Милатовић: За деескалацију потребни нови избори на северу КиМ и предуслови за ЗСО

Снажно подржавамо дијалог Београда и Приштине, вољни смо да помогнемо уколико се негде помоћ од нас тражи, поручио је председник Црне Горе

Црногорски председник Јаков Милатовић изјавио је да Црна Гора снажно подржава дијалог Београда и Приштине и да је спремна да помогне ако се од ње затражи помоћ.

"Снажно подржавамо дијалог Београда и Приштине, вољни смо да помогнемо уколико се негде помоћ од нас тражи, али потпуна нормализација односа Србије и 'Косова' је заиста, чини ми се, основа једног стабилног и просперитетног Западног Балкана и ми се за то залажемо", рекао је Милатовић у интервјуу агенцији МИА, преноси Радио КиМ.

Рекао је да би лично желео и да мисли да би сви у региону Западног Балкана желели да виде потпуну деескалацију сукоба и уопште размирица између Београда и Приштине и истакао да је додатно унапређење добросуседских односа један од приоритета спољне политике Црне Горе.

Црна Гора, према његовим речима, у потпуности дели став са Европском унијом да је за деескалацију тензија потребно поново имати изборе на северу Косова и испунити предуслове за формирање Заједнице српских општина.

"Сматрам да нам је заиста потребан просперитетан и стабилан Западни Балкан као део ЕУ", нагласио је нови црногорски председник у интервјуу датом на маргинама Преспа форума у Струги.

Милатовић је рекао да мисли да је иницијатива "Отворени Балкан" добра ствар и за Црну Гору и Западни Балкан и да може да буде добар замајац за европске интеграције.

"Сматрам да је ово органски произашло из региона Западног Балкана, ако га ставимо у фокус нашег европског пута, може бити и добар замајац. Наравно, о овом питању за Црну Гору ће одлучивати нова влада и нови састав Скупштине Црне Горе, али априори, ако као друштво ставимо 'Отворени Балкан' у функцију наших европских интеграција, мислим да је добра ствар за Црну Гору и Западни Балкан", рекао је црногорски председник.

Лајчак: Поздрављам посвећеност Црне Горе европском путу

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем и том приликом поздравио посвећеност те земље европском путу.

Лајчак је на Твитеру навео да се радује заједничком раду на остварењу тог циља.

"Имао сам задовољство да се састанем са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем. Поздравио сам његову посвећеност европском путу Црне Горе и ​​радујем се заједничком раду да то постане стварност", рекао је Лајчак.

Лајчак борави у Северној Македонији где присуствује "Преспа форуму за дијалог", а на Твитеру је навео да је са партнерима, колегама и пријатељима разговарао о актуелним дешавањима у региону, посебно o Косову и Србији.

"Са партнерима, колегама и пријатељима, разговарао сам о актуелним дешавањима у региону, посебно између Косова и Србије", навео је Лајчак на Твитеру.

Он је додао да је током "Преспа форума за дијалог" било речи и о томе шта је потребно за помирење на Западном Балкану.

"Нагласио сам да треба да превазиђемо наслеђе прошлости, да тежимо дијалогу, фокусирамо се на заједничку будућност у ЕУ, будемо храбри и имамо визију за цео регион", навео је Лајчак.