Србија и Балкан

Кфор: Нејасно где су ухапшени "косовски" специјалци; Ухапшен још један Србин у Лепосавићу

Возачи камиона који су први заустављени на Јарињу, Мердару, Брњаку, Кончуљу још у среду поподне, стоје на прелазима већ 40 и више сати
Кфор: Нејасно где су ухапшени "косовски" специјалци; Ухапшен још један Србин у Лепосавићу© TANJUG/ STR

Трећи дан заредом после одлуке приштинских власти да забране улаз на Косово и Метохију камионима са српском робом, на Јарињу, али и на осталим административним прелазима, Мердару и Кончуљу, стоје дуге колоне у којима су десетине шлепера.

Возачи камиона који су први заустављени на Јарињу, Мердару, Брњаку, Кончуљу још у среду поподне, стоје на прелазима већ 40 и више сати, а и даље нема назнаке када би та ситуација могла да се промени и када би шлепери са српском робом могли да крену.

На Јарињу је и јутрос више од 20 шлепера у колони, неки од возача закључали су возила, отишли кућама, други спавају у камионима.

Што се тиче аутобуског и путничког саобраћаја он се на прелазима и даље одвија без већих сметњи, једина промена су ригорозне контроле и путника и путничких возила и аутобуса на улазу на КиМ.

Неки од возача који су ноћас из централне Србије преко Јариња прешли на Косово и Метохију сведоче јутрос да су косовски полицајци и цариници детаљно претресали и прегледали сва возила на прелазу. Саобраћај из правца Косова и Метохије ка централној Србији одвија се неометано, пролазе и путничка возила и аутобуси и камиони са робом.

Ноћ на северу КиМ протекла је мирно, у српској енклави Грачаница ноћас је десетак косовских специјалаца на магистрали близу центра овог места насељеног Србима детаљно контролисало и претресало сва возила.

  • 16. јун 2023 • 20:39

    20:39

    Хоти: Курти да поднесе оставку

    Посланик Демократског савеза "Косова" Авдулах Хоти рекао је да је премијер Аљбин Курти неодговоран и да треба да поднесе оставку.

    Хоти је рекао да уместо да Курти буде у комуникацији са међународном страном до пуштања полицајаца, он се, како је рекао, жали на Преспанском форуму.

    "Три полицајца су их киднаповала на територији Косова. Уместо да буде у 24-часовној комуникацији са међународним партнерима до њиховог ослобађања, као и да пружи међународну подршку за кажњавање Србије за овај акт агресије, премијер држи предавања и приговара на Преспанском форуму", написао је Хоти на фејсбуку.

    Он је додао да "овај неодговорни премијер одмах мора да поднесе оставку."

  • 20:15

    Ухапшен још један Србин у Лепосавићу

    На Косову и Метохији траје својеврсна сезона лова на Србе, па је тако данас ухапшен још један Србин, Немања Влашковић, због наводног напада на новинаре "Калџа" у мају.

    Ово је на Фејсбуку и Твитеру саопштио министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелал Свечља.

    "Један од вођа групе која је 29. маја напала новинаре медија 'Калџо' у Лепосавићу, управо је ухапшен. Немања Влашковић суочиће се са правдом за нападе на наше новинаре", написао је Свечља.

    Он је рекао да ће "сви нападачи и криминалци бити приведени правди, нема алтернативе".

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 20:06

    "Јуче, данас, сутра, заувек заједно": Протест у Тирани у знак подршке тзв. Косову

    Грађани и активисти цивилног друштва протестују у Албанији у Тирани, испред кабинета премијера у знак подршке тзв. Косову.

  • 19:31

    Кфор: Остаје нејасно где су се налазили "косовски" полицајци у тренутку хапшења

    Припадници Кфора су прегледали подручје где су ухапшена три косовска полицајца и разговарали су са представницима привремених приштинских институција и српским властима, али и даље остаје нејасно где су се полицајци косовске полиције налазили у време хапшења, саопштено је вечерас из мисије Кфора.

    Додаје се да је реч о подручју, у близини административне линије, где и привремене приштинске институције и српске власти имају јасну одговорност да координишу са Кфором.

    Из мисије подсећају све стране да је за распоређивање "Косовских безбедносних снага" на северу КиМ потребна претходна сагласност Кфора.

    "Подсећамо обе стране на њихове одговорности према Војно-техничком споразуму између Србије и Кфора, као и на процедуре за координацију између косовске полиције, укључујући и граничну полицију, и Кфора", истиче се у саопштењу.

