањима оне се повећавају за неких 30 до 40 одсто због велике количине воде на коловозу и то је разлог да поред тога што се држе главним путним правцима, смање брзину кретања, јер је видљивост у оваквим условима смањена", истакао је Митић.

Већа количина падавина у источним, централним и југоисточним крајевима Србије

Већу количина падавина метеоролози очекују у источним, централним и југоисточним крајевима Србије, зато возачи треба да буду спремни да у сваком тренутку реагују на непредвиђене опасности, попут одрона и бујичних изливања воде.

Непрестани рад путара и слабљење падавина у северним, централним и западним деловима доприноси бољој проходност државних путева првог и другог реда, међутим и поред тога постоји мањи број локалних, општинских путева на подручју Краљева, Чачка, Јагодине и Трстеника на којима је саобраћај одвија отежано или је тренутно у прекиду.

Ванредно стање проглашено и на територији општине Брус

Због поплава које су погодиле општину Брус, а на основу закључака са седнице општинског Штаба за ванредне ситуације, на целој територији бруске општине проглашена је ванредна ситуација, јавља дописник Танјуга.

Поред градског језгра, повећава се број сеоских насеља угрожених од поплава, клизишта и одрона: Рибаре (Козићи, Милићевићи, Московљевићи, Гочманци, Вучковићи), Доње Левиће, Ђерекаре, Жиљци, Велика Грабовница, Будиловина, Милентија, Осредци, Крива Река, Богише, Чокотар, Витоше, Судимља, Батоте, Жуње, Лепенац...

Однесен је мост у Малој Врбници. Вода је продрла у више стамбених и помоћних објеката и нанела огромну штету на путевима.

Оно што је најважније јесте да нема жртава. Према речима дописника, све расположиво људство и механизација ангажовани су на терену како би у најкраћем року дошло до нормализације ситуације.

У Крагујевцу сада сви путеви проходни

Сви путеви у Крагујевцу су сада проходни, у току ноћи излила се Лепеница у деловима насеља Велико поље и Палилула па је чамцима евакуисано 14 особа међу којима и једно дете. 

Универзитетски клинички центар Крагујевац данас збрињава само најургентније случајеве пошто су у установи поплављени подрумски простори.

Снимци ноћашњих падавина у Крагујевцу сведоче о бујичним потоцима по улицама града. 

Како се наводи у саопштењу Управе УКЦ Крагујевац, поплављен је подрумски простор у Хируршком блоку са одељењем Стерилизације, у згради РХ центра, подрумски простор Клинике за педијатрију и зграда Економско- финансијске службе.

Екипе радника УКЦ Крагујевац, у сарадњи са градским комуналним предузећима, од ноћас интензивно раде на отклањању последица поплава, али ће здравствена установа током дана радити по ванредном режиму рада, што подразумева збрињавање само ургентних стања.

"Уколико у наредним данима не буде нових обилних падавина, очекујемо да ће од понедељка, 19. јуна, Универзитетски клинички центар Крагујевац редовно функционисати", додаје се у саопштењу.

У Лучанима се излила река Бјелица, страдала инфраструктура

На територији општине Лучане обилне падавине проузроковале су изливање реке Бјелице, њен ниво у Гучи био је 301 сантиментара и овога пута њавише је страдала путна инфраструктура, јавља Танјуг.

"Обилна киша падала је читаву ноћ, све екипе су на терену, имамо проблема у МЗ Вича где је поплављено пет домаћинстава, у Гучи једно, као и у МЗ Ђераћ. Река се излила и поплавила око 350 хектара земљишта у Вичи, Живици, Доњем Дубцу, селу Гучи, Турици, Лиси, Пухову, Крстацу и Дљинском пољу", рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани Зоран Вучићевић.

Он је додао да сада ниво реке у Лучанима опада, али да је проблем пораст нивоа Мораве што може да проузрокује проблеме.

Услед обилних падавина на снази је обустава саобраћаја на деоници Мрчајевци – Краљево

Услед обилних падавина на снази је обустава саобраћаја на деоници Мрчајевци – Краљево, код места Адрани због оштећења коловоза. Наиме, вода је однела и део моста на регионалном путу, због чега је у прекиду саобраћај Ибарском магистралом између Краљева и Чачка. Због обилних падавина неколико кућа је под водом. Алтернативни путни правци су општински путеви: Милоча - Опланићи - Сирча - Краљево, објавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић на свом Фејсбук налогу.

Припадници МУП-а евакуисали 75 особа

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, након обилних падавина током ноћи, евакуисали су 75 особа из поплављених подручја у различитим деловима Републике Србије.

На подручју Сокобање евакуисано је укупно 25 особа из места Јабукар и Чаир. У селу Трнава код Јагодине евакуисане су 22 особе, две особе су извучене из Велике Врбнице код Крушевца из поплављеног аутомобила, а четири особе су извучене из места Врдула и Бапско поље код Краљева.

Такође, у селу Туларе код Прокупља евакусиане су три особе, а у местима Вича, Кучићи и Мршници код Чачка још пет особа.

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а осим евакуације, ангажовани су на црпљењу воде у свим наведеним местима.

Од 26. маја, кад су почеле обилније падавине на територији Републике Србије, припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани на 603 интервенције са укупно 1.300 ватрогасаца-спасилаца са 642 возила и 632 пумпе и 55 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са 17 возила и 22 чамца, додаје се у саопштењу.

Обилне падавине у Косјерићу, поплављено 20 домаћинства

Обилне падавине у општини Косјерић изазвале су бројне проблеме на путној инфраструктури, а најкритичније је у насељу Брајковићи, где је поплављено око 20 домаћинстава. Вода није исправна за пиће, само је технички употребљива, електричне енергије има.

Мештанину, Драгану Вујићу, вода је однела потпорни зид, капију и бандеру.

"Код мене вода није ушла у кућу, али је однела потпорни зид дужине 20 метара. Капија је однета са бандером која била на улазу и због тога је нестсхало стује. Ја сам овде 40 година, претрпео сам пет, шест поплава, али овако никада није било. Ово је највећа вода коју сам запамтио. Проблем су обилне кише које падају на околна брда, па тада надође река и сви смо угрожени”, рекао је за Танјуг Драган Вујић из Браковића крај Косјерића.

У домаћинство Милуна Вујића је вода ушла у кућу.

"Ми плавимо већ три пута, а два пута нам вода улази у кућу. Уништила је намештај, ламинат и покућство", рекао је Милун Вујић.