  • 19:11

    Хоти: Курти је неодговоран и мора одмах да да оставку

    Бивши премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти истакао је да је Аљбин Курти неодговаран премијер и да би требало да поднесе оставку јер, како наводи, уместо да комуницира са партнерима о ослобађању ухапшених косовских полицајаца, он "држи предавања" на Преспанском форуму.

    "Уместо да буде у 24-часовној комуникацији са међународним партнерима до њиховог ослобађања, као и да тражи међународну подршку за кажњавањуе Србије за тај акт агресије, премијер држи предавања и приговара на Преспанском форуму. Тај неодговорни премијер мора одмах да поднесе оставку", написао је Хоти.

  • 17:33

    На граници са Албанијом блокирано десетине камиона: Роба албанска, али таблице српске

    Десетине камиона са албанским производима, намењених за тзв. Косово и Србију, блокирано је два дана на прелазу Морина у Кукешу, преноси приштинска "Коха".

    Како наводе, разлог је одлука привремених институција у Приштини да заустави сваки камион са српским регистарским ознакама да уђе на територију земље.

    Возачи камиона рекли су за ТВ Кљан Косова да је забрана дошла без упозорења, упркос чињеници да је роба албанска и да је намењена тзв. Косову и Србији.

    Они су позвали да трговина престане да буде жртва политике.

  • 17:28

    Партија косовских Срба: Краснићи за циљ имао да изазове сукобе

    Долазак министра из приштинске владе у зграду општине Лепосавић, представља само још једну провокацију локалног становништва, изјавио је данас председник Партије косовских Срба Александар Јаблановић.

    "За време док је Партија косовских Срба вршила власт у Лепосавићу за пуне четири године мандата, општину Лепосавић је посетио само један министар приштинске владе. Према томе ове посете имају искључиво провокативни карактер и показују јасно и недвосмислено да приштинска влада активно ради на изазивању сукоба и руга се локалном становништву, међународним представницима и демократији", наводи се у саопштењу Александра Јаблановића достављеном Танјугу.

    Партија косовских Срба најоштрије осуђује ово неодговорно понашање које може да доведе до непредвидивих и опасних последица.

  • 16:53

    Тодић: Краснићијев долазак у Лепосавић још једна провокација за Србе

    Бивши градоначелник општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је да је данашња посета министра за локалну самоуправу Ељберта Краснићија згради Општине Лепосавић још један вид провокације Срба са севера КиМ.

    "Намера господина Краснићија је била да одржи неки састанак са неким одборницима или службеницима како они кажу али видимо да је преоваладао разум и захваљујем пре свега људима из Кфора који су схватили озбиљност ситуације и разумели противљење окупљених људи и то да се они једноставно не слажу са овом провокацијом и намером министра Краснићија да у згради одржи састанак. Тако да је он напустио зграду општине и верујем да ћемо у наредном периоду у сарадњи са Кфором избегавати да уопште дође до оваквих и сличних ситуација", рекао је Тодић за Косово онлајн.

  • 16:07

    Курти: Још нисам одлучио хоћу ли отићи у Брисел

    Премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је да још није одлучио хоће ли отићи у Брисел, на састанак са председником Србије Александром Вучићем који је сазвао високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

    Борељ је рекао да ће следеће недеље позвати представнике Косова и Србије у Брисел, на хитан састанак за управљање кризама.

    "Што се тиче позива господина Бореља да се састанемо у Бриселу, мало ми је чудно јер када смо га питали за састанак у Бриселу прошле недеље, он је рекао да нам је прво потребно смиривање ситуације. И одмах након отмице тројице полицајаца од стране српске специјалне јединице, Борељ захтева састанак на високом нивоу. Кад је ескалација велика као планина, онда добијем позив на састанак у Бриселу", рекао је Курти на Преспанском, преноси "Репортери".

    Како наводи, још није одлучио хоће ли се одазвати, али је додао да ће "на време обавестити господина Бореља."

  • 15:56

    Курти са Милановићем на Преспанском форуму

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се са председником Хрватске Зораном Милановићем на Преспанском форуму.

    "Разговарали су и о дешавањима у земљи, ситуацији после избора 23. априла и агресивном деловању Србије пре само неколико дана према Косову. Курти је рекао да је Србија нарушила суверенитет и територијални интегритет Републике Косово, када је отела три косовска полицајца са територије Косова", наводи се у саопштењу Куртијевог кабинета, преноси "Коха".

    Курти захвалио је председнику Милановићу на континуираној подршци коју Хрватска даје тзв. Косову, као важном доприносиоцу регионалном миру и безбедности, и на снажној подршци у међународној арени", додаје се у саопштењу.

image